Οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου για τη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Σάμου για το θέμα του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου συνεδρίασε τη Δευτέρα 14 Γενάρη, με αφορμή τη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Σάμου για το Προσφυγικό.

Ακόμη μια φορά επισημάνθηκε στη συνεδρίασή της ότι ο απεγκλωβισμός και το κλείσιμο του hotspot είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, απέναντι στα κούφια λόγια και τα ψέματα της κυβέρνησης. Συνεχίζει να στέκεται με κάθε τρόπο στο πλευρό των θυμάτων των πολεμικών επεμβάσεων για το μοίρασμα της ενεργειακής λείας και της πολιτικής που δημιουργεί φτώχια, πολέμους και προσφυγιά εξαιτίας της οικονομικής εκμετάλλευσης. Αντιπαλεύει τη στάση Κυβέρνησης, Ε.Ε. και των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική και τη συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας, που φέρουν ευθύνη και οδηγούν στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί, με τραγικές συνέπειες τόσο για τους ίδιους όσο και για τον ντόπιο πληθυσμό.

Οι κινητοποιήσεις όλων αυτών των ετών για το προσφυγικό και τις πολεμικές επεμβάσεις έχουν αφήσει παρακαταθήκες στο λαό του νησιού μας. Τελευταίο σημείο αναφοράς είναι η κινητοποίηση του ΕΚΣ, του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και πολλών σωματείων και φορέων του νησιού στις 17 Οκτώβρη.

Κρίνουμε ως κλιμάκωση σε θετική κατεύθυνση, την ενιαία στάση και δράση που αναπτύχθηκε με βάση την κοινή απόφαση των Δ.Σ. των Φορέων της Υγείας και έγινε απόφαση και του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου καθώς και σημαντικών συλλόγων του νησιού με την οποία έγιναν οι παρεμβάσεις στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και σε Κόμματα στην Αθήνα.

Θεωρούμε ότι σε αυτή τη βάση και με αυτές τις θέσεις πρέπει και τώρα να γίνει η όποια κινητοποίηση των Συλλόγων και Φορέων του Νησιού και του Επιμελητηρίου. Αν θέλουμε αποτέλεσμα στο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες ανθρώπους πρόσφυγες-μετανάστες και ντόπιους χρειάζεται επιμονή στις θέσεις που ήδη έχουν διαμορφωθεί και επιγραμματικά συμπυκνώνονται στα παραπάνω συμπεράσματα για τα αίτια και τις ευθύνες, στοχοποιούν το θύτη και όχι το θύμα, θέτουν ως κομβικό αίτημα ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ HOTSPOT στο νησί και να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο νέο οπουδήποτε.

Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα. Στο νησί να υπάρχει μόνο μια μικρή δομή καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας. Πρόσφυγες και μετανάστες να μετακινηθούν σε ασφαλείς και ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να μεταφερθούν και όλες οι υπηρεσίες όπου θα γίνονται και οι διαδικασίες αιτημάτων και αιτήσεων ασύλου και στη συνέχεια να μεταβαίνουν στη χώρα προορισμού τους με ευθύνη του κράτους. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταργηθεί η κατάπτυστη συμφωνία Κυβέρνησης-Ε.Ε.–Τουρκίας.

Σήμερα οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων είναι τουλάχιστον άθλιες. Ζουν σε σκηνές, μέσα στο κρύο και τα τρωκτικά, επομένως αποτελεί προτεραιότητα, μέχρι να καταργηθεί το ΚΥΤ, να υπάρχει πολυδύναμο ιατρείο στο χώρο γιατί οι ανάγκες τους είναι αυξημένες ιδιαίτερα. Παράλληλα πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις και να στελεχωθεί το νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, με προτεραιότητα σε παιδιάτρους, ώστε να μπορεί να καλύπτει ντόπιο και ξένο πληθυσμό, που ούτως ή άλλως και χωρίς το προσφυγικό λόγω της υποχρηματοδότησης για την υγεία δεν καλύπτονται.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, από θέση ευθύνης προς τους εργαζόμενους και το Σαμιακό λαό, πάντα μπαίνει θαρρετά στην πρώτη γραμμή του αγώνα και παλεύει για την οργάνωση της πάλης υπέρ των συμφερόντων ντόπιων και ξένων εργαζομένων και λαού. Αυτή τη στιγμή άνθρωποι κινδυνεύουν από το κρύο και τη βροχή, είναι ευάλωτοι σε ασθένειες και κακουχίες. Είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη απεγκλωβισμού και μετακίνησής τους ΤΩΡΑ.

Σε αυτή τη βάση χρειάζεται ενότητα και ενιαία πάλη εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, επιστημόνων, του σαμιακού λαού γενικά. Με αυτές τις θέσεις χρειάζεται να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και να παλέψουμε με ακόμη μεγαλύτερη επιμονή και ορμή, ακόμη πιο μαζικά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των Σαμιωτών το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

dreams3

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Συμπολίτες μου, Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην

Περισσότερα »
Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) Σάμου, κ. Γιάννης Μάρκου. Η ΔΕΕΠ Σάμου συγκέντρωσε

Περισσότερα »