Πού θα χτυπήσει τώρα ο Εγκέλαδος; Τι αναφέρουν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων στην Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου. Τα «κόκκινα ρήγματα»

Πρώτα ήταν η Λέσβος, μετά η Κως, μετά σε μικρότερο βαθμό, η Κρήτη. Οι σεισμολόγοι, προσπαθούν να βρουν, μέσα σε ένα πολύπλοκο δίκτυο ρηγμάτων, την απάντηση στο, μάλλον μόνιμο, ερώτημα μιας από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του πλανήτη: Πού θα χτυπήσει τώρα ο Εγκέλαδος; Παρότι οι σεισμοί της Λέσβου και της Κω δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, οι επιστήμονες προβληματίζονται όχι μόνο από τους ισχυρούς μετασεισμούς, που μπορεί να εμφανιστούν και εβδομάδες μετά τον κύριο σεισμό, αλλά και από την τυχόν ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων που στο παρελθόν έχουν δώσει σεισμούς μέχρι και 7 Ρίχτερ.
Αγωνία και, την ίδια ώρα, ενώ ερευνούν την έντονη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο, προβληματίζονται για τη σεισμική ησυχία στον Κορινθιακό, την Κεφαλονιά αλλά και σε άλλες περιοχές που «χρωστούν» κάποιο νέο σεισμό, επισημαίνοντας πως η σεισμική έξαρση, φυσιολογική για τα Ελληνικά δεδομένα, εκτονώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί.
Οι τελευταίοι ισχυροί σεισμοί είχαν καταγραφεί τον Απρίλιο του 2015 μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου με μέγεθος 6,1 Ρίχτερ, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου σεισμός 6,1 Ρίχτερ χτύπησε τη Λευκάδα. Το 2016 καταγράφηκαν τρεις ισχυροί σεισμοί, τον Μάιο 5,5 Ρίχτερ στην Κρήτη, τον Σεπτέμβριο 5 Ρίχτερ στην Καλαμάτα και τον Οκτώβριο 5,5 Ρίχτερ ταρακούνησαν τα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους και γεωλόγους, ο φονικός σεισμός των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κω, ήρθε από το «σπάσιμο» ρήγματος 50 χιλιομέτρων στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Μπόντρουμ και συγκεκριμένα από ένα τμήμα του που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κω, στον κόλπο της Αλικαρνασσού, με προσανατολισμό από τα δυτικά προς τα ανατολικά. «Μας προβληματίζουν τα γειτονικά ρήγματα και συγκεκριμένα τα τρήματα του ρήγματος που έδωσαν τα 6,6 Ρίχτερ και που δεν έχουν «σπάσει». Αυτό μας ανησυχεί, αν δηλαδή υπάρχουν μικρά κομμάτια του ίδιου ρήγματος είτε προς την Κω είτε προς τα παράλια της Μικρός Ασίας, τα οποία με τον σεισμό της Παρασκευής θα «σπάσουν» δίνοντας κάποιο ισχυρό μετασεισμό», επεσήμανε ο σεισμολόγος του ΑΠΘ, Κ Παπαζάχος.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες ερευνούν με προσοχή κι άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου, οι οποίες εμφανίζουν συγκέντρωση σεισμικής ενέργειας και με βάση την περιοδικότητά τους, θα έπρεπε να δώσουν κάποιο σεισμό για να την εκτονώσουν.

Περισσότερα από 120 χρόνια έχουν περάσει από τότε που έγιναν οι μεγάλοι σεισμοί των 7 και 7,2 Ρίχτερ στο ρήγμα της Αταλάντης στον Ευβοϊκό κόλπο, ενώ η τελευταία ισχυρή σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται τον Ιούνιο του 2015 όταν είχαμε σεισμό 5,3 Ρίχτερ, αλλά δεν προερχόταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, από το ρήγμα της Αταλάντης.
Πάνω από 35 χρόνια έχει να ξυπνήσει το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό που είχε δώσει το 1981 6,7 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών καθηγητής Άκης Τσελέντης λέει πως «παρατηρούμε περιοχές που έχουν συγκεντρώσει σημαντικά ποσοστά ενέργειας. Κάποιες είναι πάνω στο επονομαζόμενο «Ελληνικό τόξο» μια άλλη περιοχή είναι στον Ευβοϊκό, καθώς στην περιοχή του Κορινθιακού, εκεί όπου είναι και το ρήγμα των Αλκυονίδων.

Υπάρχουν λοιπόν ζώνες που έχουν συγκεντρώσει ενέργεια και τις κοιτάμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω περιοδικότητας, αλλά και λόγω στοιχείων που έχουμε συγκεντρώσει με όσα τεχνικά μέσα μας έχουν αφήσει και με όσα άτομα έχουμε απομείνει».

Τα στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονες, μετά αλλά και κυρίως πριν από σεισμούς τα καταθέτουν στην αρμόδια επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου. Είναι ένα ερώτημα λοιπόν το ποιοί και τι μελέτες έχουν καταθέσει στην επίτροπο. Και αν οι πολίτες και οι τοπικές θα πρέπει να ενημερωθούν, ώστε να λάβουν μέτρα.

00seismos02

ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑ

Προς το παρόν, η κλήση τεσσάρων -προς το παρόν- σεισμολόγων από τον εισαγγελέα για να καταθέσουν για δηλώσεις τους μετά από τη σεισμική δόνηση της Λέσβου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οι επιστήμονες που παρατηρούν τις κινήσεις της γης κάτω από τα πόδια μας, εξερράγησαν. Αυτό, σε συνδυασμό με ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, περικοπές και κακό κλίμα με την κυβέρνηση, έφεραν… σεισμό 10 Ρίχτερ στο Γεωδυναμικό.

Λίγο πριν το σεισμό στην Κω, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης έλαβε μια κλήτευση. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με το ερώτημα της παράβασης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, θα καταθέσει δηλαδή, θα εξηγήσει στην εισαγγελέα μία προς μία τις δηλώσεις που έκανε μετά από τον σεισμό της Λέσβου, θα τις τεκμηριώσει επιστημονικά, για να αποδείξει ότι δεν έκανε διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ο κύριος Τσελέντης, δεν είναι ο μόνος Έλληνας επιστήμονας που κλήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές να εξηγήσει τις δηλώσεις του για τον σεισμό εκείνο. Μια πλειάδα σεισμολόγων, οι πλέον αναγνωρίσιμοι στην Ελλάδα, σχεδόν βρίσκονται στο…
απόσπασμα, καθώς κινδυνεύουν να καθίσουν στο εδώλιο για διασπορά ψευδών ειδήσεων, με αφορμή τα όσα είπαν για τη μετασεισμική ακολουθία των 6,1 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη.

00seismos03

ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ – Κάντε μόνοι σας την εκτίμηση

Η υπόθεση της κόντρας των σεισμολόγων με τον υπουργό Υποδομών έχει και «απόνερα». Με κάποιους σεισμολόγους να υπαινίσσονται ότι αυτά είναι τα «προεόρτια» κυβερνητικών παρεμβάσεων στο έργο τους με στόχο τον διορισμό άλλων προσώπων σε θέσεις- κλειδιά, άρχισαν τα… παρατράγουδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «PRESS», είτε για λόγους ηθικής τάξεως, είτε επειδή μετά από την εισαγγελική παρέμβαση έχει υπάρξει από προβληματισμός μέχρι φόβος στις τάξεις των επιστημόνων, μετά από την τελευταία σεισμική δόνηση στην Κρήτη, δόθηκε… αγώνας ώστε να βρεθεί σεισμολόγος που θα υπέγραφε δήλωση στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου (βρέθηκε με καθυστέρηση). Η εισαγγελική έρευνα για την πρόκληση πανικού, έχει κάνει τους σεισμολόγους να αναρωτιούνται εάν τελικά θα πρέπει μετά από κάθε σεισμό, να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, ή να έχουν μια «φασόν» καθησυχαστική δήλωση.

Ήδη, ενώπιον της εισαγγελέως, έχει καταθέσει ο σεισμολόγος ταυ Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Μάκης Χουλιάρας, ο καθηγητής Γεωλογίας ταυ Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «PRESS», έχουν ήδη κληθεί συνολικά δέκα επιστήμονες.
Το γεγονός ότι όλοι τους θα περάσουν το κατώφλι της εισαγγελίας με την ιδιότητα του υπόπτου για την τέλεση των αδικημάτων της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της πρόκλησης πανικού στο κοινό, όπως είναι ευνόητο, έχει προκαλέσει από ερωτηματικά, μέχρι οργή στις τάξεις των σεισμολόγων. Μέχρι σήμερα, είχαν αποφασίσει να μη δώσουν συνέχεια και να κρατήσουν χαμηλούς τόνους. Η κλήτευση όμως ταυ Άκη Τσελέντη άλλαξε τα δεδομένα.
Ο κ. Τσελέντης πληροφορήθηκε την κλήτευσή του και ξέσπασε, μέσω του Facebook. Και από εκεί έριξε τα «καρφιά» ταυ, σημαίνοντος την… αρχή του πολέμου με τον υπουργό Υποδομών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη.

Γιατί όμως υπάρχει αυτό τα μένος με τον κ. Σπίρτζη; Αν στο… βάθος σκάνε τα παράπονα για τις υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν ποτέ, για τις γκρίνιες των σεισμολόγων για τα κονδύλια που δεν μοιράζονται για σεισμογράφους και σεισμογραφικές βάρδιες, για τη βοήθεια στους πληγέντες, για την οργάνωση, στην επιφάνεια είναι τα γεγονός ότι ο υπουργός είναι αυτός που ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελέως. Και, παρότι όντως είχε προκληθεί πανικός στα νησί με τη διασπορά φημών για μεγάλο επικείμενο σεισμό – με παραλλαγή δηλώσεων σεισμολόγων που κάποιοι διέδιδαν ακόμα και με… ντουντούκες, καλώντας τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του – οι σεισμολόγοι θεωρούν ακατανόητη την κίνηση του υπουργού να στοχοποιήσει τους ίδιους και τονίζουν ότι δεν υπήρχε ούτε αιτία, ούτε αφορμή.
Άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο γίνεται η συγκεκριμένο εξέταση, είναι η επιστολή που είχε στείλει, δύο μέρες μετά από τον σεισμό στη Λέσβο, ο κ. Στήριξης, στην εισαγγελέα ταυ Αρείου Πάγου, Ξένο Δημητρίου, καλώντας τη να παρέμβει.

00seismos04

ΤΙ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – Τα κόκκινα ρήγματα και τα SOS

Με τον οργασμό σεισμικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, οι Έλληνες σεισμολόγοι και γεωλόγοι έχουν βάλει ξανά επί τάπητος χάρτες ρηγμάτων, σεισμολογικά δεδομένα των τελευταίων ετών και καταγραφές προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τις… διαθέσεις ταυ Εγκέλαδου, που χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα τελευταίο διάστημα τα Ελληνικά νησιά και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Σε επιστημονική εργασία των Β. Παπαζάχου, Μ. Τρανού, Γ. Καρακαΐση και Α. Σαββαΐδη, μπαίνουν στα μικροσκόπιο 50 ρήγματα ανάμεσα στα οποία είναι και αυτά που έδωσαν τους πρόσφατους σεισμούς σε Λέσβο και Κω. Τα μέλη της ομάδας χώρισαν τα ρήγματα του ανατολικού Αιγαίου στις κατηγορίες «Μικρά Ασία» και «Β. Αιγαίο – Μαρμαράς».
Στη μελέτη γίνεται λόγος για σημαντική παρουσία βορειοδυτικών και νοτιοανατολικών ρηγμάτων στα κεντρικό – ανατολικό τμήμα της Μ. Ασίας. Όπως σημειώνεται «τα ρήγματα αυτά προκαλούνται από οριζόντιο εφελκυσμό, ο οποίος έχει κατά μέσο όρο διεύθυνση Βορρά – Νότου και οφείλεται στην ταχύτερη προς τα νοτιοδυτικά κίνηση του μπροστινού μέρους τις μικροπλάκας του Αιγαίου οε σχέση με το πίσω μέρος της».

Πηγή: Εφημερίδα Press – Time.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμική δόνηση έντασης 4,4R σημειώθηκε την Παρασκευή (19/04) στις 11:02 με επίκεντρο 7 χιλ. Ανατολικά Καρλοβάσου και εστιακό βάθος 12,4χιλ. σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιιτούτο

Περισσότερα »