Ο ΧΟΡ.Ο.Σ. σε Καλαμάτα και Κοζάνη για τα έθιμα της αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα

Μεγάλη Σαμιώτικη αποστολή ταξίδεψε για έξι ημέρες στην Καλαμάτα την περίοδο της αποκριάς και τη Καθαρά Δευτέρα, από την Πέμπτη 23/2 μέχρι και την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη χαρά να συμμετάσχουν σε τοπικά έθιμα για τις απόκριες σε χωριά της ορεινής Μεσσηνίας, καθώς και στο μεγάλο καρναβάλι της Καλαμάτας. Πολύ θερμή ήταν η υποδοχή από τους κατοίκους του χωριού Αλαγονία στο οποίο έγινε η διαμονή της αποστολής, στα υπέροχα ξύλινα σαλέ ‘Αλαγονία – Ορεινή Φιλοξενία’.

Καθημερινά τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου Σάμου είχαν την ευκαιρία να ζουν από κοντά τα τοπικά αποκριάτικα δρώμενα (τραγιά με τον βοσκό, μουτζούρωμα κ.α.) ενώ δεν έλειπε ο χορός και το τραγούδι στα γλέντια των χωριών της ορεινής Μεσσηνίας. Παράλληλα με τη διασκέδαση τα μέλη του ΧΟΡ.Ο.Σ εκπόνησαν επιστημονική καταγραφή των εθίμων υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού και αντιπροέδρου του Ομίλου μας Ευθύμιου Ευαγγέλου.

00XorosKalamata02

Εντυπωσιακό ήταν το μεγάλο Καλαματιανό Καρναβάλι με εκατοντάδες συμμετέχοντες και πρωτότυπα γκρουπ μασκαράδων, καθώς και η μεγάλη συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης με διάσημους τραγουδιστές.

Την Καθαρά Δευτέρα η Σαμιώτικη αποστολή συμμετείχε στα δρώμενα που έλαβαν χώρα στο χωριό ‘Νέδουσα’ της ορεινής Μεσσηνίας, μια εμπειρία που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες.

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ ευχαριστεί θερμά τους σαμιώτες συμμετέχοντες στην αποστολή για την άριστη εκπροσώπηση τόσο του Ομίλου όσο και της Σάμου στις εκδηλώσεις της Μεσσηνίας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στον κ. Κώστα Μπουρδέκα και τους συνεργάτες του για την άψογη φιλοξενία στην Αλαγονία καθώς και στους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Επίσης και στον κ. Στάθη Λιακόπουλο οδηγό του λεωφορείου που όλες τις ημέρες μετακίνησε με ασφάλεια τη σαμιώτικη αποστολή.

Τις ίδιες ημέρες μια μικρότερη αποστολή του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ παρευρέθηκε προσκαλεσμένη στα έθιμα για τις απόκριες στην πόλη της Κοζάνης, με επικεφαλή τον πρόεδρο του Ομίλου μας Φίλιππο Πυργιώτη.

Οι Σαμιώτες που ταξίδεψαν μέχρι την Κοζάνη συμμετείχαν στο έθιμο του ‘Φανού’ και το μεγάλο καρναβάλι της πόλης, ενώ πέρα από τις καταγραφές των εθίμων πραγματοποίησαν συναντήσεις με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς στο πλαίσιο συνεργασιών που έχουν ξεκινήσει με τον Όμιλο μας.

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ με τις δύο αυτές αποστολές εκτός του νησιού, έδωσε το παρόν σε Κοζάνη και Καλαμάτα, δίνοντας για μία ακόμη φορά στα μέλη του την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τα έθιμα άλλων περιοχών για τις απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα.

Πολύ σημαντική θεωρείται επίσης η καταγραφή που πραγματοποιήθηκε στις δύο αυτές μεγάλες πόλεις, μεγαλώνοντας έτσι το ερευνητικό αρχείο του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ.

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ εύχεται σε όλους ‘Καλή Σαρακοστή’.

Εκ του Δ.Σ.

του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »