Πρόγραμμα 50 εκατ. από Κομισιόν σε πέντε νησιά που πλήττονται από το προσφυγικό. Μιχάλης Αγγελόπουλος: Διαμορφώθηκε το κατάλληλο έδαφος για εποικοδομητικές συνέργειες κάτι που δε γινόταν στο παρελθόν

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ διασφάλισαν κατά την επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω, που έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την προσφυγική κρίση. Το ποσό θα διανεμηθεί ισόποσα στα νησιά του βόρειου και του νότιου Αιγαίου.

Επίσης, εξασφάλισαν την παράταση, για ένα ακόμη έτος, της χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους επισκέπτες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, στα τελωνεία των νησιών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην έδρα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στην Αθήνα, μαζί με τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, επισήμαναν ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η ΕΕ προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις νησιωτικές κοινωνίες.

Επίσης ανάφεραν, ότι κατά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, έθεσαν και το ζήτημα της ανάγκης για άμεση αποσυμφόρηση των περιοχών τους από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες. Όπως είπαν, το επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθεί τα νησιά του Αιγαίου η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, προκειμένου να συζητήσει με τους δημάρχους την ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης.

Ο δήμαρχος Σάμου, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιχάλης Αγγελόπουλος, επισήμανε ότι η υλοποίηση ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου. Αποτιμώντας τις επαφές των δημάρχων με τους ευρωπαίους αξιωματούχους τόνισε ότι πλέον διαμορφώθηκε το κατάλληλο έδαφος για εποικοδομητικές συνέργειες κάτι που δε γινόταν στο παρελθόν, καθώς όπως σημείωσε, οι δήμοι δε συμμετείχαν ούτε στο πρώτο επίπεδο διαβούλευσης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου και δήμαρχος Λέσβου Σ. Γαληνός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επισήμανε ότι οι δήμοι του Αιγαίου με την συστηματική συνεργασία και τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει και με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, κατάφεραν για πρώτη φορά η Ευρώπη να συνομιλεί απευθείας με τους δημάρχους.

Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς συμπλήρωσε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των ευρωπαϊκών Αρχών με τις απομακρυσμένες νησιωτικές κοινωνίες της Ευρώπης. Στη συνέχεια τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν την αποσυμφόρηση των νησιών από τις προσφυγικές ροές και συγχρόνως θα συμβάλουν στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών.

00Aggelopoulos

Πηγή: ΑΜΠΕ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σύλληψη αλλοδαπού στον αερολιμένα της Σάμου, για αδικήματα της ποινικής νομοθεσίας

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις κλοπών που τελέστηκαν από αλλοδαπούς

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, περίπτωση διάρρηξης – κλοπής, που διαπράχθηκε προ τετραμήνου περίπου, σε οικία στο Βαθύ της Σάμου. Ταυτοποιήθηκαν

Περισσότερα »
Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Πρεμιέρα σε αργό ρυθμό

Μπορεί να προέκυψε την τελευταία στιγμή η πολύ σημαντική απουσία του Μίροτιτς, ωστόσο η Μπαρτσελόνα έδειξε ότι ήθελε περισσότερο από τη Ρεάλ Μαδρίτης τη νίκη

Περισσότερα »