Οι φημισμένες ιαματικές πηγές στα Θέρμα Ικαρίας

Η ιστορία των ιαματικών λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά, όπως επίσης αρχαίοι Έλληνες γιατροί, φυσικοί, ιστορικοί, και γεωγράφοι ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις πηγές και τα μεταλλικά ύδατα.

Ιαματικά Λουτρά και Θερμές Πηγές στην Ελλάδα

Ιαματικές πηγές ονομάζονται οι πηγές τα νερά των οποίων έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από πετρώματα και κατά τη διαδρομή τους μέχρι την επιφάνεια της Γης, αποκτούν τα μεταλλικά συστατικά τους στα οποία οφείλεται και η θεραπευτική τους δράση.

Η Ελλάδα θεωρείται η χώρα που έχει τις περισσότερες ιαματικές πηγές απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότερες λουτροπόλεις συνδυάζουν ήρεμες διακοπές με καλό κλίμα και μπάνια στις θερμές πηγές με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Οι περισσότερες πηγές συνδυάζουν το βουνό με τη θάλασσα και με θερμό κλίμα, τους περισσότερους μήνες του χρόνου. Για τους λόγους αυτούς αποτελούν και μέσο ξεκούρασης, αναζωογόνησης και ανανέωσης για τον επισκέπτη, εκτός από μέσο θεραπείας, συνδυάζοντας και την ανάγκη για διακοπές και θεραπεία.

Σήμερα σημαντικές πηγές στην Ελλάδα είναι τα Λουτρά του Καϊάφα στην περιοχή της Ηλείας, τα Λουτρά Πόζαρ στο Καιμάκτσαλαν, στα Μέθανα, στο Λουτράκι και αλλού. Ωστόσο οι θεραπευτικές ιδιότητες ορισμένων ελληνικών πηγών, ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, όπως της Αιδηψού και των ιαματικών πηγών της Ικαρίας!

Θερμά Λουτρά και Ιαματικές Πηγές στα Θέρμα Ικαρίας

Η Ικαρία είναι φημισμένη για τις ραδιούχες ιαματικές πηγές της. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 15 κυριότερες ιαματικές πηγές της Ελλάδας και οι πηγές της βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Κήρυκου. Τύχη καλή προίκισε την Ικαρία με τον ανεκτίμητο πλούτο των ιαματικών υδάτων. Οι εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες των λουτροπηγών της Ικαρίας ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Πρώτος παρατηρητής των ιαματικών υδάτων υπήρξε ο ιστορικός Ηρόδοτος, προηγήθηκε του Ιπποκράτη, περιγράφοντας μάλιστα αρκετές ιαματικές πηγές.

Στα Θέρμα, τη βασική λουτρόπολη της Ικαρίας, βρίσκονται 5 από τις κυριότερες ιαματικές πηγές του νησιού: του Σπηλαίου, του Παμφίλη, του Κράτσα, της Αρτέμιδος και του Απόλλωνος. Σ’ εποχές μακρινές, οι κάτοικοι των Θερμών ήταν γνωστοί με το όνομα Ασκληπιείς από τον ομώνυμο Θεό της Ιατρικής, σ’ αναγνώριση φαίνεται των θαυματουργών αποτελεσμάτων των λουτρών τους.

Σήμερα λειτουργούν 3 λουτροκαταστήματα στα Θέρμα (Σπηλιά, Απόλλωνας, Κράτσα), από τα οποία τα δύο διαχειρίζονται από το Δήμο Ικαρίας και το ένα από ιδιώτη. Συγκεκριμένα:

00Loutra

Δημοτικά Λουτροκαταστήματα

Τα Δημοτικά Λουτροκαταστήματα έχουν εκσυγχρονισθεί πρόσφατα:

Η Σπηλιά, με περιεκτικότητα ραδίου 10 μονάδες Mache. Προσφέρεται για spa. Βρίσκεται στην παραλία των Θερμών μέσα σε μια φυσική σπηλιά και διαθέτει ατμόλουτρο, σάουνα για 15 άτομα και 2 πισίνες με υδρομασάζ για 6-7 άτομα, η κάθε μία, με χλωριονατριούχο νερό που ανανεώνεται. Έχει επίσης 4 ντουζιέρες γλυκού νερού και μια επιπλέον ντουζιέρα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Απόλλωνας, με περιεκτικότητα σε ράδιο 584 Mache. Βρίσκεται στην πλατεία των Θερμών, πάνω από την παραλία. Το συνθέτουν 26 μεγάλοι λουτήρες (μπανιέρες) από τους οποίους οι δυο καμπίνες φιλοξενούν 2 άτομα (2 μπανιέρες) και δυο άλλοι έχουν τη δυνατότητα χρήσης υδρομασάζ, για όσους το επιλέξουν. Υπάρχουν καμπίνες όπου ο λουόμενος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο νερό του Σπηλαίου ή του Απόλλωνα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα μίξης των δύο πηγών. Οι εγκαταστάσεις προσφέρονται και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιωτικά Λουτροκαταστήματα

Του Κράτσα, με περιεκτικότητα σε ράδιο 484 Mache. Η πηγή και το λουτροκατάστημα Κράτσα βρίσκονται στο κέντρο των Θερμών, σ’ ένα από τα όμορφα σοκάκια του.

Ιαματικά Λουτρά και Θερμές Πηγές στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας

Στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Κηρύκου, στα νότια της Ικαρίας, και σε απόσταση πολύ κοντά από τα Θέρμα, μπορεί να επισκεφθεί κανείς και άλλες τρεις ιαματικές πηγές, με τις δύο μάλιστα εξ’ αυτών να είναι υπαίθριες:

00Loutra01

Λουτροκατάστημα Ασκληπιός

Στον Άγιο Κήρυκο, πάνω από το Διοικητήριο βρίσκεται το λουτροκατάστημα Ασκληπιός. Η πηγή που παλιά λεγόταν Μουσταφά από το όνομα ενός γερασμένου Τούρκου Διοικητή που ξαναβρήκε την υγειά του στα θαυματουργά νερά της, αναβλύζει από τη θάλασσα. Η περιεκτικότητά της σε ράδιο είναι 450 μονάδες Mache.

Θέρμα Λευκάδας

Δυτικά του Αγ. Κηρύκου στον οικισμό της Λευκάδας, στο παραλιακό δρόμο από Άγιο Κήρυκο προς Ξυλοσύρτη, υπάρχουν δύο αναξιοποίητες ιαματικές πηγές θαυματουργές για δερματικές παθήσεις:

Η πηγή Χλιό: το νερό της είναι χλιαρό με περιεκτικότητα σε ράδιο 32 Mache,

η πηγή Θερμό, η πιο θερμή πηγή της Ικαρίας με περιεκτικότητα σε ράδιο 9 Mache.

Και οι δύο αυτές πηγές καταλήγουν στην θάλασσα και έτσι, όποιος θέλει, μπορεί να κολυμπήσει εκεί συνδυάζοντας το ζεστό με το κρύο μπάνιο.

Θερμοπηγή Αγίας Κυριακής

Βρίσκεται στον μικρό οικισμό της Αγίας Κυριακής, στην ευρύτερη περιοχή του Φάρου ή Φανάρι Ικαρίας και πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Ικαρίας. Η πηγή της αναβλύζει από τη θάλασσα και σε πρόχειρες φυσικές γούρνες μπορεί να συνδυάσει κανείς ζεστή και κρύα υδροθεραπεία.

Θεραπευτικές Ιδιότητες των Ιαματικών Πηγών της Ικαρίας

Οι ιαματικές πηγές Ικαρίας είναι μεταξύ των πιο ραδιενεργών πηγών του κόσμου, ανήκουν στην κατηγορία των υπέρθερμων ραδιενεργών αλιπηγών και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την ένταση της ραδιενέργειας και τη θερμοκρασία.

Την υψηλή ραδιενέργεια των πηγών της Ικαρίας διαπίστωσε πρώτος ο Μ. Περτέσης τα έτη 1936 και 1938. Η πρώτη μελέτης της αξιοποίησης των θερμομεταλλικών πηγών της Ικαρίας έγινε το 1962 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Κ.Μακρή). Σύμφωνα με την μελέτη του Υπουργείου Συντονισμού (1980), παρατηρούνται αλλαγές στην συγκέντρωση του ραδονίου και στην χημική σύσταση των πηγών.

Τα ύδατα των θερμομεταλλικών πηγών Ικαρίας θεωρούνται κατάλληλα για την θεραπεία των παρακάτω παθήσεων:

Υπόξεις και χρόνιοι ρευματισμοί όπου περιλαμβάνονται διάφορες μορφές αρθρίτιδας.

Ουρική αρθρίτιδα.

Νευραλγίες, νευρίτιδες και μυϊτιδες.

Γυναικολογικές παθήσεις.

Διαταραχές των ενδοκρινών αδένων. Οι Ιαματικές Θερμομεταλλικές Ραδιούχες Πηγές Ικαρίας

Ορισμένες περιπτώσεις ανωμαλιών του κυκλοφορικού συστήματος.

Διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος.

Δερματικές παθήσεις.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την ραδιενέργεια των θερμομεταλλικών πηγών κατά το λούσιμο γιατί η ραδιενέργεια που έχουν οφείλεται αποκλειστικά στο ραδόνιο, το οποίο και αποβάλλεται, και όχι σε άλατα ραδίου. Ακόμη ο τρόπος χρήσης των υδάτων μειώνει αισθητά το ποσόν της ραδιενέργειας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ: Δύσκολη κατάσταση – Τεράστιες ευθύνες

ΝΕ Σάμου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Η επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής, πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου» – Περί τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Είχε χαρακτηρισθεί ως δυσβάσταχτος φόρος από γνωστές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο «φόρος διαμονής» που επιβλήθηκε από το έτος

Περισσότερα »
Επίσκεψη στον Ουρολόγο. Μύθοι και Αλήθειες

O κ. Παναγιώτης Μουρμούρης Ουρολόγος- Ανδρολόγος θα βρίσκεται στη Σάμο τη Δευτέρα 01 Απριλίου

Ο γιατρός κ. Παναγιώτης Μουρμούρης, Ουρολόγος- Ανδρολόγος που είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένος στη Ρομποτική Ουρολογία, θα βρίσκεται στη Σάμο τη Δευτέρα 01/04 και

Περισσότερα »