Πλήθος κόσμου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δημαρχείου Ανατολικής Σάμου

Πλήθος κόσμου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δημαρχείου Ανατολικής Σάμου

Πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (21/10) η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στην πλατεία Δημαρχείου, μετά από κάλεσμα του Δήμου Αν. Σάμου. Η συγκέντρωση αποτέλεσε κίνηση στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση και την ανάδειξη του μεταναστευτικού ζητήματος. Ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων στο θέμα, θα καθορισθούν οι περαιτέρω δράσεις του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Μαζική η συμμετοχή από φορείς και συλλόγους, δίνοντας δυναμικό παρών στις κινητοποιήσεις. Σύλλογος Υπαλλήλων του πρώην Δήμου Σάμου, νυν Δήμου Ανατολικής και Δήμου Δυτικής Σάμου, ψήφισμα συμπαράστασης στο Δήμο Ανατολικής Σάμου από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δυτικής Σάμου με κλειστές σήμερα τις υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Σάμου. Οι Σύλλογοι Δασκάλων και καθηγητών, Εμπορικός Σύλλογος και Σύλλογος μαζικής Εστίασης και Ψυχαγωγίας με κλειστά καταστήματα 4-6 μ.μ , Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου Ικαρίας και Φούρνων, Ε.Ο.Σ ΣΑΜΟΥ, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Κοινότητα Σαμίων, φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι, ιδιώτες , στήριξαν το κάλεσμα του Δήμου για ένα καλύτερο αύριο.

00Diamartyria

Πρώτος το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου – Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος:

«Η Εκκλησία είναι σήμερα παρούσα στη συνάντηση αυτή ως οφείλει πράττοντας το αυτονόητο. Οι δραστηριότητες και πρωτοβουλίες της τοπικής μας εκκλησίας προς όλους τους αρμόδιους φορείς, της κεντρικής και τοπικής εξουσίας, όσο και προς τη διακονία του πλησίον είναι γνωστές σε όλους και ενεργούνται ευθύς εξ αρχής αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης που έντονα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Σήμερα έχει χαρακτήρα καθαρά πνευματικό η παρουσία μας με σκοπό την ενότητα όλων και τη συνοχή όλων».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης είπε:

««Εκφράζω την αγωνία μου και την αγωνία των περιφερειακών συμβούλων για την απαράδεκτη και εκρηκτική κατάσταση που βιώνει η πρωτεύουσα του νησιού μας. Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη που τον διακατέχει η ίδια αγωνία με τη δική μας. Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, η κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτη. Απαιτούνται λύσεις και μάλιστα άμεσες και αποτελεσματικές προκειμένου να ξεπεραστεί το τεράστιο πρόβλημα που καθημερινά διογκώνεται. Χορτάσαμε από υποσχέσεις των αρμοδίων για επικείμενες λύσεις, όμως αυτό που βιώνουμε έχει παγιωθεί χωρίς πρόθεση να μηδενιστούν οι όποιες ενέργειές τους.

Αυτές μπορεί να χαρακτηριστούν ανεπαρκείς με αίσθημα ευθύνης και χωρίς ίχνος ρατσιστικής διάθεσης. Εκ μέρους μου θέλω να επισημάνω την άμεση λήψη μέτρων για να πάψει η εξαθλίωση όσων προσφύγουν – μεταναστών παραμένουν στο νησί μας μέχρι την ταυτοποίησή τους. Απευθύνουμε έκκληση αρμοδίως και απαιτούμε την αποσυμφόρηση της πρωτεύουσας και άμεση κατάργηση του ΚΥΤ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας ενίσχυση των υπηρεσιακών δομών και συντόμευση του ελάχιστου χρόνου ταυτοποίησης και παραμονή των προσφύγων μεταναστών στο νησί μας που δεν θα ξεπερνά τις δέκα ημέρες».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Γιώργος Διακοσταμάτης (απουσίαζε στην Αθήνα ο Δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης), ο οποίος αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Σάμου και τη συμπαράσταση σε όλες τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου. Όπως είπε ο ίδιος «Η ισχύς εν τη ενώσει και μακάρι σήμερα να είναι η τελευταία φορά που συναντιόμαστε για το συγκεκριμένο θέμα».

00Diamartyria03

Τέλος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος:

«Τα μέχρι τώρα γεγονότα που διαδραματίζονται γύρω μας, μας έχουν στοιχειώσει και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα διασφάλισης της υγείας μας, ζητήματα ασφάλειας για τους μόνιμους κατοίκους, τους επισκέπτες , τα παιδιά μας. Αγαθά τα οποία σε μια πολιτισμένη και εύρωστη κοινωνία, είναι ελεύθερα και αυτονόητα. Και εμείς αυτή την ώρα, παλεύουμε για να τα αποκτήσουμε. Όταν φτάνουμε στο σημείο να κλείνουμε τα σχολεία για λόγους ασφάλειας των παιδιών μας, υπάρχει αποσταθεροποίηση, αγανάκτηση και Αγωνία. Φοβάμαι πως ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας για να ζήσουμε καταστάσεις που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε».

«Η εικόνα που παρουσιάζει η πόλη έχει τα χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής χώρας, ενώ λόγω των περιστατικών βίας και απόπειρας εμπρησμού της εγκατάστασης, πλήθος μεταναστών/ προσφύγων καταλαμβάνει, κάθε βράδυ, τους κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων και της χερσαίας ζώνης του λιμένα επί της παραλιακής οδού. Αυτονόητη είναι η συνδρομή μας και μόνο, -ως Δήμος -στους αρμόδιους κρατικούς φορείς, υπεύθυνους για τη διαχείριση του ζητήματος προσωρινής στέγασης των μεταναστών προσφύγων.

Καθεστώς όμως, -που δεν επιτρέπουμε να γίνει μόνιμο – είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι υποδομές της πόλης η οποία είναι απαράδεκτη και από πλευράς υγειονομικών συνθηκών και ως εικόνα προς τους ελάχιστους, πλέον, τουρίστες που την επιλέγουν ως τουριστικό προορισμό».

«Η κραυγή αγωνίας μας, δεν εμπεριέχει κανένα απολύτως στοιχείο υπερβολής, το αντίθετο μάλιστα. Μεταξύ των κατοίκων υπάρχει ένα γενικευμένο αίσθημα ότι η πόλη έχει αφεθεί στο έλεος των εξελίξεων και των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, όπως αυτές ρυθμίζονται από την γείτονα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το όλο θέμα έχει και την διάσταση της διασφάλισης των ελαχίστων ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών – προσφύγων, πέραν των αυτονόητων δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών».

«Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το νησί. Είμαστε εδώ όλοι μαζί. Αποφασισμένοι και ενωμένοι. Η Σάμος είμαστε όλοι εμείς, οι άνθρωποί της».

00Diamartyria04

Και κατέληξε:

«Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας, ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία». 

Ο λόγος δεν δόθηκε σε άλλον φορέα, ούτε στο Εργατικό Κέντρο, ούτε στον πρόεδρο του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, κάτι που σχολιάστηκε  δυσμενώς από τους εκπροσώπους τους.

Το βράδυ αναμένεται το SEA JET PAROS το οποίο θα  μεταφέρει 740 μετανάστες στην Ενδοχώρα.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

VKDMarketMegalo

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιάννης Βέττας: Παραιτήθηκα από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν μπορούσα να είμαι «γλάστρα»

Γιάννης Βέττας: Παραιτήθηκα από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν μπορούσα να είμαι «γλάστρα»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρώην Νομαρχιακός και Δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Βέττας. «Δεν βλέπω καμιά διαφορά προς το καλύτερο

Περισσότερα »