Πλωτά κέντρα φιλοξενίας στα νησιά – Το σχέδιο για τη μίσθωση πλοίων. Γιώργος Στάντζος: «Βλέπουμε θετικά το ενδεχόμενο των πλωτών hotspots. Αρκεί να μη δέσουν μόνιμα στο κεντρικό λιμάνι του νησιού μας

Πλωτά κέντρα φιλοξενίας στα νησιά - Το σχέδιο για τη μίσθωση πλοίων. Γιώργος Στάντζος: «Βλέπουμε θετικά το ενδεχόμενο των πλωτών hotspots. Αρκεί να μη δέσουν μόνιμα στο κεντρικό λιμάνι του νησιού μας

Σχέδιο για τη μίσθωση πλοίων και τη μετατροπή τους σε πλωτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρόκειται να εξετάσει εκ νέου η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews, η πρόταση αφορά τη μόνιμη εγκατάσταση των πλοίων σε λιμάνια των νησιών, όπου σήμερα λειτουργούν τα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων.

Σημειώνεται πως η πρόταση αυτή είχε συζητηθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο στις αρχές του έτους και είχε απορριφθεί. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα που θέτει η πανδημία του κορωνοϊού και στον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης φαίνεται πως έχουν επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων το σχέδιο των «πλωτών hotspots».

00AutoUnion

Τα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν την πρόταση θεωρούν ότι από τη μίσθωση πλοίων θα προκύψει πολλαπλό όφελος, τόσο στο μέτωπο της αποτροπής νέων ροών, όσο και στην προσπάθεια που γίνεται για την αποσυμφόρηση των νησιών από τους 38.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σήμερα σε αυτά.

Με την εγκατάσταση των πλοίων σε κάθε νησί όπου σημειώνεται υπερσυγκέντρωση προσφυγικού πληθυσμού, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να δοθεί πραγματική ανάσα στους μόνιμους κατοίκους. Κάθε πλοίο θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 1.000 άτομα, σε πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούν σήμερα στα hotspots των νησιών.

Στις αρχές του έτους όταν και είχε συζητηθεί για πρώτη φορά το σχέδιο, προβλεπόταν πως σε αυτά τα πλοία θα μπορούν να μεταφερθούν τόσο οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες, όσο και μέλη συγκεκριμένων εθνοτικών κατηγοριών προσφύγων.

Έτσι, θα μπορούσαν να περιοριστούν οι εντάσεις που προκύπτουν μέσα στα hotspots μεταξύ προσφύγων από διαφορετικές χώρες. Στη νέα εισήγηση εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφέρονται στα πλοία οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες.

Παρά τη μεγάλη μείωση των ροών τον τελευταίο μήνα, οι Αρχές δεν αποκλείουν μια δυναμική επανεμφάνιση των προσφυγικών ροών από τον Ιούνιο κι έπειτα. Με τα μονίμως αγκυροβολημένα πλοία, οι Αρχές θα μπορέσουν να προστατεύσουν τα νησιά από μια ενδεχόμενη μαζική εισροή προσφύγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ παράλληλα ένα πλοίο προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον ώστε οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες να μπαίνουν σε καραντίνα

Στη Σάμο

Από τις ανεπίσημες συζητήσεις που έχουν γίνει, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η συγκυρία είναι ιδανική για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Λόγω της αναμενόμενης μεγάλης μείωσης της τουριστικής κίνησης, εκτιμάται ότι δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να συναφθεί μια σχετικά οικονομική σύμβαση με εταιρεία που κατέχει κρουαζιερόπλοια ή επιβατηγά πλοία.

Επιπλέον, οι εισηγητές του σχεδίου έχουν προτείνει να υπάρξει μια περίοδος πιλοτικής εφαρμογής, προκρίνοντας τη λειτουργία του πρώτου πλωτού hotspot στη Σάμο, όπου σήμερα ζουν 7.185 πρόσφυγες, σε ένα κέντρο με χωρητικότητα 648 ατόμων. «Γνωρίζουμε ότι αυτό το σχέδιο είχε συζητηθεί. Εμείς, βλέπουμε θετικά το ενδεχόμενο των πλωτών hotspots, διότι έτσι θα μπορέσει να γίνει πραγματική αποσυμφόρηση του νησιού μας, αλλά και να στεγαστούν εκεί οικογένειες προσφύγων, οι οποίες σήμερα πραγματικά υποφέρουν. Αρκεί να μη δέσουν μόνιμα στο κεντρικό λιμάνι του νησιού μας. Το ευκταίο θα ήταν αυτό το πλοίο να σταθμεύει σε λιμάνι της ηπειρωτικής χώρας», δηλώνει ο δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Τα πλωτά κέντρα φιλοξενίας, όμως, θα μπορέσουν να δώσουν -προσωρινή έστω- λύση και σε ένα ακόμα ζήτημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση εδώ και μήνες, δίχως να έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Πρόκειται για τις αντιδράσεις των κατοίκων περιοχών της ηπειρωτικής χώρας, όπου σχεδιάζεται να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, κάτοικοι στην Άρνισσα Πέλλας και στις Μουριές Κιλκίς αντέδρασαν έντονα στη φιλοξενία προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου σε ξενοδοχεία των περιοχών τους.

Στην Άρνισσα, μάλιστα, οι κάτοικοι δεν δίστασαν να βάλουν φωτιά στο ξενοδοχείο που επρόκειτο να υποδεχθεί 300 πρόσφυγες, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές. Ακόμη, ο φόβος για τη διασπορά της νόσου COVID-19 έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις μεταφορές προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, καθώς από τους 4.344 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν κατά τον Μάρτιο ο αριθμός έπεσε στους 1.138 τον Απρίλιο.

Οι επιτελείς του υπουργείου Μετανάστευσης έχουν ετοιμάσει το έδαφος για τη μεταφορά άλλων 2.380 προσφύγων στην ενδοχώρα, όμως αυτές οι μεταφορές έχουν ουσιαστικά παγώσει. Τη λύση των πλωτών hotspots στα νησιά είχε εξετάσει και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τον Αύγουστο του 2017, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ταξιδέψει στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας για να επιθεωρήσουν ειδικές πλωτές πλατφόρμες φιλοξενίας έως και 1.000 ατόμων. Το σχέδιο, όμως, δεν εφαρμόστηκε τότε, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους που είχε η απόκτηση αυτών των πλατφορμών.

Πηγή: Real News

RadioCafe

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δήμος Αν. Σάμου: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2022

Δήμος Α. Σάμου: «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2024»

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της όχλησης εξαιτίας των κουνουπιών, υλοποιεί «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2024»

Περισσότερα »