Οι ευθύνες της Ύπατης Αρμοστείας στη Σάμο για τους πρόσφυγες – μετανάστες. Συνέντευξη με την κα Πιπίνα Κατσαρή

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά πριν μερικές μέρες η κα Πιπίνα Κατσαρή, η επικεφαλής της ομάδας της Ύπατης Αρμοστείας στη Σάμο.

Η κα Κατσαρή ενημέρωσε για τον ακριβή ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας (Υ.Α) στο νησί και ειδικότερα στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ και ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΚΥΤ) Σάμου καθώς είναι πάρα πολύ σπουδαίο να γνωρίζει ο κόσμος τις ευθύνες της Υ.Α και το ρόλο που έχουν οι Ελληνικές αρχές.

Ο ρόλος της, είναι υποστηρικτικός της κυβέρνησης, δεν είναι υπεύθυνη η Υ.Α. για τη διοίκηση του ΚΥΤ, ούτε υπάρχει υπηρεσιακός ρόλος στη διαχείριση του κέντρου. Συγκεκριμένα γίνεται διεκπεραίωση των μεταφορών των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να φύγουν από το νησί και να μεταβούν στην ενδοχώρα σε δομές φιλοξενίας ή διαμερίσματα.

Η αστυνομία δεν έχει κάποια εμπλοκή με τις μεταφορές, είναι στο χώρο για να εξασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των ανθρώπων που επρόκειτο να μεταφερθούν, ενώ το Λιμενικό ελέγχει αν τα άτομα που είναι να ταξιδέψουν, έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Εκτός από τις μεταφορές και την τεχνογνωσία στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης η Υ.Α. του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παρέχει ανθρωπιστική, οικονομική βοήθεια σε μηνιαία βάση στα άτομα τα οποία έχουν το δικαίωμα να τη λάβουν, μέσω προπληρωμένων καρτών. Την οικονομική βοήθεια την δικαιούνται άτομα που θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα έγγραφα από τις Ελληνικές αρχές και πρέπει να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως με όλα τα μέλη της οικογένειας τους.

Το ποσό ενός ατόμου το οποίο διαμένει στο ΚΥΤ είναι 90 το μήνα, οικογένεια δύο (2) ατόμων λαμβάνει το ποσό των 140€, τα τρία άτομα (3) είναι 190€, ενώ μία επταμελής (7) οικογένεια παίρνει 330€ το μήνα. Για τα άτομα που φεύγουν από το νησί υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που ακολουθούνται ως την ενδοχώρα ενώ το ποσό πιθανόν να αυξάνεται λίγο σε κάποιες περιπτώσεις εφόσον ενοικιαστεί κάποιο διαμέρισμα και δεν υπάρχει σίτιση σε κάποια δομή.

Στόχος είναι το κάθε άτομο να καλύψει κάποιες ανάγκες όπως κρίνει απαραίτητο π.χ πάνες για μωρό, κάποια έξτρα μπουκάλια νερό, γάλα ή συμπλήρωμα στο φαγητό.

00KYT01

«Η βοήθεια προσπαθεί να εντείνει την αξιοπρέπεια αυτών των ατόμων καθώς και τη διαχείριση των χρημάτων όπως εκείνοι κρίνουν απαραίτητο» όπως τόνισε η κα Κατσαρή.

Όσοι επωφελούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», που αυτή τη στιγμή στη Σάμο 230 άτομα ευάλωτα άτομα ζουν σε διαμερίσματα, βελτιώνοντας την πρόσβαση τους σε υπηρεσίες, δεν δικαιούνται τροφή, αλλά έχουν αύξηση στο μηνιαίο βοήθημα ώστε να καλυφθεί η σίτιση και οι λοιπές τους ανάγκες.

Τα προκαθορισμένα κονδύλια παρέχονται μέσω της Ευρωπαϊκής επιτροπής σε συνάρτηση και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και την Ελληνική Κυβέρνηση και έχει αποκλειστικά ανθρωπιστικό χαρακτήρα.

Τα νούμερα που αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία ανέρχονται σε περίπου 4.200 μετανάστες σε όλο το νησί. Σύμφωνα όμως με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι 4.774 μετανάστες ενώ 4.517 διαμένουν στο ΚΥΤ. Με τα τωρινά δεδομένα η απόκλιση μεταξύ Υ.Α και υπουργείου δεν είναι μεγάλη, όμως υπάρχουν φορές που η διαφορά κυμαίνεται περίπου στα 1.000 άτομα. (Σημείωση: Οι αριθμοί αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα).

00KYT05

Σύμφωνα με την κα Κατσαρή τα δεδομένα διαμορφώνονται από διάφορες πηγές, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό, κυρίως για αφίξεις και αναχωρήσεις. Σε μηνιαία βάση αναπροσαρμόζεται η εκτίμηση της παρουσίας των ατόμων που φιλοξενούνται μέσα και έξω από το κέντρο.

Για την εξέταση του ασύλου γίνεται ενημέρωση από την Υ.Α. ως προς τις διαδικασίες ώστε να ασκήσουν τα δικαιώματα τους οι μετανάστες. Το κλειδί γενικά όπως ανάφερε η κα Κατσαρή είναι η επίσπευση των διοικητικών διαδικασιών και στήριξη από τις Ελληνικές αρχές. Αυτή τη στιγμή 450 άτομα δικαιούνται δικαίωμα μεταφοράς στην ενδοχώρα.

Έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις από την Ύπατη Αρμοστεία για το ΚΥΤ Σάμου αλλά και άλλα κέντρα της Ελλάδας για τις συνθήκες διαβίωσης και τα κρούσματα βίας.

«Όταν ένα κέντρο έχει σχεδιαστεί για μάξιμουμ 700 άτομα και φιλοξενεί αυτή τη στιγμή πενταπλάσιο πληθυσμό είναι πραγματικά απαραίτητο να γίνουν ότι ενέργειες μπορούν να γίνουν, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η σκληρή πραγματικότητα και καταρχάς να γίνει αποσυμφόρηση του κέντρου» ανέφερε η κα Κατσαρή.

Η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στις Ελληνικές αρχές, καθώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα , να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Επίσης, ευχαριστεί την τοπική κοινωνία για την αλληλεγγύη που έχει δείξει στη δύσκολη κατάσταση διαβίωσης των μεταναστών.

ds2

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ του νησιού ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης για τον έναν χρόνο παρουσίας και διοίκησης στον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα »