Περίπου 7.000 (+) πρόσφυγες – μετανάστες στη Σάμο. Αναχώρησαν σήμερα 62 άτομα για την ενδοχώρα

Περίπου 7.000 (+) πρόσφυγες – μετανάστες στη Σάμο. Αναχώρησαν σήμερα 62 άτομα για την ενδοχώρα

Αναχώρησαν το μεσημέρι της Κυριακής (27/10) με το πλοίο «Νήσος Μύκονος» εξήντα δύο (62) άτομα (πρόσφυγες – μετανάστες) για την ενδοχώρα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τις αφίξεις – αναχωρήσεις αυτή τη στιγμή στη Σάμο, βρίσκονται περίπου στα 7.000 (+) άτομα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή που ξεκίνησε το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Πριν από λίγες μέρες περίπου 713 άτομα αναχώρησαν από τη Σάμο για την ενδοχώρα, κάτι όμως που αποτελεί μια «τρύπα στο νερό», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των νησιών. Παρά τη συγκεκριμένη αναχώρηση, οι μεταναστευτικές ροές και σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοινώνονται, έχουν κάθε μέρα και αύξηση.

Ο αριθμός των 7.000 (+) ατόμων που βρίσκονται στη Σάμο, φαντάζει εξωπραγματικός και αν τον συγκρίνουμε με τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων της πόλεως Σάμου, είναι πλέον ίσος ή και λίγο παραπάνω προς τους πρόσφυγες – μετανάστες.

«Το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι το πρόβλημα δεν είναι επικοινωνιακό και ο συντονισμός όλων των φορέων της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα δεν είναι θέμα μιας εβδομάδος».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμη σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ότι το βασικό ζητούμενο είναι να ελέγξει η Τουρκία τους διακινητές στην επικράτειά της όχι να απειλεί ότι θα στείλει στην Ελλάδα και την Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαίωσε, επίσης ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στοχεύει ώστε να υπάρξουν μειωμένες ροές μέσα στο χειμώνα και να αυξηθεί ταυτόχρονα ο αριθμός επιστροφών κάτι το οποίο όπως είπε «δεν γινόταν στο παρελθόν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Πέτσας απευθυνόμενος στις τοπικές κοινωνίες σημείωσε: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί αλλά οι Έλληνες δεν γύρισαν ποτέ την πλάτη της στην ανθρωπιά» και τόνισε ότι αυτοί οι οποίοι προωθούνται στην ενδοχώρα είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ και οικογένειες».

Toποθετώντας το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι την άνοιξη ώστε να έχουν αποδώσει όλες της οι κινήσεις.

00KYTSamou

Όμως και οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αναρωτιούνται: «Τι θα γίνει με όλους αυτούς, που με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν πρόκειται να λάβουν ποτέ άσυλο, που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και δεν έχουν οικογένεια; Θα φύγουν κάποια στιγμή ή θα παραμείνουν στα νησιά;

Σύμφωνα με την Μ.Κ.Ο. “Aegean Boat Report” αναφέρονται τα παρακάτω εκπληκτικά νούμερα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στις προσπάθειες που κάνει η Τουρκική ακτοφυλακή, κάτι που και σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνει το Λιμενικό Σώμα της χώρας μας.

«Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα έχουν ξεκινήσει 670 σκάφη προς τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, μεταφέροντας 22.962 άτομα και μόνο το 32% έχουν φτάσει. Το υπόλοιπο 68 % έχουν σταματήσει από την Τουρκική Ακτοφυλακή και την αστυνομία.

Οι αφίξεις έχουν ως εξής (με ημερομηνία 26/10):
Λέσβος 72 σκάφη, 2.760 άτομα
Χίος 33 σκάφη, 1.244 άτομα
Σάμος 43 σκάφη, 1.356 άτομα
Κως 19 σκάφη, 475 άτομα
Λέρος 16 σκάφη, 596 άτομα
Άλλα 32 σκάφη, 853 άτομα
Σταμάτησαν από την Τουρκική Ακτοφυλακή:
455 σκάφη, 15.678 άνθρωποι.

00KYTSamou01

Η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των υπευθύνων 20.000 άτομα στην ηπειρωτική χώρα τους επόμενους δύο μήνες, για να μειώσει τον πληθυσμό στα Ελληνικά νησιά. Πιστεύουν ότι αυτό θα κάνει την κατάσταση στα νησιά καλύτερη από σήμερα, αλλά δεν είναι έτσι.

Και ήδη καθήκοντα ειδικού συντονιστή για την μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, έχουν ανατεθεί στον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή (Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας), ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε το ΚΥΤ Σάμου και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να δήλωσε ότι τα ΚΥΤ από τα νησιά θα μειώνονται σε πληθυσμό, μόνο εάν και εφ’ όσον βρίσκονται θέσεις παραμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα έχουν φτάσει 7.300 άνθρωποι στα νησιά και είναι πολύ πιθανό ο αριθμός άφιξης να μην πέσει τους επόμενους μήνες. Σήμερα σχεδόν 35.000 άνθρωποι ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες στα Ελληνικά νησιά και ειδικά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

00KYTSamou02

Αν οι Ελληνικές κυβερνήσεις καταφέρουν να μεταφέρουν 10.000 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, τούς επόμενους δύο μήνες, ο πληθυσμός θα εξακολουθεί να αυξάνεται στα νησιά. Μέχρι το τέλος του έτους (2019) εκτιμάται ότι 40.000 άνθρωποι θα έχουν παγιδευτεί στα Ελληνικά νησιά, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ, από την έναρξη του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Όπως γράφεται από πολλούς η προσπάθεια της Ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται σαν μια απελπιστική πράξη, για να ευχαριστήσει την κοινή γνώμη. Είναι απλά για λίγο, μέχρι να γίνει κάτι άλλο… Αλλά σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν δραστικότερα μέτρα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να το χειριστεί αυτό μόνη της και η Ευρώπη πρέπει να μπει γερά στο παιχνίδι και να κατανοήσει το ρόλο της. Με το να χτίζεις υψηλότερους τοίχους και φράχτες δεν μπορείς ν’ αποφύγεις το πρόβλημα ή στην καλύτερη και πιο αισιόδοξη περίπτωση, να το εξαλείψεις.

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Πως ένα παρατημένο περίπτερο στο Καρλόβασι γίνεται ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Πως ένα παρατημένο περίπτερο στο Καρλόβασι γίνεται ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Με περίπατο από το λιμάνι Καρλοβάσου έως την Αγία Τριάδα Παλαιού Καρλοβάσου ξεκίνησε η 4η ημέρα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας στον Δήμο Δυτικής Σάμου και προώθηση χρήσης

Περισσότερα »