Όχι στη δημιουργία νέου ΚΥΤ υπηκόων τρίτων χωρών στην περιοχή των Μυτιληνιών και σε οποιοδήποτε μέρος της Σάμου, αποφάσισε η Λαϊκή Συνέλευση της Κοινότητας Μυτιληνιών

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Παρουσία αρκετών κατοίκων πραγματοποιήθηκε η Λαϊκή Συνέλευσης της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών στην πλατεία Καρακώστα την Τετάρτη βράδυ (24/07) στους Μυτιληνιούς. Η Λαϊκή συνέλευση είχε ως θέμα τη μη δημιουργία νέου ΚΥΤ στην περιοχή «ΖΕΡΒΟΥ» (πρώην σφαγεία «ΚΝΙΤΗ») και η συγκέντρωση χρηματικού ποσού περίπου 15.000, ώστε να δοθεί σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών για να προσφύγει δικαστικά στο Σ.Τ.Ε για την άδεια χωροθέτησης και κατασκευής νέου κέντρου υποδοχής στη νήσο Σάμο και γενικότερα στην περιοχή Ζερβού.

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Κυριαζής, ο Αντιδήμαρχος κ. Πάρης Παπαγεωργίου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Νίκος Στεφανής, Γιώργος Διακοσταμάτης, Ελισαίος Μαυρατζώτης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ κα Άννη Ανδρεάδου και αρκετός κόσμος. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε περιληπτικά τι είπαν όσοι έλαβαν το λόγο:

Γιώργος Ελευθερόγλου (Πρόεδρος Κοινότητας Μυτιληνιών): Ξεκινώντας πέρυσι από το στρατόπεδο «ΜΟΣΧΟΝΑ» για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη Σάμο τους απαντήσαμε δυναμικά με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας χιλιάδων κατοίκων από ολόκληρη την Σάμο στις 4 Ιουλίου 2018. Από ότι διαφαίνεται και η σημερινή μας συνέλευση είναι πάρα πάρα πολύ ισχυρή. Λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές με υπογραφή του κ. Βίτσα, ο οποίος πριν λίγες μέρες στη βουλή απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη είπε επί λέξη «αντισταθείτε στον δήμαρχο Βαθέος και στον πρόεδρο Μυτιληνιών Σάμου και προχωρήστε ως τον Σεπτέμβριο στην ολοκλήρωση του νέου ΚΥΤ. Σας έχουμε παραδώσει όλο το πλαίσιο έτοιμο να προχωρήσετε». Υπό αμφισβήτηση τέθηκε και η επιτροπή, όπως τόνισε ο κ Ελευθερόγλου.

Ο κ. Δημήτρης Βαλής (νεοεκλεγείς τοπικός σύμβουλος) είπε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει πολύ προπαγάνδα και παραφιλολογία γύρω από το θέμα: «Όταν οι δικηγόροι έψαξαν για να βρουν παραλήψεις και ασάφειες στο ΦΕΚ ώστε να προσβάλλουν το ΦΕΚ, δεν υπήρχε πουθενά. Δεν υπήρχε γιατί απλά δεν είχε κριθεί καμιά απόφαση. Εν συνεχεία έρχεται και η ανακοίνωση της δημοπρασίας του έργου. Εκεί τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο, τρεις μέρες πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βγάζει το ΦΕΚ. Μια διαδικασία τελείως αντικανονική. Γιατί ξεκινάς με την απόφαση και δημοπρατείς. Όλα βέβαια αντικανονικά χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες της υποβάθμισης της περιοχής και του τουρισμού γενικά. Προεκλογικά είχαμε τις διαβεβαιώσεις των υποψηφίων ότι θα αγωνιστούν για να μην γίνει πράξη μια παράτυπη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Στεφανάδης, εκλεγμένος τώρα βουλευτής, είχε πει στη συγκέντρωση-κάλεσμα, ότι θα βοηθούσε οικονομικά και με δικό του νομικό γραφείο. Ο κ. Στεφανής που από την πρώτη στιγμή είχε σταθεί στο πρόβλημα, είχε πει ότι δεν θα δεχτεί να γίνει. Τελικά έχασε και τις εκλογές, τίποτα τυχαίο. Ζητήσαμε ενίσχυση οικονομική από τον Δήμο, μέσα από το συμβούλιο, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Ούτε καν ίδρωσε το αυτί τους. Με την επίσκεψη του αναπληρωτή Υπουργού κ. Κουμουτσάκου στο νησί μας, σε συγκέντρωση με φορείς της Σάμου, παραβρεθήκαμε τέσσερις από την επιτροπή. Ο Υπουργός όταν ρώτησε για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο εκλεγείς δήμαρχος κ. Στάντζος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Κολλάρος και κ. Μητσός, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πανουράκης, είπαν ακριβώς τα ίδια πράγματα «ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ HOT SPOT του Βαθιού και να μεταφερθεί στα σφαγεία που επέλεξε ο Βίτσας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Δηλαδή μεταφέρουμε το πρόβλημα σε μια άλλη περιοχή, αρκεί να φύγει από εδώ. Πράγμα που ποτέ δεν πρόκειται να γίνει, δηλαδή ποτέ δεν πρόκειται να κλείσει το ήδη υπάρχον του Βαθιού. Κοίταξαν δηλαδή μόνο το πρόβλημα του Βαθιού. Πραγματικά η υποβάθμιση του προβλήματος είναι τεράστια. Με τα λεγόμενά τους υποστηρίζουν τα συμφέροντα όλου του νησιού; Ή απλά μεταφέρετε αλλού το πρόβλημα… Υπάρχει μια αδιαφορία στο να λυθεί το πρόβλημα και εμείς πάνω σε αυτό αντιδράσαμε λέγοντας πόσο κακό θα κάνει στην περιοχή μας και στην γύρω τουριστική περιοχή του Πυθαγορείου . Έτσι λοιπόν με τις αντιδράσεις μας ο Υπουργός αποφάσισε να επισκεφτεί τον χόρο των σφαγείων, αν και προσπάθησε να το αποφύγει.

Ο βουλευτής κ. Στεφανάδης δεν μίλησε καθόλου στη σύσκεψη, δεν είπε ότι υπάρχουν αντιδράσεις, δεν πήρε καθόλου θέση πάνω στο ζήτημα, ενώ πριν τις εκλογές ήταν μαζί μας. Μετά από δύο μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει τα έργο, που είναι η αντίδραση του βουλευτή;… θέλουμε τον βουλευτή παρόν στο πρόβλημα. Λέμε λοιπόν όχι και δεύτερο Hot Spot στη Σάμο. Άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού, φύλαξη των συνόρων, γρήγορη ταυτοποίηση και απέλαση όλων των παραβατικών που έρχονται κατά χιλιάδες. Το σημερινό συλλαλητήριο έγινε για να αντιδράσουμε ώστε να μην γίνει το δεύτερο ΚΥΤ και όλοι μας να συμβάλλουμε ώστε να μαζευτεί το ποσό για την προσφυγή μας στο ΣΤΕ, το οποίο είναι 15.000€».

00MitilinioiHotSpot01

Στη συνέχεια αναγνώσθηκε επιστολή του Υφυπουργού κ. Γιώργου Κουμουτσάκου:

«Όπως γνωρίζεται καλά η κατάσταση στη Σάμο, η διακίνηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών είναι κρίσιμη. Η ανεπάρκεια των προσφυγικών δομών και εγκαταστάσεων στο Bαθύ, καθώς και η πρόχειρη παραμονή πολιτών τρίτων χωρών που έχουν εισέλθει παράτυπα στο νησί και μένουν σε αντίσκηνα στην περιμετρική περιοχή των εγκαταστάσεων, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στην καρδιά της πρωτεύουσας του νησιού. Αυτό αφορά τις συνθήκες διαβίωσης όσο και τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας. Έχει δημιουργηθεί ετήσια μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα της Σάμου και της Ελλάδας (…). Χρειάζεται ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος αποσυμφόρησης του νησιού. Σκοπός δεν είναι η δημιουργία ενός δεύτερου ΚΥΤ, που θα μεταφέρει την ίδια απαράδεκτη κατάσταση κάπου αλλού, αλλά μιας μοναδικής εγκατάστασης που θα διασφαλίσει επιτάχυνση διαδικασιών, αποσυμφόρηση εγκαταστάσεων, ριζική βελτίωση της κατάστασης, δηλαδή της εικόνας του νησιού και της καθημερινότητας των κατοίκων. (από επιστολή Κουμουτσάκου) .

Η κα Γούλα Ελένη (ΕΠΑΜ Σάμου) έθεσε ως ερώτημα για το ποιος είναι ο στόχος της συγκέντρωσης. Απόφαση μετατόπισης του προβλήματος από το Βαθύ στους Μυτιληνιούς; Πολλαπλά ερωτήματα έθεσε το ΕΠΑΜ Σάμου σε φορείς και υπηρεσίες για θέματα υγείας, τουρισμού, δασικού και χωροταξικού, ενώ ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της περιοχής.

«Ο Σαμιακός λαός απαιτεί το υπάρχον ΚΥΤ να μετατραπεί σε κέντρο καταγραφής και να αποσυμφορηθεί άμεσα το νησί από τον μεγάλο όγκο μεταναστών προσφύγων ».

Χατζηιωάννου (κάτοικος Μυτιληνιών): Το βασικό πρόβλημα είναι πως σε βάθος χρόνου το νησί θα αλλάξει χέρια. Ομόφωνη η απόφαση να μην γίνει ΚΥΤ στην προηγούμενη συνάντηση, ενώ τώρα διαπραγματευόμαστε που θα γίνει. Το ερώτημα είναι θα παραδώσουμε τον τόπο ή όχι.

Νίκος Φτηνογιάννης (Τοπικός σύμβουλος Μυτιληνιών): Αυτό με το να το πάμε στο ΣΤΕ είναι ένα μέρος του αγώνα, όμως αυτή η συγκέντρωση απόψε είναι μικρή. «Σας καλώ να εντείνουμε τον αγώνα που πρέπει να έχει ένταση και το κυριότερο να μην κοντραριζόμαστε μεταξύ μας».

Γιώργος Στάντζος (Νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σάμου): «Η κοινωνία είναι αυτή που δίνει δύναμη και στις ιδέες και στις πράξεις. Εσείς είστε η δύναμη του επόμενου Δ.Σ. Η παρουσία μου εδώ σαφώς και δεν νομιμοποιεί ακραίες τοποθετήσεις, επίθετα, προσδιορισμούς, οι οποίοι μόνο καλό δεν έχουν να κάνουν στην κοινωνία, παρά μόνο να της φορτώσουν και άλλη τοξικότητα. «Το πρόβλημα είναι ανθρωπιστικό και μια κοινωνία οδηγήθηκε σε απόγνωση γιατί η διαχείριση ήταν λανθασμένη , τόνισε ο κ. Στάντζος. Παράκληση να μην περάσει η διχόνοια απεύθυνε ο νεοεκλεγέντας δήμαρχος. Ενώ υπήρξε διαφωνία για τις προτάσεις χώρων που έκανε ο κ. Ελευθερόγλου.

Τίμος Χατζηλαγός (Σύλλογος Επιχειρηματιών Πυθαγορείου): Σε πρόσφατη συνέλευση ο σύλλογος παραμένει στη θέση που εξέφρασε με τους 40 φορείς στις 7 Φλεβάρη. Κανένα νέο ΚΥΤ στη Σάμο.

Νίκος Στεφανής (Δημοτικός Σύμβουλος): Ίδιες οι θέσεις, κανένα άλλο κέντρο και το υπάρχον κέντρο πρέπει να κλείσει άμεσα γιατί καταστρέφει το μέλλον του νησιού. Κλειστού τύπου κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης και να γίνεται ο απεγκλωβισμός από τη Σάμο.

Γιώργος Κυριαζής (Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σάμου): Πριν μήνες το Επιμελητήριο Σάμου αποφάσισε να γίνει μια μεγαλειώδης διαμαρτυρία, ενώ καλεί όλο το νησί σε διαρκή επαγρύπνηση.

Μάριος Βαλωμένος: (Εκπρόσωπος Εργατικό Κέντρου Σάμου): Οι αγώνες δεν κερδίζονται ούτε στα δικαστήρια, ούτε στις επιστολές αλλά στους δρόμους. Κανένα Hot Spot στη Σάμο, ούτε νέο, ούτε παλιό.

Στη συνέχεια αναγνώσθηκε το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης το οποίο ψηφίσθηκε ομόφωνα και θ’ αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς:

ΨΗΦΙΣΜΑ: Στους Μυτιληνιούς Σάμου, σήμερα στις 24 Ιουλίου 2019 συνήλθε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών και με συμμετοχή κατοίκων από άλλες περιοχές της Σάμου, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου των Μυτιληνιών Σάμου, για ενημέρωση, λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στη θέση Ζερβού Σάμου από το ΥΜΕΠΟ. Μετά από διεξοδική διαλογική εξέταση του θέματος και τις τοποθετήσεις, οι κάτοικοι Μυτιληνιών αποφασίζουμε τα εξής: Όχι στη δημιουργία νέου ΚΥΤ υπηκόων τρίτων χωρών στην περιοχή των Μυτιληνιών και σε οποιοδήποτε μέρος της Σάμου. Και συγκριμένα στην περιοχή Ζερβού αφού η συγκεκριμένη έκταση δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες, ούτε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την δημιουργία ενός τέτοιου έργου και απλά θα μεταφέρει το πρόβλημα από την πόλη της Σάμου σε άλλη περιοχή. Αποφασίζει να προσφύγει δικαστικά στο Σ.Τ.Ε για την άδεια χωροθέτησης και κατασκευής νέου κέντρου υποδοχής στη νήσο Σάμο και γενικότερα στην περιοχή Ζερβού. Η επιτροπή ορίζει συντονιστική επιτροπή για την διαχείριση των χρημάτων που θα μαζευτούν και ότι απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των παραπάνω.  

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Ραγδαία η εξάπλωση της πανδημίας. Ρεκόρ θετικών κρουσμάτων. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »