Παρέμβαση ΚΚΕ για την μετακίνηση του Παιδιάτρου από την Ικαρία στη Σάμο

Παρέμβαση ΚΚΕ για την μετακίνηση του Παιδιάτρου από την Ικαρία στη Σάμο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα:  Έλλειψη Παιδιάτρων στην Ικαρία και στους Φούρνους

Στην ακριτική Ικαρία, σε μια ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου, για πολλοστή φορά οι γονείς αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την υγεία των παιδιών τους και την έλλειψη παιδιάτρων στο Γενικό νοσοκομείο – Κ.Υ. Ικαρίας.

Ο ένας από τους δυο παιδίατρους (επικουρικός που προσλήφθηκε τον Μάιο), που έχουν στην ευθύνη τους δυο νησιά, Ικαρία και Φούρνους, με απόφαση του διοικητή της 2ης ΥΠΕ μετακινείται στο νοσοκομείο Σάμου για να καλύψει προσωρινά την έλλειψη που υπάρχει και στο Γ.Ν Σάμου οπού υπηρετεί (από το Δεκέμβριο του 2018) επίσης μια και μοναδική παιδίατρος.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψη (4/6/2020) στη Σάμο δήλωνε πως: “Η νησιωτικότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς ως χώρα. Στην πιο δύσκολη στιγμή που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά μας, ειδικά το ακριτικό νησί της Σάμου”.

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός στην Ικαρία και τους Φούρνους, τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους. Η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς γενικής ιατρικής που είναι η συνήθης πρακτική, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στην Ικαρία εκτός από τα δεκάδες νεογνά, βρέφη και νήπια, στα σχολεία Πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία- δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια- λύκεια) φοιτούν 870 παιδιά. Ενώ τους θερινούς μήνες ο αριθμός των παιδιών υπερδιπλασιάζεται. Υπενθυμίζουμε επιπλέον ότι δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στο Κ.Υ. Ευδήλου και στα υπόλοιπα Π.Ι. της Ικαρίας και των Φούρνων. Αυτό σημαίνει, ότι ο μοναδικός Παιδίατρος σε Δημόσια Δομή Υγείας των νησιών δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες περίθαλψης των παιδιών.

Το παραπάνω πρόβλημα είναι σοβαρό και αποτελεί την «κορύφωση του παγόβουνου», από την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στη δημόσια υγεία στο νησί, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, το «εμπάργκο» στις προσλήψεις, τις περικοπές στις δημόσιες παροχές στην Υγεία, την αύξηση της ανταποδοτικότητας και τις πληρωμές στις υπηρεσίες Υγείας, στα φάρμακα, στις εξετάσεις κλπ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

Να μη μετακινηθεί ο παιδίατρος από το Γ.Ν Ικαρίας στο Γ.Ν Σάμου

Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις σε αριθμό παιδιάτρων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας του νομού Σάμου και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες υγείας των παιδιών, όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες του χρόνου.

Να αναπτυχθούν, να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο υγειονομικό κι άλλο προσωπικό, καθώς να εξοπλιστούν τα Κ.Υ, ώστε να παρέχονται πλήρως και δωρεάν όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα παιδιά και σε όλο το πληθυσμό των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα   Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Συντυχάκης   Μανώλης

Πηγή: www.ikariaki.gr

00VKDMarket1

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Επιχείρηση αποσυμφόρηση. Έφυγαν οι πρώτοι 724 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Από τη Σάμο μόλις 39 (!!!)

Επιχείρηση αποσυμφόρηση. Έφυγαν οι πρώτοι 724 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη. Από τη Σάμο μόλις 39 (!!!)

Δέκα λεπτά πριν τις 12 το βράδυ της Δευτέρας (28/09), αναχώρησε από τον λιμένα Μαλαγαρίου το πλοίο «Νήσος Χίος» παραλαμβάνοντας μόλις 39 (!!!) αναγνωρισμένους πρόσφυγες

Περισσότερα »
Γιάννης Βέττας: Παραιτήθηκα από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν μπορούσα να είμαι «γλάστρα»

Γιάννης Βέττας: Παραιτήθηκα από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν μπορούσα να είμαι «γλάστρα»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρώην Νομαρχιακός και Δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Βέττας. «Δεν βλέπω καμιά διαφορά προς το καλύτερο

Περισσότερα »