Οι δεσμεύσεις της «Ανατροπής» για την καθαριότητα, το περιβάλλον και την ανακύκλωση

Η γνωστή σε όλους μας παροιμία λέει ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μας έχασε κατά κράτος το στοίχημα της καθαριότητας. Τα βασικά, καθημερινά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν, ενώ κάθε Δημοτική Ενότητα λειτουργούσε ανεξάρτητα, χωρίς επαρκή κεντρικό συντονισμό.

Η “Ανατροπή”, με υποψήφιο Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου τον Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, γνωρίζοντας όλα αυτά τα προβλήματα, θεσπίζει τη θέση θεματικού αρμόδιου Αντιδημάρχου, που θα ασχολείται μόνο με αυτό το ζήτημα. Δέσμευσή μας είναι να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές-χώροι συγκέντρωσης σκουπιδιών, η καθαριότητα να εκτελείται παντού ομοιόμορφα και να λειτουργήσει η ανακύκλωση και ο ευπρεπισμός των δημόσιων χώρων.

Βασικές μας δεσμεύσεις είναι:

1.Θέσπιση θεμελιωδών κανόνων, κριτηρίων και μηχανισμών για την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων των δημοτών ότι το περιβάλλον είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου.

2.Αναλογική και θεσμοθετημένη με κριτήρια κατανομή των υπαλλήλων καθαριότητας, ώστε να καθαρίζεται κάθε κοινότητα σε τακτά, προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνεται στους τουριστικές περιοχές και στις κοινότητες με συγκεκριμένες πανήγυρεις.

3.Βελτιστοποίηση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, ώστε να γίνουν πιο χρηστικά τόσο ως προς το κόστος μεταφοράς όσο και ως προς την επαρκή αποκομιδή. Το φαινόμενο να μαζεύονται τα σκουπίδια το μεσημέρι, όπως συμβαίνει στο Κοκκάρι, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

4.Μελετημένη τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και κάδων ανακυκλώσιμων υλικών, με αισθητική κάλυψη και επιτόπια καθαριότητα αυτών, όπως και τοποθέτηση καλάθων απορριμμάτων σε επισκέψιμους χώρους.

5.Δημιουργία δημοτικού φυτώριου, σε συνεργασία με το ΕΠΑΛ Καρλοβάσου (Τομέας Γεωπονίας) και ντόπιους Γεωπόνους, ώστε οργανωμένα και στοχευμένα να καλλωπίζονται με πράσινο οι δημοτικοί χώροι πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

6.Αισθητική αναβάθμιση με πράσινο των πλατειών και όλων των δημοτικών χώρων και κτιρίων και δημιουργία νέων χώρων πρασίνου. Επίσης στοχεύουμε στην ανάδειξη και τον καλλωπισμό σε καίρια σημεία, όπως είναι οι είσοδοι κάθε πόλης και χωριού.

 

7.Δημιουργία Πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης, όπου με εκπαιδευτικές δράσεις η Δημοτική Αρχή θα μπορέσει να καταρτίσει βιωματικά σωστά τους μαθητές και τους γονείς για τον ενδεδειγμένο τρόπο ανακύκλωσης. Απώτερος στόχος είναι να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα των αντίστοιχων προγραμμάτων.

8.Σωστή εφαρμογή και λειτουργία του συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ώστε να επιτύχουμε υψηλή συμμετοχή πολιτών και σημαντική αύξηση στην ανακύκλωση συσκευασιών.

9.Δημιουργία κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε να αποσυμφορηθεί ο ΧΥΤΑ και να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ.

10.Διεξαγωγή ημερίδων, αλλά και διοργάνωση βιωματικών δράσεων για την ανάδειξη του θέματος στα σχολεία, ώστε οι μαθητές και κατ’ επέκταση οι ενήλικες να ευαισθητοποιηθούν στα θέματα ανακύκλωσης.

11.Συνεργασία Δήμου και δημοτών, ώστε να συλλέγονται υλικά καύσης (π.χ. κλαδιά από αγροτικές εργασίες) και να μετατρέπονται σε pellet.

12.Υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία.

13.Τακτικός καθαρισμός και πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων. Επιπρόσθετα δεσμευόμαστε για τακτικό έλεγχο της λειτουργικότητας των κάδων, με έμφαση σε φθορές (ρόδες, στεγανότητα, σκέπαστρα, κλπ), ώστε να επισκευάζονται ή να αντικαθίστανται σε αποδεκτό χρονικό ορίζοντα.

Ανατροπή …

Η επιλογή μου … Η ψήφος μου … Η Σάμος μου …

BlueRoots1

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου,  στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προσφοράς, αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από την

Περισσότερα »