Οι προσεγγίσεις των Τουρκικών πλοιαρίων και των κρουαζιερόπλοιων σε Βαθύ και Πυθαγόρειο προκαλούν εντάσεις και επιστολομαχίες

Λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και με τα όσα έχουν δημοσιευθεί για τις αφίξεις των Τουρκικών πλοιαρίων (3 φορές σε Βαθύ και 4 φορές σε Πυθαγόρειο), αλλά και για τα κρουαζιερόπλοια. Λίγες μέρες πριν ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου με πρωτοβουλία των Συλλόγων Ένωσης Ξενοδόχων, Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας, Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ, υπέβαλε έγγραφο διαμαρτυρίας προς τον Δήμο Σάμου και κοινοποίηση την ΠΕ Σάμου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο Σάμου, όπου ζητεί άμεση παρέμβαση του Δημάρχου Σάμου. Το σχετικό άρθρο εδώ…

Με τη σειρά του ο Επιχειρηματικός Σύλλογος Πυθαγορείου απαντά με επιστολή στα παραπάνω και ειδικά σε κάποιο σημείο της επιστολής αναγράφεται: «Εκτός των επαγγελματικών φορέων που συνυπογράφουν την επιστολή, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι την υπογραφούν και δυο συνδικαλιστικές ενώσεις των οποίων όμως τα μέλη τους προέρχονται από όλο τον νομό, και αναφερόμαστε στον δικηγορικό σύλλογο και στην ένωση ξενοδόχων. Η συνυπογραφή τους στο κείμενο καλλιεργεί τοπικιστικές διαφορές και ψευτοανταγωνισμούς συνηγορεί και ενισχύει στην δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας των επισκεπτών στο νησί. Τορπιλίζει την τουριστική οικονομία του με τραγικές συνέπειες για τον τόπο». Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

“Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να απαντήσουμε σε επιστολή επαγγελματικών συλλόγων της πόλης της Σάμου αλλά και άλλων φορέων του νησιού που την συνυπογράφουν.

Η επιστολή που έχει δημοσιευτεί απευθύνεται στον Δήμαρχο και αφορά τις προσεγγίσεις τουριστικών πλοιαρίων τούρκικων συμφερόντων από το Κουσάντασι στο Πυθαγόρειο αλλά και θέματα που αφορούν την ασφάλεια των επισκεπτών του νησιού.

Ως επιχειρηματικός σύλλογος Πυθαγορείου, κατανοούμε απόλυτα τους συναδέλφους επαγγελματίες της πόλης της Σάμου.

Κατανοούμε το άγχος αλλά και τις αγωνίες τους στις δύσκολες οικονομικές και επαγγελματικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας.

Χρειάζεται όμως να γίνει αντιληπτό ότι στην ελεύθερη οικονομία και αγορά ,κάθε επιχειρηματίας διαχειρίζεται την επιχείρηση του με βασικό κριτήριο και επιδίωξη την μεγιστοποίηση των κερδών του.

Αυτή είναι πιστεύουμε η λογική που ίσχυσε στην Τουρκική τουριστική εταιρία προκειμένου να κατευθύνει κάποια δρομολόγια στο λιμάνι του Πυθαγορείου.

Κάθε άλλη ερμηνεία για την επιχειρηματική επιλογή της εταιρείας στερείται λογικής και ρεαλισμού.

Το ύφος της επιστολής αλλά και τα θέματα που θέτει, επαναφέρουν στην σκέψη μας την έντεχνη αντίθεση που καλλιεργήθηκε επί δεκαετίες, μεταξύ της πόλης της Σάμου και του Καρλοβάσου.

Αυτή η τοπικιστική αντιδικία ,προσέφερε περιστασιακά μικροπολιτικά οφέλη σε κάποιους, ταυτόχρονα όμως καθυστέρησε και στρέβλωσε την συνολική ανάπτυξη του νησιού ,με σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Με έκπληξη και λύπη διαπιστώνουμε ότι η επιστολή θέτει τα θεμέλια μιας παράλογης και επικίνδυνης τοπικιστικής αντίθεσης μεταξύ της πόλης της Σάμου και του Πυθαγορείου.

Πιστεύουμε ότι κάθε επισκέπτης σε κάθε περιοχή του νησιού μας είναι εν δυνάμει και επισκέπτης της Σαμου ,και με αυτή την λογική θα πρέπει να σχεδιάζεται η πολιτική των φορέων που έχουν αρμοδιότητα στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Το Πυθαγόρειο από την γεωγραφική του θέση, από την φύση του από την ιστορία του αλλά και την ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση των κατοίκων του ,αποτελεί τον βασικό τουριστικό προορισμό του νομού αλλά και συνολικά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου .Είναι λογικό και επόμενο η πλειοψηφία των επισκεπτών να έχει βασική επιλογή την επίσκεψη τους στη ευρύτερη αυτή περιοχή. Αυτή η ιδιαίτερη αξία της πόλης του Πυθαγορείου αποτελεί και το ουσιαστικό διαφημιστικό κίνητρο της επισκεψιμότητας στο νησί μας. Τα όποια οικονομικά οφέλη από την τουριστική αγορά δεν μένουν στο Πυθαγόρειο αλλά αμέσως η εμμέσως επωφελούνται όλες οι περιοχές και συνεπώς η Σάμος.

Μας προκάλεσε εντύπωση η αναφορά περί επικινδυνότητας του λιμανιού του Πυθαγορείου και η έλλειψη ασφάλειας των επισκεπτών λόγο μη ύπαρξης μονάδων νοσηλείας.

Οι συντάκτες του κειμένου αυτού προφανώς δεν έχουν την αίσθηση της αναφοράς τους. Τορπιλίζουν με τον χειρότερο τρόπο τα τουριστικά συμφέροντα του νησιού προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στους επισκέπτες. Τέτοιου είδους διαπιστώσεις μόνο καταστροφικά μπορεί να λειτουργήσουν για την οικονομία του νησιού ,με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον .Ιδιαίτερα αυτή την στιγμή όπου γύρω μας στην Ευρώπη και αλλού το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δοκιμάζεται.

Τα λιμάνια του νησιού είναι ασφαλή και άκρως λειτουργικά για κάθε επισκέπτη και πολίτη της Σάμου. Σε ότι αφορά τις υποδομές νοσηλείας πράγματι απαιτείται η αναβάθμιση τους σε όλο το νησί με πολυιατρεία και κέντρα υγείας , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα όποια περιστατικά από όποια περιοχή του νησιού δεν τυχαίνουν άμεσης περίθαλψης . Η λογική που θέτει η επιστολή για την υγειονομική περίθαλψη των τουριστών, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε την πρόταση να μετακομίσουν όλα τα ξενοδοχεία του νησιού αλλά και το αεροδρόμιο περιφερειακά του νοσοκομείου προκειμένου να νοσηλεύονται οι επισκέπτες άμεσα και αποτελεσματικά.

Εκτός των επαγγελματικών φορέων που συνυπογράφουν την επιστολή, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι την υπογραφούν και δυο συνδικαλιστικές ενώσεις των οποίων όμως τα μέλη τους προέρχονται από όλο τον νομό, και αναφερόμαστε στον δικηγορικό σύλλογο και στην ένωση ξενοδόχων.

Η συνυπογραφή τους στο κείμενο καλλιεργεί τοπικιστικές διαφορές και ψευτοανταγωνισμούς συνηγορεί και ενισχύει στην δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας των επισκεπτών στο νησί. Τορπιλίζει την τουριστική οικονομία του με τραγικές συνέπειες για τον τόπο.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους δυο συνδικαλιστικούς φορείς του νησιού και ιδιαίτερα τον δικηγορικό σύλλογο. Με τι αρμοδιότητα συμμετέχουν σε αυτή την διαμαρτυρία με τις συγκεκριμένες αναφορές; (Διαμαρτυρία καθ όλα σεβαστή των επαγγελματικών φορέων της πόλης της Σάμου στα σημεία βέβαια που αφορούν την πιθανή βλάβη των οικονομικών τους συμφερόντων).Έχουν την εξουσιοδότηση των μελλών τους;

Ως επιχειρηματικός σύλλογος Πυθαγορείου, και οι συνάδελφοι της περιοχής μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφτεί το φαινόμενο της τοπικιστικής και ιδιαίτερα βλαπτικής αντιδικίας που κάποιοι προωθούν. Με τους συναδέλφους του Βαθιού αλλά και όλης της Σάμου δεν μας χωρίζουν μικροσυμφέροντα. Αντίθετα μας ενώνει ο αγώνας μας για την επιβίωση των μαγαζιών μας που απειλούνται με λουκέτο από την οικονομική πολιτική που μας επιβάλλεται, Μας ενώνει ο αγώνας μας για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο τόπο για εμάς και τα παιδιά μας”.

Για τον Επιχειρηματικό Σύλλογο Πυθαγορείου

Ο Πρόεδρος                                                        Ο Γραμματέας

Τιμος Χατζηλαγός                                             Αντώνης Σολούνιας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος. Μεγάλο

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Πρώτο «καμπανάκι» ΕΟΔΥ -2 νεκροί & 97 νέα κρούσματα το τετραήμερο. ΠΟΥ: Η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι διασωληνωμένοι – 2.186 νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ

Περισσότερα »