Ομιλία Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Πρόγραμμα 5ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2018 για το Δήμο Σάμου

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε σήμερα στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε στα πλαίσια του ελληνογερμανικού διαλόγου το Ίδρυμα «HannsSeidel» στη Μυτιλήνη για το προσφυγικό- μεταναστευτικό και ειδικότερα για την «παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο ανθρώπων».

Ακολουθεί η ομιλία της Περιφερειάρχη:

«Σας καλωσορίζουμε στην Περιφέρειά μας. Η Περιφέρειά μας, στο βορειανατολικό Αιγαίο Πέλαγος, συγκροτείται από 10 μεγάλα και μικρά κατοικημένα νησιά. Είναι ένα νησιωτικός τόπος. Απέχουμε ελάχιστα από τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία. Η τοπική μας οικονομία στηρίζεται κυρίως στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό.

Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρειά μας, οι πολίτες της, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο ζήτημα. Το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι γνωστές οι διαστάσεις του. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αν και μας υπερβαίνει, σταθήκαμε και στεκόμαστε με οδηγό τις αρχές της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού. Γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό εγείρονται ζητήματα, όπως αυτά που φέρνει στη συζήτηση η σημερινή συνάντηση.

Εμείς, ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στεκόμαστε, όσο μπορούμε, με τις δυνατότητες που έχουμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που ο νόμος επιτρέπει, στο ύψος των αναγκών που γεννιούνται γύρω από το θέμα αυτό.

00KalogirouMetanasteftiko02

Οι ελληνικές αρχές, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις ιδιαίτερες συνθήκες που τα συνοδεύουν, χωρίς πάντα την αντίστοιχη και απαιτούμενη αποτελεσματικότητα για ένα ζήτημα μεγάλων δυσκολιών και ακραίας πολυπλοκότητας. Παραμένει πάντα ισχυρή και επείγουσα η ανάγκη μεγαλύτερης υποστήριξης από την Ευρώπη.

Έχουμε επισημάνει, εμείς, ως Περιφέρεια, την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών μας. Πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση που εμπεριέχεται σε αυτό, οφείλουμε, επίσης, να σημειώσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο καθώς και το γεγονός ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται συχνά ως οριακή την κατάσταση και αυτό δεν μπορούμε ούτε πρέπει να το αγνοούμε.

Διαρκής είναι η ανάγκη της ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου, προκειμένου η διαδικασία όχι μόνο να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά να κινείται ταχύτερα και να φέρνει αποτέλεσμα. Από την επιτόπια επίσκεψή σας έχετε διαμορφώσει μια εικόνα. Σήμερα, μέσα από τη συζήτησή μας, η εικόνα αυτή πιστεύω θα εμπλουτιστεί και θα αποκτήσετε έτσι μια πληρέστερη αντίληψη της κατάστασης.

Σας ευχαριστούμε για την ευαισθησία σας που δείχνει η παρουσία σας εδώ και σας εύχομαι εκ μέρους των νησιωτών μας το καλύτερο σε όλους σας».

00VKDGROUP

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σταμάτης Φιλιππής: «Το Νοσοκομείο της Σάμου είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας, σε όλα τα τμήματά του»

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: Νέα προκήρυξη για 500 μόνιμους γιατρούς – Σε ποιες περιοχές ανοίγουν οι θέσεις

Την πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων στην Υγεία προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης πριν από λίγες μέρες. Ειδικότερα, δήλωσε πως τις προσεχείς ημέρες θα

Περισσότερα »
Σχόλιο του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου: Να στελεχωθούν άμεσα με προσλήψεις τα Κέντρα Υγείας σε Βαθύ και Καρλόβασι και να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Eργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, απαιτεί το αυτονόητο, ότι θα έπρεπε ήδη να έχει προετοιμαστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προκειμένου

Περισσότερα »