Οι «αφίξεις» δεν σταματούν ποτέ… 237 σε τρεις μέρες

H «ΑΝΑ.Σ.Α. για τη Σάμο» στους Μυτιληνιούς. Συνάντηση με τους φορείς της Κοινότητας

Οι «αφίξεις» αλλοδαπών στο νησί της Σάμου, αλλά και στο Αγαθονήσι καλά κρατούν. Οι Τούρκοι δουλέμποροι έχουν στήσει πολύ καλά το παιχνίδι τους και πλέον όπου υπάρχει παραλία, γίνεται και η ανάλογη απόβαση. Μπορεί τα συγκεντρωτικά νούμερα να φαντάζουν μεγάλα, αλλά είναι μηδαμινά, μπροστά στον όγκο μεταναστών που υπάρχουν στα απέναντι Τουρκικά παράλια και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να περάσουν στα Ελληνικά νησιά.Από τα ξημερώματα της Κυριακής (26/05) μέχρι και σήμερα Τρίτη (28/05) είχαμε 6 περιστατικά. Αναλυτικά:

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/05/2019

61 άτομα στο Ακρωτήριο «Πράσσο»

44 άτομα στην παραλία «Τσάμπου»

ΤΡΙΤΗ 28/05/2019

55 άτομα στο Καρλόβασι

22 άτομα στο Αγαθονήσι

9 άτομα στα «νησάκια» δυτικά ακρωτηρίου «Πράσσου»

46 άτομα στον Άγιο Κωνσταντίνο

Συνολικά: 237 άτομα

Στο ένα περιστατικό της Κυριακής στο «Ακρωτήριο Πράσσο», επενέβη και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι θα παραμείνουν στο νησί της Σάμου, επειδή υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από γειτονικά νησιά που φιλοξενούν hot spot σύμφωνα και με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

00Aytodytes02

Τη μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων από άλλες περιοχές της χώρας στην Κω, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκρηκτικές και επικίνδυνες καταστάσεις στο hot spot του νησιού, καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

«Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν μεταφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 700 παράνομοι μετανάστες στην Κω από άλλα νησιά, όπως η Σάμος, με πλοία του πολεμικού ναυτικού. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσυμφορήσει ένα νησί από ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε ένα άλλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταναστευτικές ροές στην Κω είναι μηδενικές όλο αυτό το διάστημα και ο αριθμός των διαμενόντων στο hot spot ήταν στο όρια της χωρητικότητάς του. Με τη μεταφορά, όμως, παράνομων μεταναστών και προσφύγων από άλλες περιοχές της χώρας στην Κω, δημιουργούνται οριακές συνθήκες στο hot spot της Κω, που ο πληθυσμός του είναι υπερδιπλάσιος από τη χωρητικότητά του», επισημαίνει ο Μάνος Κόνσολας που επικαλείται και την καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας θέτει επίσης επτά (7) ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

1. Για ποιο λόγο έγινε μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω και αν θα συνεχιστεί αυτή η πρακτική.

2. Εάν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που απορρέουν από τη μετατροπή του hot spot στην Κω σε υγειονομική βόμβα, λόγω του υπερπληθυσμού του.

3. Πόσοι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στην Κω από άλλες περιοχές της χώρας και από ποιες συγκεκριμένα, από την 1-1-2019 έως σήμερα.

4. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των διαμενόντων στο hot spot.5. Πόσες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία έχουν γίνει από την Κω, από την 1-1-2019 έως σήμερα.

6. Συμμερίζεται η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τις ανησυχίες της Ένωσης Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου για τους κινδύνους που δημιουργούνται στην Κω; Τι προτίθεται να πράξει;

7. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με τον τρόπο αυτό, θέτει σε κίνδυνο την εικόνα της Κω, ως τουριστικού προορισμού;

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα:

Ερώτηση

Προς Κύριο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κυρία Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κύριο Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων από άλλες περιοχές της χώρας στην Κω»

Η κυβέρνηση, έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα πρόβλημα στην Κω με τη δημιουργία του hot spot, επιτείνει ακόμα περισσότερο αυτό το πρόβλημα, με τη μεταφορά στο νησί παράνομων μεταναστών και προσφύγων από άλλες περιοχές της χώρας.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, έχουν μεταφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 700 παράνομοι μετανάστες στην Κω από άλλα νησιά, όπως η Σάμος, με πλοία του πολεμικού ναυτικού.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσυμφορήσει ένα νησί από ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας σε ένα άλλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταναστευτικές ροές στην Κω είναι μηδενικές όλο αυτό το διάστημα και ο αριθμός των διαμενόντων στο hot spot ήταν στο όρια της χωρητικότητάς του.

Με τη μεταφορά, όμως, παράνομων μεταναστών και προσφύγων από άλλες περιοχές της χώρας στην Κω, δημιουργούνται οριακές συνθήκες στο hot spot της Κω, που ο πληθυσμός του είναι υπερδιπλάσιος από τη χωρητικότητά του.

Την ίδια στιγμή, δεν λειτουργεί αποτελεσματικά η υπηρεσία ασύλου, λόγω έλλειψης προσωπικού, και επαναπροωθήσεις στην Τουρκία είτε δεν γίνονται καθόλου είτε γίνονται με το σταγονόμετρο.

Οι οριακές συνθήκες που δημιουργούνται στην Κω, αποτυπώνονται και στη διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου, που επισημαίνουν τους κινδύνους από τη μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω και τη δημιουργία υγειονομικής βόμβας στο hot spot.

Το μέγα ερώτημα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, να μεταφέρει 700 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες στην Κω, δημιουργώντας πολλαπλούς κινδύνους και αδιαφορώντας για τον τουρισμό του νησιού.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

00Aytodytes03

1. Για ποιο λόγο έγινε μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω και αν θα συνεχιστεί αυτή η πρακτική.

2. Εάν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που απορρέουν από τη μετατροπή του hot spot στην Κω σε υγειονομική βόμβα, λόγω του υπερπληθυσμού του.

3. Πόσοι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί στην Κω από άλλες περιοχές της χώρας και από ποιες συγκεκριμένα, από την 1-1-2019 έως σήμερα.4. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των διαμενόντων στο hot spot.

5. Πόσες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία έχουν γίνει από την Κω, από την 1-1-2019 έως σήμερα.

6. Συμμερίζεται η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τις ανησυχίες της Ένωσης Αστυνομικών Βόρειας Δωδεκανήσου για τους κινδύνους που δημιουργούνται στην Κω; Τι προτίθεται να πράξει;

7. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με τον τρόπο αυτό, θέτει σε κίνδυνο την εικόνα της Κω ως τουριστικού προορισμού;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου  

*** Ευχαριστούμε το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου για την παραχώρηση των φωτογραφιών…

giagiamas logo

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους το έχουν ανάγκη

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους το έχουν ανάγκη

H Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, φροντίζοντας πάντα για τη στήριξη των συμπολιτών μας, διευρύνει το έργο της παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε όσους

Περισσότερα »
Συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου. Πρόεδρος η κα Μαρία Κονδύλη - Πανουράκη. Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Σωτηράκης

Μαρία Κονδύλη: «Προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε, να ομορφαίνουμε τον τόπο μας, τα λιμάνια μας»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου κα Μαρία Κονδύλη – Πανουράκη. Από την ανάληψη των καθηκόντων

Περισσότερα »