Οι Σαμιώτες φώναξαν δυνατά «STOP στο έγκλημα». Ένα έγκλημα εις βάρος των χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών και του Σαμιακού λαού

Με τη συμμετοχή τριών χιλιάδων και πλέον περίπου κατοίκων του νησιού της Σάμου πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη το πρωί της Πέμπτης (07/02). Ανταποκρινόμενοι οι Σαμιώτες από κάθε γωνιά του νησιού έδωσαν δυναμικό παρόν προκειμένου να βροντοφωνάξουν «STOP στο έγκλημα». Ένα έγκλημα που συντελείται εις βάρος αρχικά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών και φυσικά σε βάρος του Σαμιακού λαού.

Λουκέτα μπήκαν στα καταστήματα εστίασης – ψυχαγωγίας και στα εμπορικά ολόκληρου του νησιού.

Το ποσοστό συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία ήταν μικρό αλλά οι περισσότεροι γονείς είχαν επιλέξει να μην στείλουν τα παιδιά τους σήμερα για μάθημα. Το Νοσοκομείο Σάμου λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας ενώ κλειστές παρέμειναν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, οι Τράπεζες αλλά και η Δ.Ο.Υ Σάμου.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν οι ομιλίες από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στην απεργία και συνυπέγραψαν το ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρευρισκόμενους.

00PansamiakiApergia04

Στη συγκέντρωση παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέσβου κ. Σταύρος Τάσσος.

Το σύνολο των ομιλητών εστίασαν στο πρόβλημα που υπάρχει στο νησί εδώ και χρόνια, λόγω του μεταναστευτικού και στις συνέπειες που προκαλεί στην τοπική οικονομία αλλά κυρίως στην ισορροπία του κοινωνικού ιστού. Επίσης όλοι συμφώνησαν στο κλείσιμο του HOTSPOT και στον απεγκλωβισμό των χιλιάδων μεταναστών.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γιώργος Κυριαζής μίλησε για υποβάθμιση των νησιών, αλλά και για εγκλήματα που διαπράττει η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Ε.Ε. στους μετανάστες – πρόσφυγες, ενώ έκανε λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» στο νησί της Σάμου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Κολλάρος, ο οποίος τόνισε ότι η Σάμος έχει γίνει αποθήκη ψυχών και ο κόσμος στέλνει το μήνυμα πως η Σάμος, το νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης δεν θα μετατραπεί σε μια ανοιχτή φυλακή.

Η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κα Βάσω Βρυνιώτη μίλησε για σημαντική κατάκτηση με την κινητοποίηση στη Σάμο, αλλά πρέπει να γίνει μαζική, με τη συμμετοχή και των άλλων νησιών για να μπει ένα τέλος στη βαρβαρότητα.

Τη χαρά του εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου κ. Μιχάλης Μητσός, που όλοι οι Σαμιώτες κατάλαβαν πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο της πόλης της Σάμου, αλλά όλου του νησιού. Επίσης αναφέρθηκε στη συνάντηση των φορέων με τον κ. Βίτσα και μίλησε για υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν.

Παρών και το Καρλόβασι με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου κ. Τριαντάφυλλο Καββάδα, που όπως είπε , όλοι μαζί ενωμένοι θα βρουν οριστική λύση.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Σάμου και πρόεδρος των Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου κ. Σταμάτης Φιλιππής, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον τομέα της υγείας, με υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και τελικά την υποβάθμιση του νοσοκομείου.

Για μεγάλο μήνυμα από τη Σάμο είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων κ. Νίκος Στεφανής, μία Σάμο ενωμένη για να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε η κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Αμυρσώνης μίλησε για σταθερότητα των πέντε (5) θέσεων του Δήμου Σάμου, απεγκλωβισμό, μεταφορά, κλείσιμο του Hot spot, μεταφορά υπηρεσιών ασύλου στην Ηπειρωτική χώρα και διατήρηση μικρού χώρου υποδοχής στο νησί.

00PansamiakiApergia02

Η Τοπική Εκκλησία έδωσε και εκείνη δυναμικό παρών με τη συμμετοχή της στο Πανσαμιακό κάλεσμα. Για κοινή στόχευση, συνεργασία μίλησε ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Σάμου, πατήρ Γεώργιος Αρχοντούλης, ενώ έγινε αναφορά στις συναντήσεις του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων & Κορσεών, με διάφορους φορείς στους οποίους κατάθεσε τα τεράστια προβλήματα και ζήτησε την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού.

Το κοινό σύνθημα ήταν το κλείσιμο του Hot spot, να μπει ένα STOP στο έγκλημα και να πραγματοποιηθεί ο απεγκλωβισμός των χιλιάδων μεταναστών.

Μετά το πέρας των ομιλιών, πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Νοσοκομείο Σάμου, όπου επιδόθηκε ψήφισμα  στο Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ. Λάζαρο Θεόφιλο, για τις ελλείψεις και την υποβάθμιση στις παροχές υγείας του νοσοκομείου.

Στο Γ.Ν. Σάμου, ο κ. Φιλιππής τόνισε την απαίτηση των εργαζομένων, η Κυβέρνηση να ξεπεράσει άμεσα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ.Κυριαζής, δίνοντας το ψήφισμα στο Διοικητή του νοσοκομείου, παρακάλεσε για την προώθηση του ψηφίσματος στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα ζητήματα.

00PansamiakiApergia03

Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει:

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

•Εδώ και τώρα να κλείσει το hot spot στη Σάμο και στα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί νέο ΗΟΤ SPOTστη Σάμο.

•Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες και επιτέλους οι Υπηρεσίες Ασύλου να απεγκλωβίσουν τους πρόσφυγες στους οποίους έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέλησή τους κρατούνται και παραμένουν «όμηροι» στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.

•Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην Ηπειρωτική Ελλάδα.

•Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.

• Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας. Τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, καθημερινά διογκώνονται και η κυβέρνηση δείχνει χαρακτηριστική αναλγησία, αδιαφορεί και κωφεύει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μη καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες χιλιάδων κατοίκων του νησιού μας λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το νοσοκομείο αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει αφού επιβαρύνεται και με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες επειδή η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για δομή υγείας μέσα στο hotspot. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το 24ωρο προσπαθώντας να εξετάσουν και να νοσηλεύσουν ντόπιους ασθενείς και πρόσφυγες-μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας και έξαρση νοσημάτων, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hotspot. Απαιτούμε και διεκδικούμε:

• Να προσληφθούν τώρα παιδίατροι για να λειτουργήσει εύρυθμα η παιδιατρική και μαιευτική κλινική.

• Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων υγείας στο νησί καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.

00PansamiakiApergia05

• Δημιουργία ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ. Για όλα αυτά τα ζητήματα καταλήξαμε ότι ο Σαμιακός λαός πρέπει ενιαία, μαζικά και οργανωμένα να παλέψει και να κινητοποιηθεί. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε Πανσαμιακή Απεργιακή Κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Φλεβάρη, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας για όλα αυτά που μας έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση διεκδικώντας τη λύση τους ΕΔΩ και ΤΩΡΑ! Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή η οποία θα επιμεληθεί και θα αποφασίσει τις δράσεις και τη διοργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης και σε κάθε περίπτωση για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Καλούμε όλους τους συλλόγους, φορείς, σωματεία επαγγελματιών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, το λαό του νησιού μας να συνεδριάσουν άμεσα, να συζητήσουν με τα μέλη τους, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της Απεργίας. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Όλοι στον αγώνα για την επιτυχία της Απεργίας Κανείς στις 7 Φλεβάρη να μη μείνει στο σπίτι, στο μαγαζί του , στο γραφείο, το χωράφι του.

Το κείμενο υπογράφουν

1. Επιμελητήριο Σάμου

2. Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου

3. Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ

4. Εμπορικός Σύλλογος Σάμου

5. Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου

6. Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου

7. Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου

8. Ένωση Ξενοδόχων Σάμου

9. Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν.Σάμου 10. Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Σάμου 11. Οδοντιατρικός Σύλλογος Σάμου

12. Ιατρικός Σύλλογος Σάμου

13. Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας και Φούρνων

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ…  Videos μπορείτε βα δείτε στην Ομάδα στο Facebook… Samos Radio Cafe 102.4…

Video 1, Video 2, Video 3

Βιολέτα Τριπόδη – Ελένη Χατζηγεωργίου

dreams3

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα