Προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο με την έκθεση «Ο Τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή των νησιών μας»

Δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Σάμου στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σάμου

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή βράδυ (12/08) στην παραλιακή οδό της πόλης Σάμου, οι τριήμερες εκδηλώσεις με θέμα «Ο Τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή των νησιών μας».

Ομολογουμένως ένα τριήμερο που μας δόθηκε η δυνατότητα, όχι μόνο στους επισκέπτες, αλλά και στους μόνιμους κατοίκους, να γνωρίσουμε από κοντά τις προσπάθειες αλλά και τ’ αποτελέσματα των ανθρώπων της διπλανής πόρτας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Και θα πρέπει ν’ αναφέρουμε μία πρόταση του master chef 2017 Λάμπρου Βακιάρου που είπε ότι:

«Στη Σάμο ίσως εκτός από τον τουρισμό, θα πρέπει να κοιτάξουμε και τα προϊόντα που παράγει η Σαμιακή γη που είναι εύφορη και πλούσια και αν μπορέσουμε να τα δέσουμε και τα δύο, ίσως θα είναι το ιδανικότερο αποτέλεσμα». Αυτό φυσικά ήταν και το μήνυμα των τριήμερων εκδηλώσεων.

Η επιτυχημένη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Επιμελητηρίου Σάμου, συγκέντρωσε αρκετό κόσμο στην εξάωρη περίπου λειτουργία της καθημερινά έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες από την παραγωγή των τοπικών προϊόντων.

Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στον τρύγο και το μούστο. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ… και video ΕΔΩ

Η δεύτερη μέρη ήταν αφιερωμένη στην παραγωγή μελιού και το Σαμιώτικο πρωϊνό. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ… και video ΕΔΩ

Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη σε διαγωνισμό μεγέθους και βάρους κολοκύθας, όπου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, νικητής ήταν ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών κ. Γιώργος Ελευθερόγλου, όπου η κολοκύθα που παρήγε ήταν βάρους 67 (!!!) κιλών. Η κα Μαίρη Τζογανάκη με το επιτελείο της παρουσίασε συνταγές με βάση την κολοκύθα, ενώ τη σκυτάλη αμέσως μετά πήρε η κα Ευαγγελία Σερασκέρη που παρουσίασε γλυκές δημιουργίες από τοπικά προϊόντα.

Και τις τρείς μέρες των εκδηλώσεων βρίσκονταν στη Σάμο η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε το υπέροχο video clip σε παραγωγή του Σωτήρη Δανέζη για το Σαμιώτικο πρωϊνό (Samos breakfast) που αναμένεται να κάνει το γύρο του κόσμου και ν’ αποτελέσει μια δυνατή διαφήμιση για τον τόπο.

00Tourismos3hmera02

Για τις τριήμερες εκδηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος δήλωσε:

«Μετά το τέλος των εκδηλώσεων «Ο Τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή των νησιών μας» έχουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αγκάλιασε τις εκδηλώσεις και γέμισε την παραλιακή οδό της πόλεως Σάμου και όλους τους παραγωγούς που συμμετείχαν και από τα τέσσερα νησιά μας, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη δημοσιογράφο κα. Μαργαρίτα Ικάριου που για δεύτερη χρονιά συντόνισε και παρουσίασε τις επιμέρους εκδηλώσεις καθώς και τους κύριους: Μίλτο Καρούμπα, Τάσο Πρωτοψάλτη, Βαγγέλη Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή που εντυπωσίασαν με τις δημιουργίες τους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΟΣ Σάμου και τους πολιτιστικούς συλλόγους «Καπετάν Λαχανάς» και «ΧΟΡ.ΟΣ» που με τη βοήθεια και τη συμμετοχή τους έκλεψαν την παράσταση με το δρώμενο του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής μούστου και τις κυρίες Μαριγώ Τζιβανάκη και Μαριγώ Τακτικού που παρουσίασαν τον τρόπο παρασκευής μουσταλευριάς.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στις κυρίες Μαίρη Τζογαννάκη, Μαργώ Παναγιωτοπούλου, Αγγελική Μπαρόλια και τον κύριο Σταμάτη Βογιατζή για την παρασκευή των παραδοσιακών μπουρεκιών και την κυρία Ευαγγελία Σερασκέρη για τις γλυκές δημιουργίες με τοπικά προϊόντα.

Τέλος, να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Εστίασης Σάμου και τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου για την στήριξη των εκδηλώσεων και τη δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας».

00Tourismos3hmera03

Επίσης για την παραγωγή του τηλεοπτικού spot ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος ανέφερε:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Περιφερειακή Ενότητα Σάμου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων « Ο Τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή των νησιών μας» το διάστημα 10-12 Αυγούστου στον παραλιακό δρόμο της πόλεως Σάμου πρόβαλε ένα βίντεο σε παραγωγή και σκηνοθεσία του έγκριτου και βραβευμένου δημοσιογράφου, Σωτήρη Δανέζη με πρωταγωνιστή τον MasterChef 2017, Λάμπρο Βακιάρο ο οποίος δημιούργησε και υπέγραψε το σαμιακό πρωινό βασισμένο αποκλειστικά σε τοπικά προϊόντα. Μέσα από την αναζήτηση των προϊόντων, ο κ. Βακιάρος περιπλανιέται στο νησί, αποτυπώνοντας τις ομορφιές του τόπου και έρχεται σε επαφή με τους ντόπιους παραγωγούς στην αναζήτηση των πρώτων υλών του.

Για τη δημιουργία αυτού του οπτικοακουστικού υλικού συνέβαλαν πολλοί άνθρωποί που στήριξαν την παραγωγή με τις χορηγίες τους. Για αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις αεροπορικές εταιρείες Astra Airlines και SkyExpress, την ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways για την παροχή των εισιτηρίων.

Επίσης, τον κ. Δημήτρη Χριστινίδη για τη διαμονή και το By Ship Travel για τις μετακινήσεις.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα εστιατόρια: « Ελιά» και «Εσπερίδες» στο Πυθαγόρειο, «Ιθάκη» στα Αηδόνια, «Κόσμος» στα Αυλάκια, «ΑΑΑ» στον Αγ. Κωνσταντίνο, «Χαμαιλέων» στο Καρλόβασι, «Ορίζοντας» στον Πλάτανο και «Άρτεμις» στο Βαθύ για τις χορηγίες των γευμάτων.

Ακόμα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παραγωγούς και τους τοπικούς φορείς που βοήθησαν με τις τοποθεσίες και τα προϊόντα.

Τέλος, ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στην κα. Μανιάνα Πόνη και τον κ. Σπύρο Κατσαρό που μας άνοιξαν το σπίτι τους και φιλοξένησαν την παραγωγή για τα γυρίσματα του σαμιακού πρωινού».

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες από την 3η μέρα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ …και video ΕΔΩ

Φωτογραφίες από την 1η μέρα ΕΔΩ

Φωτογραφίες από την 2η μέρα ΕΔΩ

00VKDMarket1

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης στη συνεδρίαση του LIBE

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης στη συνεδρίαση του LIBE

Αναλυτική παρουσίαση των έργων που μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι στη Λέσβο παρέθεσε  ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος

Περισσότερα »
Συναντήσεις των προέδρων Ενώσεων Αστυνομικών Αιγαίου μέσω των προέδρων τους με θεσμικούς φορείς στην Αθήνα

Συναντήσεις των προέδρων Ενώσεων Αστυνομικών Αιγαίου μέσω των προέδρων τους με θεσμικούς φορείς στην Αθήνα

Σειρά επαφών στη Αθήνα πραγματοποίησαν το τελευταίο διήμερο  τα προεδρία τον Ενώσεών μας για θέματα που απασχολούν τις περιοχές μας. Αρχικά επισκέφτηκαν το Αρχηγείο της

Περισσότερα »