Πάρης Παπαγεωργίου: «Η πόλη ταλαιπωρήθηκε και δυστυχώς δεν μπόρεσε να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός»

Πάρης Παπαγεωργίου: «Η πόλη ταλαιπωρήθηκε και δυστυχώς δεν μπόρεσε να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με την Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πάρης Παπαγεωργίου.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε Περιφερειακό συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων του κορωνοϊού.

«Ήταν ένα περιφερειακό συμβούλιο με θέματα που δεν είχαν προλάβει να συζητηθούν την προηγούμενη φορά. Είχαν να κάνουν με κάποιες αλλαγές όσο αφορά τη νομοθεσία με κάποιους νόμους για το περιβάλλον που έχουν περάσει από την κυβέρνηση και κατά πόσο συμφωνούν ή όχι οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Ήταν και κάποια διαδικαστικά, κάποιοι ορισμοί επιτροπών».

Ο κ. Παπαγεωργίου υπήρξε Αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την ύδρευση.

«Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα που δεν εξαφανίστηκαν και δεν θα εξαφανιστούν ποτέ. Δηλαδή ζημιές στο δίκτυο θα συμβαίνουν, λιγότερες, περισσότερες, αυτό θα το δείξει η πορεία. Οι αντλίες δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι παλιές γιατί ανά πάσα στιγμή αλλάζουν, χαλάνε, είναι ένα αναλώσιμο υλικό που αντικαθίσταται.

Υπάρχουν κάποιες ζημιές, είναι δύσκολη η υδροδότηση της πόλης, ήταν και εξακολουθεί να είναι, παρ’ όλες τις βελτιώσεις που ενδεχομένως έχουν γίνει με τα καινούργια έργα και τις καινούργιες δεξαμενές. Τα προβλήματα παραμένουν σε κάποιο βαθμό που ας ελπίσουμε ότι θα είναι μικρότερος.

Επί δημαρχίας κ. Αγγελόπουλου, ολοκληρώνοντας την θητεία μας είχαμε αφήσει κάποιο απόθεμα αντλιών ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα. Τώρα χρησιμοποιήθηκαν οι αντλίες αυτές, αλλά αυτό είναι κάτι που γίνεται συνέχεια, είναι υλικά που χαλάνε και θα πρέπει να προχωρήσουν σε καινούργιες προμήθειες ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα με τις αντλίες. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά που δημιουργούν προβλήματα αλλά δημιουργούνται και στα δίκτυα.

Τις χλωριώσεις των δεξαμενών τις είχε αναλάβει η τεχνική υπηρεσία και το τεχνικό προσωπικό του δήμου. Και αυτό γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και οι χλωριώσεις και οι καθαρισμοί. Η πολιτική έχει αλλάξει προφανώς από την παρούσα δημοτική αρχή, γιατί απ’ όσο γνωρίζω θα βγει κάποιο έργο που θα αποδοθεί σε ιδιώτη, με τη λογική ότι θα είναι πιο σωστή η λειτουργία. Αυτό θα το δούμε και στην πορεία, δεν μπορούμε να το κρίνουμε από τώρα.

Το θέμα του νερού είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και από κοινωνικής απόψεως αλλά και το ίδιο το νερό είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο στη σωστή διαχείρισή του. Η χλωρίωση είναι κάτι που παγκόσμια είναι μια λύση ώστε να φεύγουν τα επιβλαβή μικρόβια που υπάρχουν μέσα στο νερό, ενδεχομένως και η χλωρίωση πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συνεχόμενα».      

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ακόμα και όταν γίνονται όλα με τις διαδικασίες που πρέπει πάντα μπορεί να συμβεί κάποιο αναπάντεχο, κάποια ζημιά που να χαλάσει την ποιότητα του νερού.

Για τον βιολογικό καθαρισμό ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως είναι ένα μεγάλο αγκάθι για την πόλη της Σάμου, «η πόλη ταλαιπωρήθηκε και δυστυχώς δεν μπόρεσε να λειτουργήσει όπως θα έπρεπε να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2014 αναλάβαμε τον δήμο με επικεφαλής τον κ. Αγγελόπουλο, σε σύντομο χρονικό διάστημα ήρθε ένα αίτημα από το ταμείο συνοχής όπου ήταν διαχειριστική αρχή και μας είπε ότι το έργο έπρεπε ήδη να δουλεύει.

Γιατί ο καταθλιπτικός αγωγός είχε τελειώσει, που ήταν το κομμάτι που περιμέναμε να ολοκληρωθεί το όλο σύστημα και ήταν από το 2013 και υπήρξε μια δέσμευση από την προηγούμενη δημοτική αρχή από εμάς, ότι μέχρι τον Μάιο του 2014 θα δούλευε, αλλά όταν αναλάβαμε δεν είχε καν δοκιμαστεί. Έτσι λοιπόν, για να μην απενταχθεί όλο το κομμάτι και όλο το σύστημα, έπρεπε να κάνουμε τον βιολογικό να δουλέψει και να στείλουμε τα λύματα στο Νησί, στο εργοστάσιο».

Οι τεχνικές υπηρεσίες προσπαθώντας να βρουν λύση εστίασαν στο πρόγραμμα Φιλόδημος 1 όπου μπορούσε να βάλει η δημοτική αρχή ένα αποχετευτικό έργο μέχρι 1200000 ευρώ. Αποφασίστηκε τότε η λύση της εσωτερικής θωράκισης του αγωγού μέχρι τα 2 χιλιόμετρα γιατί ο αγωγός είναι 4 χιλιόμετρα αλλά τα λεφτά δεν έφταναν για κάτι παραπάνω τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η συγκεκριμένη τεχνική έδινε λύση και εγγύηση για λειτουργία του βιολογικού τουλάχιστον για 30 χρόνια και κυρίως τη λιγότερη όχληση. Το σκάψιμο και η αλλαγή του αγωγού είναι το πιο εύκολο πράγμα αλλά πρέπει να ζυγίσεις και άλλες καταστάσεις φτάσαμε στο σημείο να το εντάξουμε. Μετά ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή. Αν η μελέτη είχε σταλεί μέχρι τις 31/12 του 2019 τότε το έργο θα μπορούσε να προχωρήσει Μάλιστα η νέα δημοτική αρχή έφερε το θέμα προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο εντάσσοντας και τα τέσσερα χιλιόμετρα καθώς υπήρχε έξτρα χρηματοδότηση από τα αδιάθετα του έργου Φιλόδημος 1. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα γίνει κάτι προς όφελος της πόλης.

Groomers01

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ευθύμιος Λέκκας στο "Radio Cafe 102,4" - 7 ρίχτερ ο σεισμός, πάνω από 3 χιλιάδες μετασεισμοί

Ευθύμιος Λέκκας: Κάναμε παρατηρήσεις κατά πόσο είναι ανθεκτικές οι κατασκευές ή δημιουργήθηκαν προβλήματα σ’ αυτήν την καθυστερημένη σεισμική δόνηση

Τη Σάμο επισκέφτηκε μετά τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί μας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας,

Περισσότερα »