Ολοκληρώθηκε η σύντομη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή στη Σάμο

Με πρώτο σταθμό το νησί της Σάμου ξεκίνησε η περιοδεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη, τον Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο (ΛΣ) Σταμάτιο Ράπτη θα επισκεφτεί άλλα πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

00KouroublisSamo02

Αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί (αεροπορικώς), επισκέφτηκε το Δημαρχείο Σάμου προκειμένου να δεχτεί το υπόμνημα από τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο για τα αιτήματα από την πλευρά της Λιμενικής Επιτροπής. Ως πρώτη προτεραιότητα ο Δήμαρχος έθεσε το θέμα των λιμενικών υποδομών και συγκεκριμένα του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσής τους, τον εξοπλισμό και την στελέχωση της Λιμενικής Αρχής, την αποσαφήνιση των Λιμενικών τελών πλόων προς Τουρκικά λιμάνια, τη θεσμοθέτηση ποσοστού 10% για επιβάτες που προέρχονται από τρίτες χώρες, τη λειτουργία υδατοδρομίου και την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σάμου με τον Πειραιά, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τη Βόρεια Ελλάδα. Τέλος ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος ζήτησε από τους Υπουργούς τη θεσμοθέτηση ρήτρας νησιωτικότητας σε κάθε νομοθετική ρύθμιση εφεξής, ειδικά για τα ακριτικά νησιά στη συνοριογραμμή με τη γείτονα χώρα την Τουρκία.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας με τη σειρά του δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει με τον Δήμαρχο και τον Βουλευτή του νησιού ώστε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει από την κρατική εξουσία σε συνεργασία με την Τ.Α για την υποστήριξη των νησιών. Για το λόγο αυτό ανακοίνωσε ότι σε 10 ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με όλους τους Δημάρχους του Αιγαίου για ένα ειδικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής των νησιών που έχουν πληγεί από την μεταναστευτική κρίση, που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

00KouroublisSamo03

Επίσης ο Υπουργός δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει όλα τα κονδύλια από την Ε.Ε για υποδομές στους νησιωτικούς δήμους, αναφέρθηκε στην συμμετοχή της χώρας στην συνάντηση των περιφερειών της Ευρώπης ώστε στη σύνοδο κορυφής στην Μάλτα να διεκδικήσουν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα προβλήματα των νησιών λόγω της νησιωτικότητας και το μεταφορικό ισοδύναμο. Επίσης ο Υπουργός ζήτησε να μάθει την πορεία της μελέτης για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης στο χώρο των Βυρσοδεψίων στο Καρλόβασι για την οποία ενημερώθηκε από τον Βουλευτή Σάμου Δημήτρη Σεβαστάκη.

Στην συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής παρευρέθηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Π.Ε Σάμου υπό την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκου Κατρακάζου και εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας αλλά και παραγωγικών φορέων. Ο Υπουργός ζήτησε πριν τοποθετηθεί να ακούσει τους προβληματισμούς και τα αιτήματά τους.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου εκφράζοντας τις ιδιαίτερες ευχαριστίες για την προσφορά τους προς τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος και το Λιμενάρχη Σάμου, μεταξύ άλλων αναφερόμενη στο ακτοπλοϊκό σημείωσε: «Το ακτοπλοϊκό έχει βελτιωθεί σημαντικά, αποτέλεσμα των ενεργειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση».

Η κα. Καλογήρου επισήμανε την ανάγκη για ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των νησιών, ιδίως ενόψει της προεδρίας της Μάλτας στην Ε.Ε., με στόχο την άρση των ανισοτήτων και τη διευκόλυνση της αναπτυξιακής προσπάθειας και είπε χαρακτηριστικά: «Τα νησιά μας έχουν απόλυτη ανάγκη από ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, ιδιαίτερα για τη δύσκολη φάση που έχουμε μπροστά μας».

00KouroublisSamo04

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος στην τοποθέτησή του ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας την αναπτυξιακή της σημασία. Επίσης, παρουσίασε τα θέματα που απασχολούν τα νησιά της Π.Ε. Σάμου και κατέληξε: «Είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για τον εξορθολογισμό των ναύλων μεταφοράς οχημάτων και επιβατών από και προς τα νησιά μας».

Συνολικά εκπρόσωποι 14 φορέων και συλλόγων πήραν το λόγο εστιάζοντας κυρίως στα προβλήματα της ακτοπλοΐας με τους πολύ ακριβούς ακτοπλοϊκούς ναύλους σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, στην έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, στην επιτακτική ανάγκη διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ,χωρίς να συνδέεται με το μεταναστευτικό, στην απομάκρυνση των ΜΚΟ από τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, η μη επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και τέλος η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους μετανάστες.

00KouroublisSamo05

Ο κ. Κουρουμπλής αφού άκουσε τους παρισταμένους επανέλαβε τα όσα δήλωσε και στο Δημαρχείο Σάμου σχετικά με τις κινήσεις από την πλευρά του Υπουργείου και δήλωσε ότι οι πόρτες του Υπουργείου του είναι πάντα ανοικτές για τους νησιώτες. «Η παρουσία μου εδώ είναι πρωτίστως Εθνική γιατί οι πολιτικές δεν είναι μόνο νησιωτικές αλλά Εθνικές.

Ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής και η συνοδεία του, λίγο πριν αναχωρήσουν με το σκάφος του Λιμενικού με επόμενο προορισμό το Αγαθονήσι, έκανε ακόμα μία στάση στο Λιμεναρχείο Σάμου, όπου μίλησε στο ένστολο προσωπικό (άνδρες και γυναίκες), λέγοντάς τους ότι κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά όλοι μαζί θα πρέπει να παλέψουν για το καλύτερο και γι’ αυτό τους συγχαίρει. Τους είπε ακόμα ότι η πόρτα του Υπουργείου είναι ανοικτή για να μεταφέρουν οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν.

00KouroublisSamo06

Βιολέτα Τριπόδη – Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Την Πέμπτη (14/01) λειτουργεί το Δημοτικό σχολείο Αγίου Κων/νου και τη Δευτέρα (18/01) το Δημοτικό σχολείο Παγώνδα

Την Πέμπτη (14/01) λειτουργεί το Δημοτικό σχολείο Αγίου Κων/νου και τη Δευτέρα (18/01) το Δημοτικό σχολείο Παγώνδα

Μετά από συνεχείς ελέγχους που διενεργούνται από τον ανάδοχο μελετητή Βασίλη Μπαρδάκη και με βάση την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία ανακοινώνουμε ότι αύριο

Περισσότερα »
Τρεις διαδραστικοί πίνακες και τρεις υπολογιστές, δωρεά του Κολλεγίου Αθηνών στον δήμο Αν. Σάμου

Τρεις διαδραστικοί πίνακες και τρεις υπολογιστές, δωρεά του Κολλεγίου Αθηνών στον δήμο Αν. Σάμου

Σε συνέχεια της φιλανθρωπικής δράσης της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου Αθηνών, (από τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό, παραλήφθηκαν δέματα ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους

Περισσότερα »
Διαβούλευση για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025

Διαβούλευση για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025

Άλλη μία συνάντηση ενημέρωσης και διαβούλευσης για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 πραγματοποιήθηκε  σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του  Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου

Περισσότερα »
Επίσκεψη και δωρεά στον δήμο Αν. Σάμου από εκπροσώπους και ερευνητές του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος

Επίσκεψη και δωρεά στον δήμο Αν. Σάμου από εκπροσώπους και ερευνητές του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή υποδέχθηκε χθες ο Δήμαρχος, Γεώργιος Στάντζος τον Ακαδημαϊκό, Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών και Διευθυντή των σχολείων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Κολλέγιο

Περισσότερα »