Παναγιώτης Κουρουμπλής: Αν διαπιστωθεί ότι υπήρξε παράλειψη θα πέσουν κεφάλια, αναφερόμενος στο ναυάγιο του Αγαθονησίου (video)

Πέρασμα μιας ώρας από το νησί της Σάμου πραγματοποίησε την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο κ. Κουρουμπλής είχε μεταβεί στους Αρκιούς και στην Πάτμο για να παρακολουθήσει τις μαθητικές παρελάσεις – εορταστικές εκδηλώσεις στα δύο νησιά. Στη συνέχεια με σκάφος του Λιμενικού Σώματος επέστρεψε στη Σάμο, όπου μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο της Σάμου για να συναντήσει τους τρείς διασωθέντες από το ναυάγιο του Αγαθονησίου. Τον κ. Υπουργό υποδέχθηκαν στο νοσοκομείο ο Διοικητής κ. Λάζαρος Θεόφιλος και ο Διευθυντής κ. Μιχάλης Καραβασίλης, ενώ συνοδευόταν από στελέχη του Υπουργείου του και του Λιμενικού Σώματος και από αρκετά τηλεοπτικά κανάλια των Αθηνών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο ναυάγιο του Αγαθονησίου χάθηκαν 16 άτομα (7 άνδρες – 2 γυναίκες – 7 παιδιά) και διεσώθησαν τρία άτομα (2 γυναίκες και 1 άνδρας), ενώ σύμφωνα με δήλωση των διασωθέντων υπήρχαν και τρείς αγνοούμενοι.

Ο κ. Υπουργός συνομίλησε μαζί τους με ανοικτές τις κάμερες και επέμενε πολύ να μάθει πότε ακριβώς ναυάγησαν (ημέρα και ώρα). Του απάντησαν ότι αυτό έγινε την Παρασκευή(16/03) πρωϊνές ώρες περίπου στις 07:30 με 08:00 το πρωί. Κάποια στιγμή ο Υπουργός ζήτησε απ’ όλα τα ΜΜΕ να αποσυρθούν από τον θάλαμο νοσηλείας του Νοσοκομείου και συνομίλησε με τους διασωθέντες και με τους συγγενείς που παρέμειναν και αυτοί μέσα. Βέβαια το οξύμωρο είναι ότι όλα τα ελληνικά ΜΜΕ απεχώρησαν, αλλά όλοι οι παρευρισκόμενοι αλλοδαποί βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους τηλέφωνα τα όσα έλεγε ο Υπουργός. Στην έξοδο του Νοσοκομείου ο Υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

00Nosokomeio03

«Εισέπραξα φρικτό πόνο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερος πόνος στη ζωή από αυτό που εισέπραξα αυτή τη στιγμή από τους ανθρώπους αυτούς. Διότι έχασαν τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα. Παιδιά, συζύγους. Εμείς θεωρούμε από τη δική μας πλευρά ότι έγινε το καλύτερο δυνατό. Τα στοιχεία που έχω μέχρι αυτή τη στιγμή προς το παρόν δείχνουν κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι αυτοί επιμένουν ότι δεν ήρθε εγκαίρως η βοήθεια. Εγώ θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Ξέρω ότι το Λιμενικό Σώμα όλα αυτά τα χρόνια έκανε γιγαντιαία προσπάθεια να σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Ιδιαίτερα γυναικόπαιδα. Αλλά. Αλλά αν διαπιστωθεί και η έρευνα θα είναι ενδελεχής και με κάθε αυστηρότητα ότι υπήρξε παράλειψη, θα πέσουν κεφάλια.

Τεθείσα ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να τους έσπρωχνε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και μετά να τους εγκατέλειψε;

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Δεν το ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι από τη μεριά μας θα γίνει σε βάθος έρευνα. Δεν είναι απλό θέμα. Διότι δεν μπορεί έναν πολιτισμό κι έναν ανθρωπισμό που ξεδιπλώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια τόσο μεστωμένος από αγάπη και αλληλεγγύη να υπάρξουν στιγμές που κάποιοι…. το λέω ενδεχομένως, δεν το πιστεύω, δεν θέλω να το πιστέψω, έχουνε κάνει κάποιες παραλείψεις. Δεν το πιστεύω. Τα στοιχεία που έχω εγώ δεν λένε κάτι τέτοιο, αλλά επειδή είδα τους ανθρώπους αυτούς και εισέπραξα τον πόνο τους και δεσμεύτηκα ότι θα κάνω τα αδύνατα – δυνατά να γίνει ο καλύτερος σε βάθος έλεγχος, αυτό σας το λέω δημόσια, θα γίνει και θα γίνει με τη δέουσα σοβαρότητα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Επί του παραπάνω θέματος όμως αξίζει ν’ αναφέρουμε και περισσότερα στοιχεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που εδώ και αρκετές μέρες κάνουμε.

Στη Σάμο τα ΜΜΕ, αλλά και όλα τα Εθνικά κανάλια έμαθαν ότι τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου (17/03), υπήρχε ναυάγιο ανοικτά του Αγαθονησίου σύμφωνα με τις μαρτυρίες δύο γυναικών ναυαγών που βρέθηκαν στην περιοχή «Πόρος» και του άνδρα ναυαγού που βρέθηκε στην περιοχή του ιχθυοτροφείου του Αγαθονησίου. Εκεί τους βρήκαν κάτοικοι του νησιού, αναφέροντας το γεγονός στο θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου κι από εκεί δόθηκαν οι απαραίτητες εντολές για τη διάσωση σε σκάφη που βρέθηκαν στην περιοχή. Από τις 08:30 το πρωί του Σαββάτου (17/03) υπήρξε κινητοποίηση και τα σκάφη που βρέθηκαν εκεί ήταν τα εξής: Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. `(ΠΑΘ), τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφος δύναμης FRONTEX, κανονιοφόρος “ΑΉΤΤΗΤΟΣ” του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα (04) Α/Κ σκάφη, δύο (02) παραπλέοντα πλοία, Αεροσκάφος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στην περιοχή βρέθηκε και ομάδα  της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ (ΜΥΑ). Εξαιτίας της σοβαρότητας του θέματος από την πρώτη στιγμή στον τόπο του ναυαγίου έσπευσαν τόσο ο Λιμενάρχης όσο και ο Υπολιμενάρχης Σάμου.

Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα στο Νοσοκομείο Σάμου την Παρασκευη (23/03) προκειμένου να δεί από κοντά τους τρεις διασωθέντες, εκείνοι του ανέφεραν ότι το ναυάγιο έγινε τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου (17/03) και μάλιστα έβλεπαν παραπλέον πλοίο (πιθανόν Τουρκικό) το οποίο δεν τους βοήθησε.

00Nosokomeio01

Γίνεται κατανοητό ότι άλλα ειπώθηκαν για το ναυάγιο στον κ. Δρίτσα (Σάββατο 17/03) και άλλα ειπώθηκαν στον κ. Κουρουμπλή (16/03). Και όλα αυτά καταγράφηκαν με την παρουσία τη δική μας εφ’ όσον ήμασταν παρόντες και στις δύο επισκέψεις των Υπουργών στο συγκεκριμένο θάλαμο.

Σίγουρα και υπάρχουν πολλές ασάφειες στις καταθέσεις των διασωθέντων (όπως έχει διαπιστωθεί), όμως όλα αυτά θα τα δείξει η προανάκριση όπως είπε και ο κ. Κουρουμπλής.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 1547 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώνουμε 1547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »
Μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την 28η Οκτωβρίου

Μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την 28η Οκτωβρίου

Στον Πολιχνίτο και στις  εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου  του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940,  παραβρέθηκε το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρουσία του  Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου και

Περισσότερα »