Παναγιώτης Κουρουμπλής: Σύσταση επιτροπής για τις συνδυαστικές μεταφορές στα νησιά

samostoday logo big

Τη σύσταση λειτουργικής επιτροπής για το θέμα των συνδυαστικών μεταφορών στα νησιά, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων, εξήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εταιριών αλλά και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης των νησιών.

«Θέλουμε να βρούμε ένα κοινό τρόπο ώστε να αναβαθμίσουμε τη σύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αφού είναι υποχρέωση συνταγματική και απορρέει από την αρχή της ισοπολιτείας και της εδαφικής συνοχής και αφορά την έννοια του Ευρωπαίου πολίτη» τόνισε ο Π.Κουρουμπλής, ενώ σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε τις αεροπορικές εταιρείες, για τη δωρεάν μεταφορά μαθητών από κάποια νησιά στα οποία είχαν αποκλειστεί λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

Νεκτάριος Σαντορινιός (Υφυπουργός Ναυτιλίας)

Το πρώτο θέμα που μας θέτουν όταν επισκεπτόμαστε ένα μικρό νησί είναι αυτό των μεταφορών και για το πως μπορούν να σπάσουν την απομόνωση, δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Υπάρχει πραγματικά μία σημαντική απομόνωση και έλλειμμα συντονισμού μεταξύ των δύο άγονων γραμμών ανάμεσα στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει και παρέμβαση σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα αλλά και στο κείμενο συμπερασμάτων των υπουργών μεταφορών της ΕΕ.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας είπε ότι υπουργείο έχει ζητήσει ήδη από τους δήμους να στείλουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη Σάμο τη μία μέρα αναχωρούν ταυτόχρονα αεροπλάνα και πλοία και την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει δρομολόγιο σε κανένα από τα δύο μέσα. Επίσης για τους Αρκιούς είπε ότι τη μία μέρα έχει τρία δρομολόγια και την άλλη κανένα. Το θέμα του συντονισμού είναι πραγματικό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να το συντονίσουμε για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, τόνισε.

Χρήστος Σπίρτζης (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών)

Από την πλευρά του και ο Χ. Σπίρτζης, ευχαρίστησε τις αεροπορικές εταιρείες που ανταποκρίνονται σε έκτακτες καταστάσεις ενώ επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα καλός σχεδιασμός και συντονισμός, όχι μόνο για τις έκτακτες καταστάσεις, αλλά και για την καθημερινότητα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών είτε αυτά είναι ακριτικά είτε κεντρικά.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ένας συντονισμός μεταξύ των άγονων γραμμών της ακτοπλοΐας και των άγονων γραμμών των αερομεταφορών, που ήταν έως τώρα δύο πράγματα ασύνδετα μεταξύ τους, αφού ποτέ, όπως είπε, δεν κάθισε κάποιος να σχεδιάσει τις δύο δράσεις από κοινού.

Επίσης επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ομάδα εργασίας, καθώς δεν μπορεί να είναι ασυντόνιστες οι άγονες γραμμές της ακτοπλοΐας με αυτές των αερομεταφορών. Υπάρχει σχεδιασμός να καλύψουμε την απομόνωση των μικρών νησιών ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες μέσω των υδροπλάνων και των υδατοδρομίων σε νησιά που δεν έχουν αεροδρόμια, τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούμε να μην σχεδιάσουμε το πλαίσιο για το οποίο θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ακτοπλοϊκές γραμμές στις αστικές συγκοινωνίες σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, ενώ είπε ότι το μεταφορικό ισοδύναμο θα πρέπει να προωθηθεί ως μία κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμένων & Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης, ο ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης Θεοδοσιάδης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης, ο αντιπρόεδρος της AEGEAN – ΟLYMPIC AIR, Ευτύχης Βασιλάκης, η αντιπρόεδρος τηςAstra AirlinesΧαράΖλατάνη, ο διοικητής της ΥΠΑ, Κώστας Λιντζεράκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Σαρωνικού, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Φλεβάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου (και εκπρόσωπος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου), Νίκος Κατρακάζος, ο αναπληρωτής δήμαρχος Κεφαλονιάς (και εκπρόσωπος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων), Διονύσης Λυκούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πρόεδρος Νησιωτικής Επιτροπής, Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας, Γιώργος Κωτσός, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Σκιάθου, Παναγιώτης Διολέττας, ο δήμαρχος Σάμου (και εκπρόσωπος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου), Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

samostoday logo big

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο και προώθηση των εργασιών αποκατάστασης

Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο και προώθηση των εργασιών αποκατάστασης

Τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, επισκέφθηκε τη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό

Περισσότερα »