«Όλοι συμφώνησαν ότι συμφωνούν» στη συνάντηση φορέων για τις κινητοποιήσεις στις 22 και 23 Ιανουαρίου

«Όλοι συμφώνησαν ότι συμφωνούν» στη συνάντηση φορέων για τις κινητοποιήσεις στις 22 και 23 Ιανουαρίου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 με πρωτοβουλία του Δήμου Ανατολικής Σάμου, σύσκεψη, για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, όλων των φορέων, επαγγελματικών συλλόγων, σωματείων και οργανώσεων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην πλατεία Πυθαγόρα, στην πόλη της Σάμου, ενόψει και των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει από κοινού η Περιφέρεια και οι Δήμοι του Βορείου Αιγαίου για τις 22 & 23/01/2020.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος, είπε ότι η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 22/01 με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου. Την επόμενη ημέρα (23/01) θα μεταβούν μόνο αιρετοί στην Αθήνα για ενημέρωση των θεσμών σχετικά με τα προβλήματα του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Η μαζική κινητοποίηση των κατοίκων θα γίνει στις 31/01 στο μέγαρο Μαξίμου και θα πρέπει να βοηθήσουν και οι Σαμιακές οργανώσεις που βρίσκονται στην Αθήνα. Πρέπει όμως να ενεργοποιηθούν και οι άλλοι Δήμοι, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενέργειες απόφαση έχει πάρει ήδη το ΔΣ του Δήμου Κω.

Ακόμα ο κ. Γιώργος Στάντζος ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει κλείσιμο του παρόντος ΚΥΤ, να δημιουργηθεί μια μικρή δομή καταγραφής και η διαδικασία των αιτούντων άσυλο να γίνεται στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμα ο κ. Στάντζος ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον Υπουργό κ. Μηταράκη να μεταβεί στο Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου και ότι θα επανέλθει στη Σάμο μετά από ένα 10ήμερο για να γίνει αναλυτική συνάντηση με τους φορείς του τόπου.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι φορείς που παρευρέθηκαν στην αίθουσα και περιληπτικά μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τι είπαν:

Νίκος Στεφανής (Επιμελητήριο Σάμου)

Πέρσι όλοι μαζί στις 07/02/2019 βάλαμε τον πήχη ψηλά. Στείλαμε ένα μήνυμα. Εισακούστηκε; Όχι. Η κατάσταση σε λίγους μήνες θα είναι απελπιστική. Ο Υπουργός δυστυχώς δεν έχει σχέδιο. Δεν λες θα έρθω σε 10 μέρες. Ο σκοπός μας είναι να απεγκλωβιστεί η Σάμος. Δεν θέλω άλλοι να παίρνουν για εμάς αποφάσεις και όχι εμείς. Πρέπει για άλλη μια φορά να ρισκάρουμε. Η θάλασσα δεν πίνεται, αλλά δοκιμάζεται.

Γιώργος Χατζηδημητρίου (Ένωση Ξενοδόχων Νομού Σάμου)

Επιστρέψαμε από τουριστική έκθεση στην Ολλανδία και τα πράγματα δεν είναι καλά. Πρέπει να αντιστρέψουμε την εικόνα του νησιού μας.

Δημήτρης Κασμιρλής (Γενικός Γραμματέας Ένωσης Τουριστικών πρακτόρων)

Η Ελλάδα δεν πάει άσχημα. Η Σάμος πάει άσχημα. Φτάσαμε σ’ ένα σημείο που συζητιόμαστε παντού. Η Σάμος ζει από τον τουρισμό. Η Σάμος αυτή τη στιγμή είναι στο -20%. Δεν πρέπει να έχουμε επίκαιρο το θέμα του μεταναστευτικού.

Τάσος Νικολαϊδης (Πρόεδρος Κοινότητας Πυθαγορείου)

Καλώς ή κακώς μας έχουν βάλει στο ίδιο κάδρο με την αρνητική διαφήμιση που έχει η Χίος και η Λέσβος. Η Κως έχει διψήφιο αριθμό τουριστών αυξητικά. Πρέπει ν’ αποτρέψουμε την αρνητική διαφήμιση. Το πρόβλημα σε λίγο θα το έχει και η Σάμος, αν δεν το έχει. Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει.

00SiskepsiForeon02

Σταμάτης Φιλιππής (Πρόεδρος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου)

Θα συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση με στάση εργασίας. Το πανό που αναρτήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν ήταν και το καλύτερο. Θα πρέπει να υπάρξει μια μικρή ευέλικτη επιτροπή να περιφρουρήσει κάπως τα πράγματα στη συγκέντρωση, ενώ πρέπει να ορισθούν οι ομιλητές.

Βάσω Βρυνιώτη (Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σάμου)

Θεωρούμε ότι για την συγκέντρωση δεν πρέπει να τοποθετηθεί πανό σαν της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πρέπει ν’ ακουστούν οι απόψεις της Ανατολικής Σάμου. Να υπάρξει μια οργανωτική επιτροπή που δεν θα οδηγήσει σε άλλα πράγματα.

Πόπη Χατζημιχάλη (Σύμβουλος Κοινότητας Σαμίων)

Συμφωνώ με τις κινητοποιήσεις διότι το πρόβλημα το έχει σηκώσει η πόλη. Δεν θα μπορέσουμε, να επιβιώσουμε αν πάνε τα πράγματα έτσι. Πρέπει να κινητοποιηθούν και οι ετεροδημότες.

Γιάννης Αρχοντούλης (Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων κ Νηπιαγωγών)

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση και υπάρχει στάση εργασίας για εμάς από 11:00 – 14:00. Υπάρχει μια απογοήτευση στις τάξεις μας. Καλυπτόμαστε από την ΑΔΕΔΥ, αλλά θέλουμε κάτι μεγαλύτερο. Πρέπει να είναι κλειστά τα πάντα.

Μαρία Μαυρίδου (Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Νομού Σάμου)

Οι συνάδελφοί μας από τη Λέσβο θα συμμετέχουν. Εκείνη την ημέρα (22/01) δουλεύουμε όλοι. Είμαστε δυστυχώς τρείς και ο κούκος. Το πρόβλημα παραμένει. Έχουμε στείλει επιστολές παντού. Γνωρίζετε πως έχουν τα πράγματα στο δικό μας Σώμα. Αν δεν έχουμε δυνατή Αστυνομία, υποφέρουν όλοι οι φορείς. Λείπουν 81 αστυνομικοί. Λείπουν περιπολικά από πολλές περιοχές της Σάμου. Ζητάμε τη βοήθειά σας.

Σταμάτης Σεϊρλής (Πρόεδρος Κοινότητας Βαθέος)

Πρέπει να γίνουν πολλές κινητοποιήσεις. Πρέπει να βάλουμε πλάτη σε πολλά θέματα.

Σ’ εκείνο το σημείο έκανε παρέμβαση ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος φανερά αγανακτισμένος.

«Ποιοι κατέβηκαν στο λιμάνι για να διαμαρτυρηθούν ώστε να εμποδίσουν να γίνουν αυτές οι φαβέλες, το 2015, το 2016, το 2017; Θα είμαστε μπροστά και είναι δέσμευση. Αν το μέρος μας πάρει τον χαρακτήρα του ξενοφοβικού, θα είναι ότι χειρότερο. Να εμποδιστεί το νέο ΚΥΤ με νόμιμα μέσα, νόμιμες ενέργειες. Όλοι μαζί με νόμιμες ενέργειες, να διαδηλώσουμε. Πού είναι η ΕΛΜΕ; Κάνουν τη δουλειά τους κατά παραγγελία.

00SiskepsiForeon03

Δημήτρης Τριτσινιώτης (Μέλος Συλλόγου Συνταξιούχων)

Μας θεωρείτε ότι είμαστε τα γέρικα άλογα. Αρχίζει η γκρίνια και θα βρούμε μπροστά μας αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Όταν ξυπνάω το πρωί και βλέπω αυτά που γίνονται στο ΚΥΤ, μου δίνουν την αίσθηση του «ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΜΗ ΜΙΛΑΣ». Μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι οι εχθροί μας και ποιοι οι φίλοι μας; Έχουμε κλείσει τα σύνορα να μην βγαίνει κανένας και έχουμε ανοίξει τα σύνορα να μπαίνουν όλοι. Για τις Μ.Κ.Ο. δεν μιλάει κανένας.

Κώστας Καπετάνιος (Πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων Σάμου)

Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχει ο κλάδος. Έχουμε το μεταναστευτικό θέμα. Δεν ξέρω αν είμαι καλός ή κακός. Αυτοί που κυκλοφορούν αδέσποτοι ποιος τους ελέγχει; Είναι αμολημένοι έξω κάνουν ότι θέλουν. Η πολιτεία δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για τον έλεγχό τους. Δεν φταίνε οι άνθρωποι. Φταίει το σύστημα. Δεν θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να κυκλοφορούν διαφορετικά; Εύχομαι η σημερινή συνάντηση να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Μανώλης Μαυρίκης (Πρόεδρος Συλλόγου Οδοντιάτρων)

Το ΚΥΤ είναι μικρό. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Δεν πρόκειται να σταματήσει αυτό. Έχουμε πρόβλημα στις κρατήσεις, είμαστε ένα νησί που πασχίζει να βρεί ταυτότητα. Έχουμε πολλά προβλήματα. Αντισταθμιστικά οφέλη είναι οι μαγικές λέξεις. Το πρόβλημα είναι όλης της Σάμου, της Ελλάδας, της Ευρώπης. Δεν είναι το ζήτημα ο μετανάστης. Τι έχει να πεί ο κ. Μηταράκης για την αιμορραγία που έχει το νησί; Δεν θα ωφελήσει αν βγούμε στο δρόμο. Το πρόβλημα μπορούμε να το δούμε και σαν ευκαιρία. Έχετε αναρωτηθεί πόσα δικά μας παιδιά, έχουν φύγει μετανάστες;

Ιωάννης Καλτάκης (Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου)

Πρέπει να πιστεύουμε σ΄αυτά που κάνουμε. Η πορεία πρέπει να είναι σταθερή. Έχουμε χρέος να τραβήξουμε μπροστά και πάνω α’ όλα να τηρήσουμε τη νομιμότητα. Στο αίσχος που ζούμε (ΚΥΤ) δεν παίρνουν αποφάσεις. Το παιχνίδι είναι στημένο. Θα αντιδράσουμε δυναμικά. Πρέπει να έχουμε διαφάνεια, που δεν έχει ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή κάποιοι άλλοι.

Γιάννης Παπαπαναγιώτου (Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας)

Η Σάμος είναι διαφορετική από Χίο και Μυτιλήνη. Το 60% από τους τουρίστες που έρχονται στη Σάμο, είναι από Γερμανία. Κακώς τα βάζουμε με τη FRONTEX. Πρέπει να ζητήσουμε αποζημιώσεις.

Τριαντάφυλλος Καββάδας (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου)

Φτάνουμε τον ένα χρόνο από τις κινητοποιήσεις του Φεβ 2019. Ήταν πετυχημένη συγκέντρωση. Η κινητοποίηση θα είναι καθολική και πρέπει να πάμε στην Αθήνα. Το Καρλόβασι έχει πληγεί και αυτό από το μεταναστευτικό. Σας στηρίζουμε.

00SiskepsiForeon04

Μάνος Γιοκαρίνης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σάμου)

Μπορούνε να συνεργαστούμε άψογα και με το Δήμο Δυτικής Σάμου. Το μέρος του υπάρχοντος ΚΥΤ όταν με το καλό αποδεσμευτεί μπορεί να γίνει μια καλή ξενοδοχειακή μονάδα. Πληγή το κλείσιμο των καταστημάτων. Το στηρίζουμε για τελευταία φορά. Ο στόχος είναι να μαζευτεί αρκετός κόσμος. Όσο πιο πολλοί, τόσο καλύτερα.

Στο σημείο εκείνο έκανε παρέμβαση ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάνζος και είπε ότι το υπάρχον ΚΥΤ, όταν αποδεσμευτεί θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν οι εγκαταστάσεις της Αστυνομία, της Πυροσβεστικής και μονάδα πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ανδρέας Νιτσόλας (Φαρμακοποιός Σάμου)

Δηλώνουμε παρών, συμμετέχουμε και υποστηρίζουμε την κινητοποίηση.

Νίκος Τζάρας (Φαρμακοποιός Σάμου)

Γίνεται ο κακός χαμός στα social media, πρέπει να δείξουμε το πρόβλημά μας σε όλον τον κόσμο. Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις όλον αυτόν τον κόσμο να ξεχύνεται στους δρόμους.

Νίκος Περρής (Επαγγελματικός Σύλλογος Κοκκαρίου)

Ταυτίζομαι απόλυτα με τους κ.κ. Κασμιρλή και Χατζηγεωργίου. Απαιτείται διαβούλευση με Δήμο και φορείς. Ίσως θα πρέπει ν΄ανοίξουμε έναν δίαυλο με ΕΕ και όχι με τους θεσμούς της Χώρας. Προτείνω να μιλήσουμε με τα υπόλοιπα νησιά και ν’ απευθυνθούμε στον Έλληνα Επίτροπο κ. Σχοινιά.

Γιώργος Βαλής (Εμπορικός Σύλλογος Μυτιληνιών)

Αύριο (σήμερα) θα πάρουμε απόφαση. Θα είμαστε δίπλα. Είμαστε μόνοι μας. Καμιά κυβέρνηση δεν είναι δίπλα μας. Θέλει προσοχή το όλο θέμα και πρέπει να πολεμήσουμε.

Παναγιώτης Μπαντούνας (Πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου)

Η ψυχολογική κούραση είναι τεράστια. Μέσα από το Facebook υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Πολλά άτομα θέλουν να φύγουν από τον τόπο. Συνέχισε Δήμαρχε να φωνάζεις και ίσως θα πρέπει να φωνάξουμε κάποια εταιρία για να στήσουμε επιτέλους το brand name του τόπου.

Σταύρος Καριώτογλου (κάτοικος Πυθαγορείου)

Να προσέχουμε τι διαρρέει στο διαδίκτυο

Γιώργος Κονταξής (πολίτης)

Δεν υπάρχει σχέδιο από την Κυβέρνηση να γίνει. Αν δεν σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές, δεν θα υπάρχει επιπλέον χώρος. Δεν συμφωνώ με τον τρόπο της διαμαρτυρίας αλλά θα συμμετέχω. Μήπως πρέπει εμείς να πάρουμε απόφαση για το νησί μας; Πρέπει να σταματήσουμε την προβολή ειδήσεων που αφορά το μεταναστευτικό.

Νίκος Βακάκης (Αντιδήμαρχος Δήμου Δυτικής Σάμου)

Συμφωνούμε με το κλείσιμο των καταστημάτων. Γιατί δεν εστιάζουμε εκεί που πονάει η Κυβέρνηση; ΙΚΑ – Τελωνείο – Εφορία. Αποκλεισμός Δημοσίων Υπηρεσιών. Πλέον υπάρχουν πολλοί υπεράριθμοι. Αναφέρομαι και στην αρνητική διαφήμιση (με σαφή υπαινιγμό για την παρουσία του Δημάρχου Στάντζου στα τηλεοπτικά κανάλια).

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο Δήμαρχος Γιώργος Στάντζος και είπε ότι: «Για θέματα ασφαλείας σχολείων, δεν θα μπορούσε κανείς να κοιμηθεί ήσυχος».

Με αντιπροσωπεία μπορεί να γελοιοποιηθούμε. Επιμένω στην επιτροπή. Πρέπει να προβάλουμε ότι είμαστε ασφαλής προορισμός. Έχουμε δυνατά χαρτιά που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

Γιώργος Διονυσίου (Αντιδήμαρχος Δήμου Αν. Σάμου)

Είναι σωστό να ταχθούμε με τα υπόλοιπα νησιά. Δεν είναι στις δυνατότητες του Δήμου να τα διαχειριστεί. Αναλώνουμε πολύ χρόνο στη διαχείρισή του. Το αν το πρόβλημα έχει βγει προς τα έξω, αλλά δεν πρέπει να κρυφτεί κάτω από το τραπέζι. Αν λυθεί το μεταναστευτικό αύριο, δεν θα είμαστε και πάλι σε καλή κατάσταση. Υπάρχουν άνθρωποι που διαχειρίζονται καλά το θέμα. Χρειάζονται κινήσεις απ’ όλους μας για να διαχειριστούμε το θέμα. Όταν έχεις καλές βάσεις σε κάθε πρόβλημα, θα κλυδωνιστείς, αλλά δεν θα καταρρεύσεις.

Μιχάλης Μητσός (Αντιδήμαρχος Δήμου Ανατολικής Σάμου)

Έχω ακούσει πάρα πολλές απόψεις. Όλες διαφέρουν, αλλά καταλήγουν στο σωστό. Η Δημοτική αρχή σε 4 μήνες έκανε αυτά που μπορούσε να κάνει. Πρέπει να δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Να πάρουμε αποφάσεις και να τις στηρίξουμε. Η Κως σώθηκε γιατί έστειλε το ΚΥΤ εκτός πόλης. Ας αφήσουμε τους μετανάστες. Υπάρχουν και οι Έλληνες πολίτες. Δεν είδα να υποστηρίζονται κάποιοι Έλληνες που έχουν πάθει ζημιά. Πρέπει να δούμε τον τόπο μας. Αν το καλοκαίρι έχουμε 15.000 άτομα για ποιόν τουρισμό μιλάμε;

00SiskepsiForeon05

Βαγγέλης Καρράς (Αντιδήμαρχος Δήμου Ανατολικής Σάμου)

Κατηγορηθήκαμε πάρα πολύ για την πορεία που ακολουθούμε στο μεταναστευτικό. Πρέπει να πιέσουμε γιατί είμαστε μόνοι μας. Τώρα συζητιόμαστε περισσότερο από τη Μόρια. Η Σάμος είναι τουριστικός προορισμός και θα εξακολουθεί να είναι. Κάποιοι πλούτισαν από το μεταναστευτικό. Η Κυβέρνηση στοχοποιεί το νησί. Όλο το Δημοτικό Συμβούλιο είναι στην πρώτη γραμμή.

Μανώλης Κάρλας (Περιφερειακός Σύμβουλος)

Την αποψινή συγκέντρωση διακρίνει μια ωριμότητα. Πρέπει να πιέσουμε την Κυβέρνηση για να ζήσουμε και εμείς και οι μετανάστες. Δώσαμε αγώνες, αλλά το παιχνίδι παίζεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να γίνει ένας μικρός χώρος καταγραφής. Δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε πολλά άτομα. Το προσφυγικό –μεταναστευτικό είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σαν νησιώτες πρέπει να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε. Νοσοκομείο – Υπηρεσίες – Δομές ανάπτυξης. Όχι σαν αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά σαν δικαίωμά μας. Πρέπει να πάμε στην Αθήνα. Μπορεί να έγιναν δύο Δήμοι, αλλά το νησί είναι ένα.

Σημείωση: Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Γιώργος Διακοσταμάτης, ο οποίος συντάχθηκε με τα όσα είπε ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Νίκος Βακάκης.

VKDMarketMegalo

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βαγγέλης Καρράς: Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν όμορφα και ωραία χωρίς να δημιουργούμε εντυπώσεις με δημοσιεύματα στο Facebook

Βαγγέλης Καρράς: Τα προβλήματα μπορούν να λυθούν όμορφα και ωραία χωρίς να δημιουργούμε εντυπώσεις με δημοσιεύματα στο Facebook

Στο πρωϊνό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Βαγγέλης Καρράς, ο οποίος απάντησε στην ανακοίνωση της ΕΠΣ Σάμου σχετικά

Περισσότερα »
Δ. Βαλής: Το έργο υδροδότησης Μυτιληνιών ξεκίνησε λάθος από την αρχή. Β. Καρράς: Προσπαθούμε να δώσουμε ένα τέλος σ΄αυτό το πρόβλημα

Δ. Βαλής: Το έργο υδροδότησης Μυτιληνιών ξεκίνησε λάθος από την αρχή. Β. Καρράς: Προσπαθούμε να δώσουμε ένα τέλος σ΄αυτό το πρόβλημα

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Δημήτρης Βαλής, τοπικός σύμβουλος της Κοινότητας Μυτιληνιών. Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι η

Περισσότερα »