Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης: Αυτοκινητοπορεία στη Σάμο για την 9Η Μάη 1945

Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης: Αυτοκινητοπορεία στη Σάμο για την 9Η Μάη 1945

Αυτοκινητοπορεία σε χωριά και πόλεις της Σάμου πραγματοποίησε το Σάββατο 9 Μάη 2020 η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, τιμώντας μ’ αυτό τον τρόπο την 75η επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης και της συντριβής του ναζισμού από τον Σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.

Η κινητοποίηση που συνάντησε την επιδοκιμασία των κατοίκων από όπου πέρασε η πορεία, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Προπορεύονταν μεγαφωνική με τραγούδια και μικρά κείμενα για το περιεχόμενο της 9ΗΣ Μάη και ακολουθούσαν πολλά αυτοκίνητα με πανό και σημαίες της ΕΕΔΥΕ και του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Η πορεία πέρασε από Μυτιληνιούς, Χώρα Πυθαγόρειο και κατέληξε στις γειτονιές της πόλης της Σάμου.

Ήταν μια εκδήλωση για να τιμηθούν τα εκατομμύρια των νεκρών, των τραυματιών, των αναπήρων, όλων όσοι με κάθε τρόπο αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, στη χώρα μας, και σε όλο τον κόσμο, με κύριο αιμοδότη τη Σοβιετική Ένωση που έδωσε σ’ αυτόν τον αγώνα 20 εκατομμύρια νεκρούς και πάνω από 10 εκατομμύρια τραυματίες και αναπήρους.

Ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και μπήκε θριαμβευτής στο Βερολίνο, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στο ναζιστικό θηρίο.

Την ίδια στιγμή τα παρτιζάνικα κινήματα σε όλες τις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης με πρωτοπορία τα Κομμουνιστικά Κόμματα έδιναν τον δικό τους αποφασιστικό αγώνα ενάντια στους καταχτητές.

Στην Ελλάδα το ΕΑΜ, με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό , τον ΕΛΑΣ, αναδείχθηκε σε μια τεράστια δύναμη που επέφερε μεγάλα πλήγματα στους φασίστες και ναζί κατακτητές και απελευθέρωσε τη χώρα πολύ πριν έρθουν στην Ελλάδα τα αγγλικά στρατεύματα.

Όπως τονίζονταν από τους διοργανωτές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη, στο στόχαστρο μπαίνουν οι λαοί, οι κατακτήσεις που κατάφεραν να αποσπάσουν κι ο πλούτος που παράγουν.

00AutoPoreia02

Με αφορμή την πανδημία επιχειρούν να αφαιρέσουν και τα τελευταία εργατικά και λαϊκά δικαιώματα για να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στις μέρες μας η πάλη ενάντια στο φασισμό πρέπει να στρέφεται ενάντια στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον θρέφει.

Είναι πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις αιτίες που τον γεννούν.

Είναι πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, πάλη για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Οι λαοί απέδειξαν πως είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής και του πλούτου που παράγουν.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα δυναμώνοντας την πάλη του λαϊκού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Για έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία και αλληλεγγύη των λαών».

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για δικηγόρους για το Μητρώο Βοηθών Εισηγητών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και σε όλη την Ελλάδα για το Μητρώο Δικηγόρων

Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για δικηγόρους για το Μητρώο Βοηθών Εισηγητών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και σε όλη την Ελλάδα για το Μητρώο Δικηγόρων

“Στόχος η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αποφάσεων ασύλου” Αναρτήθηκε, σήμερα, η προκήρυξη (ΑΔΑ: 90Κ346ΜΔΨΟ-ΝΜ8) για την εγγραφή  33 δικηγόρων από την Λέσβο, 20 από τη Χίο και

Περισσότερα »
Κόντρα Αντιπεριφέρειας – ΚΤΕΛ Σάμου για τις σχολικές μεταφορές

Από Δευτέρα (28/09) κανονικά η μεταφορά των μαθητών στις σχολικές μονάδες. Αναλυτικά τα δρομολόγια

Ενημερώνουμε τους γονείς μαθητών, ότι τα παρακάτω δρομολόγια με επιστροφή, μεταφοράς των παιδιών τους προς τις σχολικές μονάδες φοίτησης τους, θα εκτελούνται κανονικά από Δευτέρα

Περισσότερα »