Πολλά τα προβλήματα που αναφέρθηκαν στο Σ.Τ.Ο. του Δήμου Σάμου, αλλά διάχυτη η αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά στην αντιπυρική περίοδο 2017

Σύσκεψη του Σ.Τ.Ο. (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) της πολιτικής προστασίας του Δήμου Σάμου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (24/04) στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου, με θέμα την αντιπυρική περίοδο 2017. Εκεί τέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς η κατάσταση ετοιμότητάς τους, αλλά και τα όποια προβλήματα που χρήζουν άμεσης λύσης.

Ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου, Πύραρχος κ. Παναγιώτης Κοτρίδης για άλλη μια φορά περιέγραψε τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε προσωπικό, λόγω ότι κάποιοι Πυροσβέστες υπηρετούν πλέον στην Πυροσβεστική δύναμη της Fraport στο αεροδρόμιο της Σάμου. Ο κ. Κοτρίδης είπε ότι σύμφωνα με διαβεβαιώσεις αναμένονται 15 περίπου άτομα αλλά και πάλι δεν είναι αρκετοί. Τα περιπολικά είναι μειωμένα, πρέπει να γίνουν καθαρισμοί δρόμων, να συντηρηθούν υδροστόμια και δεξαμενές. Πλέον πρέπει να βασιστούμε στο έργο και τη διάθεση των εθελοντών.

Από την πλευρά τους τώρα η 79 ΑΔΤΕ, Διεύθυνση Αστυνομίας και Λιμεναρχείο Σάμου, τόνισαν ότι θα βοηθήσουν σε όποιο κομμάτι τους ζητηθεί, ενώ πλέον είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν και το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» όταν αυτό διαταχθεί.

Στο θέμα της έλευσης των Πυροσβεστικών αεροπλάνων, εκεί υπήρξε κάποια ανησυχία έπειτα από πληροφορίες που υπάρχουν, ότι θα έρθουν πολύ αργότερα από την ημερομηνία που μέχρι τώρα ερχόταν στο αεροδρόμιο της Σάμου, ενώ υπήρξε και η πληροφορία ότι δεν θα σταθμεύουν όλες τις μέρες της εβδομάδας στο αεροδρόμιο της Σάμου. Όλα αυτά όμως είναι μόνο πληροφορίες που κατατέθηκαν και αναμένεται να διαπιστώσουμε αν αυτά τα επιχειρησιακά σχέδια υλοποιηθούν.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Σάμου Ζωή Κινιαζοπούλου αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν αιτήματα για βελτιώσεις της δασικής οδοποιϊας. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν σχετικά κονδύλια, αλλά ευελπιστεί να δοθούν μηχανήματα από Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο Σάμου για τη βελτίωση των δρόμων, αλλά και των πυροφυλακίων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος ο οποίος παρέστη στη σύσκεψη, τόνισε ότι «η άριστη συνεργασία που έχει ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια φαίνονται τα δύο τελευταία χρόνια. Οι καθαρισμοί των χειμάρρων θα συνεχιστούν και το μεγάλο πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η υποστελέχωση της Πυροσβεστκής Υπηρεσίας Σάμου. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα θα είναι εδώ, αλλά για κάποιες μέρες απ’ ότι καταλαβαίνω».

00StoDimouSamou02

Και οι Εθελοντές δασοπυροσβέστες όταν τους δόθηκε ο λόγος, ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς να επισκευαστούν οχήματα και εργαλεία που χρησιμοποιούν, ζήτησαν για αντικατάσταση στολές και άρβυλα τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα, να συντηρηθούν κάποιοι αγροτικοί δρόμοι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση με τα βαρέα πυροσβεστικά οχήματα, αντικατάσταση χαλασμένων κρουνών και τα χρήματα που υπάρχουν σε κονδύλια πυροπροστασίας και τα οποία είναι «ιερά» όπως τόνισαν, να δοθούν για την πυροπροστασία και να προβλεφθεί η επέκταση αδειών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για όλο το χρόνο. Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόνισαν απευθυνόμενοι στον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Τη Σάμο την αγαπάμε και θα είμαστε πάντα κοντά σας».

Ο σύμβουλος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γιώργος Στάντζος αναφέρθηκε στο περσινό γεγονός της αργοπορίας των πυροσβεστικών αεροπλάνων, ότι «αν είχαν έρθει νωρίτερα δεν θα είχαμε 5.500 στρέμματα καμένα. Δεν θα επιτρέψουμε να καεί η Σάμος, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και τα κροκοδείλια δάκρυα επάνω στα αποκαϊδια».

Ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Στεφανής υπέβαλε την πρόταση να γίνουν ραδιοφωνικά σποτάκια και να μεταδίδονται από τα τοπικά ΜΜΕ, που θα ενημερώνουν τους πολίτες για θέματα αντιπυρικής προστασίας, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Τριανταφύλλου ότι θα πρέπει να ενδυναμωθούν οι δασοπυροσβέστες όσο αφορά τις δραστηριότητές τους.

Ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου και ως υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας του Δήμου Σάμου είπε στον επίλογό του ότι μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται σε αγροτικούς δρόμους και γίνονται εργασίες, ενώ θα τοποθετηθούν τρείς νέες δεξαμενές σε καίρια σημεία του νησιού και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιδιορθωθούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

00StoDimouSamou03

Τέλος ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος είπε ότι «θα πρέπει να αναθεωρηθούν και συμπληρωθούν με νέα στοιχεία τα σχέδια και τα μνημόνια ενεργειών. Η αγωνία μας θα πρέπει να είναι κοινή και να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την έλευση των πυροσβεστικών αεροπλάνων. Οι κρουνοί επισκευάζονται, ενώ οι δεξαμενές δεν μπορούν να επιδιορθωθούν όλες μαζί. Θα κάνουμε τα’ αδύνατα δυνατά και το καθετί για να πάει καλά η αντιπυρική περίοδος».

Λίγο πριν τη λήξη της σύσκεψης ο επί πολλά χρόνια εθελοντής κ. Σταμάτης Σεϊρλής, ζήτησε να μάθει από τον κ. Πάρη Παπαγεωργίου αν ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης προσκλήθηκε στη σύσκεψη. Η απάντηση του Αντιδημάρχου ήταν καταφατική και ο κ. Σεϊρλής σχολίασε ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να συμμετάσχει σε ανάλογη σύσκεψη.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου

Ν. Μηταράκης: Η εντυπωσιακή μείωση των ροών στα νησιά μας κατά 92% αποδεικνύει τη συστηματική προσπάθεια της χώρας μας για την καταπολέμηση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών

Μειωμένες κατά – 92% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, δηλαδή τους μήνες κατά τους οποίους είναι σε ισχύ τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, καταγράφηκαν οι

Περισσότερα »