Πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός δράσεων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σάμου

Πρόγραμμα 5ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2018 για το Δήμο Σάμου

Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σάμου πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας (18/02) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Σάμου την παρουσίαση του απολογισμού δράσεων του γραφείου για το 2018 καθώς και του προγραμματισμού των δράσεων για το 2019.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Πάρης Παπαγεωργίου, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας καθώς και ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιώργος Μόρτζος, ενημέρωσαν τα μέλη των Εθελοντικών Κλιμακίων.

Ο κ. Παπαγεωργίου μέσω προβολής διαφανειών αναφέρθηκε στα όσα επιτεύχθηκαν την προηγούμενη χρονιά, αναφέροντας και το αρνητικό θέμα που ανέδειξε η πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου 2018, στην περιοχή του Κέδρου, και την επέκτασή της στον ΧΥΤΑ.

Για το 2019 θα κινηθούμε στα ίδια πλαίσια και το αυτοτελές γραφείο ζητάει την καλύτερη ενημέρωσή του για τα ζητήματα που προκύπτουν να υπάρχει σωστός έλεγχος των διαθέσιμων υλικών. Έτσι λοιπόν οι εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων, οτιδήποτε αίτημα έχουν είτε για καύσιμα, για ανταλλακτικά ή ζημιές, ενημερώνουν τα γραφεία κίνησης των δημοτικών ενοτήτων. Τα γραφεία κίνησης υπάρχουν σε όλες τις δημοτικές ενότητες, στο Βαθύ, Χώρα, Μαραθοκάμπο. Από εκεί και πέρα αφού ενημερωθούν τα γραφεία για τα προβλήματα των οχημάτων και τις ανάγκες, υπάρχει και το τμήμα διαχείρισης οχημάτων που γίνεται έλεγχος και διεκπεραίωση των οχημάτων και προχωράμε στην αντίστοιχη συντήρηση. Είναι πράγματα που τα έχουμε πει και άλλες φορές και είναι και ο τρόπος που είναι ο καλύτερος για να μπορούμε να μαζεύουμε τα αιτήματα και να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε το συντομότερο δυνατό.

00PolitikiProstasia02

Τη διαχείριση συμβάντων πρέπει να τη χωρίσουμε σε μεγάλα και μικρά συμβάντα, στα μικρά συμβάντα, μικρής έντασης τα χειριζόμαστε τοπικά, ομάδα του χωριού πρώτη θα κινηθεί , εφόσον κάτι συμβεί στο χώρο της, για να μπορεί να παρέμβει και να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις πάντοτε σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική. Σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος , αυτό που έχει δείξει η εμπειρία μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση διοίκησης που να μπορούν να γίνεται μια διαχείριση του συμβάντος.

Για το 2018 η προσπάθεια κρίνεται μέτρια, όσον αφορά τη διαχείριση και αυτό φάνηκε στην μεγάλη πυρκαγιά του Κέδρου δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να δημιουργηθεί μία βάση διοίκησης. Εξαιτίας της πυρκαγιάς αποκλείστηκαν δρόμοι και στο τέλος άλλοι μείναμε από εδώ άλλοι από εκεί και δεν μπορούσε να υπάρχει μια καλύτερη συνεννόηση. Είναι ανάγκη να λειτουργήσει η βάση διοίκησης στο χώρο συμβάντος , για καλύτερη επικοινωνία και πάντοτε με επικεφαλή την Π.Υ.

Ο Δήμος να φροντίσει για την κεντρική μέριμνα των εθελοντών, την τροφοδοσία, τα καύσιμα κ.τ.λ.

Στη διαχείριση συμβάντων πάντα στην κορυφή είναι η Π.Υ. κάτω από την οποία βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι και ο δήμος και οι εθελοντές και όλοι και από εκεί και πέρα υπάρχουν συνεργαζόμενοι φορείς, η διοικητική υπηρεσία, που πολλές φορές μπορεί να συμβάλει με μηχανήματα ή με χειριστές , οι εθελοντικές ομάδες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και όσοι εμπλέκονται στην περίπτωση πυρκαγιάς. Σημασία έχει να είμαστε πάντα ενωμένοι και οργανωμένοι γιατί κοινός παρανομαστής είναι η αγάπη για τον τόπο μας.

Προγραμματισμός για το 2019, έχει προκύψει ένας προϋπολογισμός για τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την Πολιτική Προστασία, για τη βελτίωση βατότητας του αγροτοδασικού δικτύου της κάθε δημοτικής ενότητας. Τα ποσά είναι 11.400,11.500 για το Πυθαγόρειο, 12.500 για το Μαραθόκαμπο.

Μικρά τεχνικά έργα, δηλαδή παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν κατά τόπους στις δημοτικές ενότητες, ενώ θα δοθούν κάποια ποσά για κάλυψη πυροπροστασίας. Ενώ για τις κατασκηνώσεις του Πρινιά θα δοθούν 1.000 για την συντήρηση πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει η κατασκήνωση , εφόσον φιλοξενεί παιδιά θα πρέπει να λειτουργούν τα πάντα άρτια. Προμήθεια ασυρμάτων, προμήθεια αναλωσίμων ειδών πυρόσβεσης, προμήθεια συντήρησης πυροσβεστικών κρουνών.

00PolitikiProstasia03

Στο τέλος της ενημέρωσης, υπήρχε μικρός μπουφές για ένα κέρασμα στους εθελοντές και μοιράστηκαν διάφορα υλικά στα εθελοντικά κλιμάκια του Δήμου Σάμου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου κ. Γιώργος Κυριαζής, οι Αντιδήμαρχοι Σάμου και Πυθαγορείου κ. Χριστόδουλος Σεβαστάκης και κ. Βασίλης Βαλκαμλής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νίκος Στεφανής, Ελισαίος Μαυρατζώτης, Νίκος Τριανταφύλλου, Δημήτρης Βολακάκης και Αντώνης Σίμος, Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, εκπρόσωπος της 79 ΑΔΤΕ, ο Πρόεδρος του Σαμιακού παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), κ. Δημήτρης Καλατζής και πολλοί Εθελοντές.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

00VKDGROUP

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα