Περίπου 800 παιδιά που διαμένουν εντός και εκτός ΚΥΤ Σάμου εμβολιάστηκαν από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» το τριήμερο 15-17 Μαρτίου

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» Ελλάδος.

Έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού για τα παιδιά των προσφύγων – μεταναστών καθώς είναι δικαίωμα και δεν είναι πολυτέλεια αυτά τα παιδιά να εμβολιαστούν. Ο στόχος για τις τρείς ημέρες είναι να εμβολιαστούν περίπου 800 παιδιά. Θα λάβουν τέσσερα (4) εμβόλια που καλύπτουν δέκα (10) νοσήματα. Οι ηλικίες των παιδιών κυμαίνονται από 2 μηνών μέχρι 15 ετών.

Το Δεκέμβριο είχε πραγματοποιηθεί μία αντίστοιχη δράση με λιγότερα εμβόλια, ενώ τώρα καλύπτουν περισσότερο. Το τελευταίο διάστημα οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» έχουν αυξήσει τις δράσεις τους στη Σάμο, προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της υγείας των μεταναστών\προσφύγων, όπου υπάρχει καταυλισμός.

Υπάρχει η πρόβλεψη για τις επόμενες δόσεις των εμβολίων που θα χρειαστούν, θα έρθουν τουλάχιστον άλλες δύο φορές για μαζικό εμβολιασμό ώστε να ολοκληρώσουν τις δόσεις των εμβολίων. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας ώστε να εξασφαλιστεί ότι παιδιά που φεύγουν από τη Σάμο, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα και συνέχιση του κύκλου των εμβολίων.

«Αυτά τα παιδιά πληρώνουν ένα βαρύ τίμημα, τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, μια συμφωνία που έχει εγκλωβίσει γυναίκες, παιδιά και άντρες στα Ελληνικά νησιά, που τα έχει μετατρέψει σε ανοιχτές φυλακές, όπου κυρίως βλέπουμε προβλήματα υγείας και ψυχικής υγείας που συνδέονται καθαρά με τις συνθήκες διαβίωσης».

Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής κυβέρνησης, έχουν επιπτώσεις στη ζωή αυτών των ανθρώπων, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεΐζης.

Οι συνθήκες και η καθημερινότητα που βιώνουν αυτά τα παιδιά στο ΚΥΤ, είναι δύσκολες και για την ψυχική τους υγεία, ενώ δεν υπάρχει λόγος για να κλείσουν τα σχολεία, το αντίθετο πρέπει να γίνει. Πρέπει ως κοινωνία να αναρωτηθούμε πως ανταποκρινόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους, που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες για να σωθούν, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και η πρόσβαση τους στο σχολείο, είναι δικαίωμα και θα βελτιώσει και την καθημερινότητα τους.

Αυτή τη στιγμή συμβιώνουν δύο κοινωνίες μαζί, οπότε οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν έχουν να κάνουν, με την αποσυμφόρηση και μεταφορά προς την ενδοχώρα και την Ευρώπη, το ΚΥΤ να φιλοξενεί τον αριθμό που πρέπει και οι υπηρεσίες που παρέχονται να καλύπτουν τις ανάγκες.

00Emvolia01 

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε δελτίο τύπου όπου παρέχει διευκρινίσεις για την πρόσβαση του προσφυγικού πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας και το δικαίωμα στην παιδεία. Αναλυτικά:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) διευκρινίζει τα κάτωθι:

Ο ΕΟΔΥ προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και αξιολόγησης της ευαλωτότητας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων μεταναστών (ΚΥΤ) της Σάμου από το καλοκαίρι του 2017. Το ιατρικό και νοσηλευτικό κλιμάκιο του ΚΥΤ σε συνεργασία και με τη ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) έχει υλοποιήσει δυο μεγάλες εμβολιαστικές καμπάνιες στο ΚΥΤ το Δεκέμβριο του 2018 καθώς και πρόσφατα τον Ιανουάριο του 2019 όπου χορηγήθηκαν 823 και 114 εμβόλια MMR αντίστοιχα.

Η εμβολιαστική δράση του ΚΥΤ υπήρξε μια συνεχής διαδικασία για τις νέες αφίξεις από τον Ιούνιο του 2017. Έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 1635 δόσεις εμβολίων. Αντίστοιχα υπήρξαν εμβολιασμοί και από τους ΓΧΣ έναντι του πνευμονιοκόκκου.

00Emvolia03

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη έζησε μια επιδημία ιλαράς που ωστόσο δε βρήκε έδαφος σε κανένα ΚΥΤ ή και Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων παρά τις ομολογουμένως κακές συνθήκες διαβίωσης και το μεγάλο συγχρωτισμό, χάρη στην έγκαιρη εμβολιαστική παρέμβασή του και των συνεργαζόμενων ΜΚΟ, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας.

Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες αιτούντες άσυλο, είναι δικαιούχοι ΑΜΚΑ και έχουν σαφώς πρόσβαση στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών όπως και τα υπόλοιπα παιδιά της χώρας. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που το Υπουργείο Υγείας φρόντισε να εξασφαλίσει για τον προσφυγικό πληθυσμό. Το δικαίωμα στην παιδεία είναι ένα επίσης βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Ο αποκλεισμός παιδιών από το σχολείο δε μπορεί κατ’ ουδένα τρόπο να βασιστεί σε έλλειψη εμβολιαστικής κάλυψης».

dreams3

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου,  στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προσφοράς, αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από την

Περισσότερα »