Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Βαθέος: Περίπου 300 τα παιδιά μεταναστών/προσφύγων που καλούνται να φοιτήσουν στα σχολεία της Σάμου

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102,4 μίλησε τηλεφωνικά ο κ. Απόστολος Ψαρής, πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος, για το θέμα των παιδιών, μεταναστών-προσφύγων και την ένταξή τους στα δημόσια σχολεία.

Είχε προηγηθεί συνάντηση, με τους άλλους συλλόγους των δημοτικών της πόλης της Σάμου και μία ανοιχτή επιστολή, με αποδέκτες την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, η οποία έλεγε, πως δεν θα έπρεπε ν’ αντιδράσουν σε τοπικό επίπεδο οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων και γνωστοποιούσε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της χώρας.

Πάρθηκαν αποφάσεις σε σχέση με την επιστολή, από τους τέσσερεις συλλόγους των δημοτικών της πόλης της Σάμου. Οι ανησυχίες αφορούν τη δημόσια υγεία και κατά πόσο θα είναι ικανά τα παιδιά αυτά να παρακολουθήσουν το σχολικό πρόγραμμα από το 2017-18, διότι ο προγραμματισμός λέει πως ετοιμάζονται δομές, αλλά θα κριθούν ικανά να φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία με τη νέα σχολική χρονιά.

Οι ανησυχίες των γονέων είναι για όλα τα παιδιά που φοιτούν, αλλά και για αυτά που θα έρθουν. «Όταν ζητάμε να υπάρχει άριστη προετοιμασία για ν’ ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, ζητάμε να δούμε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών που οι γονείς θα θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, θα μεγαλώσουν και θα δραστηριοποιηθούν στην χώρα, οπότε θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα», τόνισε ο κ. Ψαρής.

Το πρόγραμμα 2-6 μ.μ για ξένη γλώσσα, υπολογιστές και μαθηματικά, δεν είναι εφικτό, αυτή την στιγμή δεν δύναται να ενσωματωθούν στις τάξεις, ώστε και ο εκπαιδευτικός να μπορεί να δουλέψει σωστά και όχι σε τμήμα δυο ταχυτήτων.

Η πραγματικότητα είναι πως δεν θα συνεργαστούν όταν το μυαλό τους είναι πως θα φύγουν από το νησί, γι αυτό θα πρέπει να βρεθούν λύσεις κοινά αποδεκτές, λύσεις με θετικά αποτελέσματα, για να μην ειπωθεί μετά από χρόνια πως όλα έγιναν εις βάρος μας διότι δεν έγιναν με τον σωστό τρόπο και σοβαρά.

Από πληροφορίες και απολογισμό των παιδιών που καλούνται να φοιτήσουν στα σχολεία, ο αριθμός ξεπερνά τα 300 παιδιά.

Δημιουργούνται πρακτικά προβλήματα στέγασης διότι π.χ. το 2ο Δημοτικό Σχολείο έχει ενταχτεί σ’ ένα πρόγραμμα όσον αφορά την ανακατασκευή του ,οπότε το νέο σχολικό έτος αυτά τα παιδιά θα ψάχνουν σχολική στέγη και με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστεί άλλο ένα σχολείο για να καλύψει τις ανάγκες τόσο των ντόπιων μαθητών, όσο και των προσφυγόπουλων.

Η ομόφωνη απόφαση των συλλόγων και η κοινή γραμμή είναι αυτή που θα ακολουθηθεί και εμπεριέχετε στην επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας. Προγραμματίζονται επαφές με βουλευτή, αντιπεριφερειάρχη καθώς και με το Γ.Ν.Σάμου, θα γίνει μια συνέντευξη τύπου για να ενημερωθεί ο κόσμος βάση της πραγματικότητας και όχι υποθέσεων.

Πριν τη νέα σχολική χρονιά δεν υπάρχουν στοιχεία πως θα γίνει κάτι βεβιασμένο, αν και υπάρχει πληροφόρηση πως το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό έχει έρθει στη Σάμο και γίνονται κινήσεις ένταξης.

Στην περίπτωση ξαφνικής τοποθέτησης παιδιών στο σχολείο οι σύλλογοι θα φροντίσουν τη υγιεινή των παιδιών, τον εμβολιασμό, οπότε θα πρέπει να εξασφαλιστεί και η ασφάλεια των παιδιών του κανονικού προγράμματος, όσο και των προσφυγόπουλων .

«Ζητάμε τακτικούς ελέγχους από αρμόδιο κλιμάκιο έλεγχου δημόσιας υγείας». Η προσπάθεια είναι προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης τόσο για τα δικά μας παιδιά, όσο και για τα παιδιά που θα έρθουν στα σχολεία, η πρόθεση είναι θετική, δεν έχουμε να προσάψουμε τίποτα σ αυτά τα παιδιά.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σταμάτης Φιλιππής: «Το Νοσοκομείο της Σάμου είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας, σε όλα τα τμήματά του»

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: Νέα προκήρυξη για 500 μόνιμους γιατρούς – Σε ποιες περιοχές ανοίγουν οι θέσεις

Την πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων στην Υγεία προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης πριν από λίγες μέρες. Ειδικότερα, δήλωσε πως τις προσεχείς ημέρες θα

Περισσότερα »
Σχόλιο του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου: Να στελεχωθούν άμεσα με προσλήψεις τα Κέντρα Υγείας σε Βαθύ και Καρλόβασι και να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Eργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, απαιτεί το αυτονόητο, ότι θα έπρεπε ήδη να έχει προετοιμαστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προκειμένου

Περισσότερα »
Βρήκαν σκυλάκι μόνιμα δεμένο με αλυσίδα σε κάδο πλυντηρίου- Το μετέφεραν οι εθελοντές στο καταφύγιο

Βρήκαν σκυλάκι μόνιμα δεμένο με αλυσίδα σε κάδο πλυντηρίου- Το μετέφεραν οι εθελοντές στο καταφύγιο

H φαντασία των ανθρώπων όταν πρόκειται να βασανίσουν ή να κακοποιήσουν ζώο είναι μεγάλη. Αρρωστημένη φαντασία. Και αυτό το βλέπουμε καθημερινά. Στα, κατά τα άλλα

Περισσότερα »