Οδηγίες για την αντιµετώπιση προβληµάτων σε περίπτωση παγετού, από το τμήμα πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου

Κατά την εβδοµάδα που θα διανύσουµε και συγκεκριµένα από 28-12-2016 έως 02-01-2016 η θερµοκρασία θα βρίσκεται σε πολύ χαµηλά επίπεδα κυρίως κατά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες (γύρω στους 0˚C). Οι ισχυροί βόρειοι άνεµοι θα κατεβάζουν τον δείκτη ψυχρότητας στους µέχρι και τους -5˚C, µε αποτέλεσµα ο κίνδυνός δηµιουργίας παγετού να είναι υπαρκτός. Σε αναµονή των έντονων καιρικών φαινοµένων σας αποστέλλουµε συνηµµένα οδηγίες για την αντιµετώπιση πιθανών προβληµάτων που θα δηµιουργηθούν, προκειµένου   να   ενηµερωθούν   οι συµπολίτες µας.  

Πολλές ευχές για το Νέο Έτος και τις Άγιες µέρες    

Ο   Προϊστάµενος του Τµήµατος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Σάµου

Αλέξανδρος Τατούρης

ΠΑΓΕΤΟΣ

• Προµηθευτείτε υλικό θέρµανσης (αφορά κυρίως τους ορεινούς οικισµούς) και τρόφιµα για αρκετές ηµέρες.

• Εάν διαµένετε σε δύσβατη περιοχή, φροντίστε να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισµό για τον καθαρισµό του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Σε περιοχές όπου έχει δηµιουργηθεί παγετός απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν µετακινείστε µε αυτοκίνητο.     Ενηµερωθείτε εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και φροντίστε να διαθέτετε αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν µετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια και φανείτε προσεκτικοί ώστε να αποφύγετε τραυµατισµούς λόγω της ολισθηρότητας των δρόµων, των πεζοδροµίων κ.λπ.  

ΣΤΑ ∆ΙΚΤΥΑ Υ∆ΡΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Προληπτικά µέτρα για την προστασία των σωληνώσεων του ακινήτου σας από ενδεχόµενο παγετό:

• Παρατηρήστε προσεκτικά πού βρίσκονται η κεντρική και οι περιφερειακές βάνες αποµόνωσης (διακόπτες) του ακινήτου σας. Βεβαιωθείτε επίσης ποιος ακριβώς είναι ο δικός σας υδροµετρητής επί του πεζοδροµίου. Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι διακόπτες του υδροδοτικού κυκλώµατος ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν οµαλά.

• Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερµοσίφωνα, επιφανειακό σύστηµα σωληνώσεων αυτόµατου ποτίσµατος, βρύσες µπαλκονιών) είναι µονωµένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε ώστε να µονωθούν το συντοµότερο δυνατόν. Ένας πρακτικός τρόπος µόνωσής τους είναι η κάλυψή τους µε εφηµερίδες τυλιγµένες µε πλαστικό.

• Αποµονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερµοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για µεγάλο χρονικό διάστηµα κατά την διάρκεια του χειµώνα. Παράλληλα ρυθµίστε το σύστηµα θέρµανσης του ακινήτου σας, ώστε να λειτουργεί αυτόµατα σε χαµηλές θερµοκρασίες.

• Σε περίπτωση που έχετε ηλιακό θερµοσίφωνα, φροντίστε κατά την διάρκεια του παγετού (ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες) να κλείσετε την παροχή νερού προς το θερµοσίφωνα και να αδειάσετε το νερό από το σύστηµα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, µπορείτε να αφήσετε ελάχιστα ανοικτή µια βρύση στο κύκλωµα ζεστού νερού (να στάζει). Προσοχή! Το µέτρο αυτό µπορεί να αυξήσει σηµαντικά το λογαριασµό του νερού!

• Θυµηθείτε να µην κάνετε αλόγιστη χρήση νερού για την αποµάκρυνση χιονιού ή πάγου. Επίσης, προσπαθήστε να περιορίσετε τις καθηµερινές δραστηριότητες που απαιτούν αυξηµένη κατανάλωση νερού (όπως πλυντήρια ρούχων κτλ.)

• Φροντίστε να ενηµερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό από την κατασκευάστρια εταιρία ή από τον ειδικό που τοποθέτησε τον ηλιακό σας θερµοσίφωνα (περίπτωση κλειστού κυκλώµατος). Αν όχι, φροντίστε να προµηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και τοποθετείστε το.  

• Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν µικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των µπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίστε να τις επιδιορθώσετε άµεσα.

• Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα µπαλκόνια και τις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια για να µπορούν να λειτουργούν οµαλά. Αν παρόλα αυτά παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

• Κλείστε αµέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του ακινήτου και κατόπιν ελέγξτε τον υδροµετρητή σας. Αν διαπιστώσετε ότι συνεχίζει να «γράφει», αυτό σηµαίνει ότι κάπου υπάρχει διαρροή (σπασµένος σωλήνας) στο δίκτυό σας. Κλείστε αµέσως το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε έναν υδραυλικό. Ζητήστε απόδειξη ή βεβαίωση υδραυλικού για την επισκευή της διαρροής.

• Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το µέρος του σωλήνα που είναι κοντά στον διακόπτη έτσι ώστε η θερµοκρασιακή µεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσµατα επικοινωνήστε µε έναν υδραυλικό.

• Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές σας εγκαταστάσεις και αποµονώστε τις.  

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης νέος Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου της Πυροσβεστικής. Αποστρατεύθηκε ο Πύραρχος Απόστολος Νταχμίρης

Ο Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης νέος Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου της Πυροσβεστικής. Αποστρατεύθηκε ο Πύραρχος Απόστολος Νταχμίρης

Νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει Αρχιπύραχος Παναγιώτης Κοτρίδης, μετά την αποχώρηση του Αρχιπύραχου Βασίλη Κοκμοτού. Ο κ. Κοτρίδης προήχθη πρόσφατα στο βαθμό

Περισσότερα »
Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με ευχές και παιχνίδια και τα έστειλε στα παιδιά του Δήμου Δυτ. Σάμου

Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με ευχές και παιχνίδια και τα έστειλε στα παιδιά του Δήμου Δυτ. Σάμου

Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με συναισθήματα, συγκινητικές ευχές και πολλά παιχνίδια και στέλνοντάς τα με το τρένο της αγάπης, κατάφερε να ενθουσιάσει

Περισσότερα »