Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα σχολεία που θα υποδεχθούν παιδιά προσφύγων και μεταναστών

Η «Ανατροπή» επισκέφθηκε τα Σκουραίικα

Προτάσεις για μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των σχολείων που θα φιλοξενήσουν «Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων» (ΔΥΕΠ), κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση που η ίδια προκάλεσε, στη χθεσινή (30-10-2018) συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για μέτρα που αντιστοιχούν σε διαχρονικά προβλήματα των σχολείων, και τα οποία αναδείχθηκαν με έμφαση στις πρόσφατες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων, με αφορμή την λειτουργία ΔΥΕΠ.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της παράταξης, ο δημοτικός σύμβουλος Κ.Τζίχας υπογράμμισε ότι «το βασικό και κύριο κατά τη γνώμη μας είναι ότι τα παιδιά αυτά, θύματα του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, πρέπει να τα υποδεχθούμε με μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά. Όπως θα θέλαμε να γίνει με τα δικά μας παιδιά αν βρίσκονταν στη θέση τους.

Το τονίζουμε αυτό – επισήμανε – γιατί προτάσεις όπως να πάνε τα προσφυγόπουλα σε κτίρια-γκέτο γιατί «δεν χωρούν τα σχολεία μας»-τη στιγμή που οι ώρες τους δεν συμπίπτουν με το κύριο σχολικό πρόγραμμα,  ή γιατί «είναι εν δυνάμει φορείς ασθενειών»  -τη στιγμή που θα έχουν τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις, δεν έχουν καμιά σχέση με την εκπαιδευτική λογική και την στοιχειώδη επιστημονική προσέγγιση του προβλήματος».

Ζήτησε μάλιστα να σταματήσουν τα προσχήματα, όπως αυτό που προβάλλεται από την Περιφερειακή Ενότητα  Σάμου, ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη χιλιομετρική απόσταση και αρνείται να διαθέσει λεωφορείο για τη μεταφορά των παιδιών-προσφύγων στα σχολεία.

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι οι παρακάτω:

«1. Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας με 2 καθαρίστριες σε κάθε σχολείο που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα λειτουργίας τους έως τις 6 το απόγευμα. Να διατεθούν επιπλέον μέσα και υλικά καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων υγιεινής.

2. Να εξασφαλιστεί η μεταφορά των προσφυγόπουλων με λεωφορείο και συνοδούς στα σχολεία. Εννοείται ότι τα παιδιά πρέπει να  έχουν πιστοποιητικά υγείας και βεβαιώσεις εμβολιασμών, όπως όλα τα παιδιά που εγγράφονται σε δημόσιο σχολείο.

3. Να υπάρχουν διερμηνείς που θα διευκολύνουν την ένταξη των παιδιών και τη μαθησιακή διαδικασία. Να αποκλειστεί η δράση ΜΚΟ μέσα στα σχολεία, όπου την ευθύνη για όλα πρέπει να έχει το κράτος και οι υπηρεσίες του.

4. Να μεταστεγαστεί το νηπιαγωγείο Άνω Βαθιού σε άλλο κτίριο που να εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

5. Να ενισχυθούν και στα δύο σχολεία τα μέσα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας. Ειδικότερα στο δημοτικό Άνω Βαθιού πρέπει να γίνει μόνωση ανάμεσα σε σκεπή και ταβάνια για να εμποδίζετε η μετάδοση της φωτιάς και να καλυφθούν οι ξύλινες επιφάνειες (σκάλες κλπ) με ειδικό άκαυστο υλικό.

6. Να μελετηθούν και να προγραμματιστούν μέτρα και έργα για την επάρκεια σε αίθουσες, χώρους εστίασης των ολοήμερων και χώρους υγιεινής των μαθητών.

7. Να γίνει επαρκής στατικός έλεγχος των κτιρίων και να παρθούν μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Τα μέτρα αυτά κατά περίπτωση, ειδικότερα της πυρασφάλειας, της αντισεισμικής προστασίας και της υγιεινής, και ανεξάρτητα από τη λειτουργία ΔΥΕΠ πρέπει να παρθούν για όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου.

Απαντώντας στις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα της καθαριότητας έχει ήδη αντιμετωπιστεί και θα υπάρχει δεύτερη καθαρίστρια και στα δύο σχολεία ως τις 6 το απόγευμα. Επίσης ότι υπάρχουν δύο προσφορές για ενοικίαση κτιρίου για μεταστέγαση του νηπιαγωγείου στο Πάνω Βαθύ που βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης, ορίζοντας ένα δεκαήμερο για τη λήψη απόφασης. Παραδέχθηκε ότι ζητήματα πυρασφάλειας υπάρχουν και πρέπει να ενισχυθούν τα μέσα πυρόσβεσης, ενώ για την αντισεισμική προστασία, υποστήριξε ότι έχει γίνει μακροσκοπικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων και αναμένεται η αξιολόγηση των ευρημάτων από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Εκείνο που πρέπει να γίνει άμεσα, παραδέχθηκε, είναι ένα σχέδιο εκκένωσης των σχολικών κτιρίων  σε περίπτωση σεισμού,  με βάση τις ιδιαιτερότητες που έχει το καθένα απ’ αυτά.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του δημάρχου ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι «παρ’ όλο που τα προβλήματα στα σχολεία είναι πολλά και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται αποσπασματικά, θα περιμένουμε να δούμε στη πράξη να υλοποιούνται τα μέτρα έστω και όσα ο δήμαρχος δέχθηκε» και κάλεσε τους γονείς και εκπαιδευτικούς να ελέγξουν οι ίδιοι και να παρέμβουν για την υλοποίησή τους.

Στη δευτερολογία του, σχολίασε ακόμη , ότι στη συζήτηση αναδείχθηκαν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού και η πλήρης ταύτισή της με την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, η εμπλοκή των ΜΚΟ που υποκαθιστούν δημόσιες υπηρεσίες ιδιαίτερα στη προστασία των ανηλίκων, αφού αποτελούν «θεσμικό εταίρο» της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, ενώ υπογράμμισε ακόμη μια φορά ότι «Όσο θα ισχύουν η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι συνθήκες Δουβλίνο 1&2, που επιβάλλουν τον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στη χώρα μας, τα προβλήματα θα παραμένουν και θα οξύνονται.

Εμείς παλεύουμε και καλούμε όλο το λαό να παλέψει μαζί μας για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους, για τη δυνατότητα να φεύγουν γρήγορα για τις χώρες προορισμού τους. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κλείσουν τώρα τα χοτ σποτ στα νησιά και να μην δημιουργηθούν καινούργια. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα συνεχίσουν να έρχονται αν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι και οι άλλες αιτίες που τους ξεριζώνουν , θα πρέπει να καταγράφονται απλά και να φεύγουν για κέντρα υποδοχής στην χερσαία Ελλάδα όπου να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ασύλου κλπ και να φεύγουν με προορισμό τις χώρες που επιθυμούν».

00VKDMarket

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Σάμου σε συνεδρίαση «ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ»

Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Σάμου σε συνεδρίαση «ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ»

Καλείσθε να συμμετάσχετε στην 16η Συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Σάμου που θα γίνει την  30  Οκτωβρίου  2020, ημέρα Παρασκευή  με ώρα έναρξης 18:00 

Περισσότερα »
Συνάντηση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Συνάντηση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε, σήμερα, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, συνάντηση με τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας

Περισσότερα »