Ο τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή το τριήμερο 10-12 Αυγούστου. Στην πόλη της Σάμου (παραλία) 50 περίπου παραγωγοί – τυποποιητές του πρωτογενούς τομέα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους

Μηνύματα Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου Σάμου για την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων

Το τριήμερο 10-12 Αυγούστου στην παραλία της πόλης της Σάμου 50 περίπου παραγωγοί και τυποποιητές του πρωτογενούς τομέα θα παρουσιάσουν στους ξένους επισκέπτες αλλά και σε όλους μας τα προϊόντα τους (κρασί-λάδι-μέλι και τα παράγωγά τους, ούζο, αρωματικά φυτά, γαλακτοκομικά, βιολογικά καλλυντικά βιολογικά κηπευτικά κτλ).

1η ΜΕΡΑ 10/8 ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΥΓΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ

Ένα μοναδικό δρώμενο της τοπικής μας παραγωγής με σημαντική λαογραφική και πολιτιστική διάσταση. Με τη βοήθεια των πολιτιστικών συλλόγων Καπετάν Λαχανάς και Χορευτικός Όμιλος Σάμου αλλά και του ΕΟΣ Σάμου αναβιώνουμε το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών . Σε ένα τεράστιο υπαίθριο πατητήρι, όπου θα μπορούν να μπουν και οι επισκέπτες και να ζήσουν την εμπειρία, θα πατήσουμε τα εκλεκτά ντόπια σταφύλια, θα πάρουμε τον φρέσκο μούστο τον οποίο με παραδοσιακό τρόπο, έμπειρες Σαμιώτισσες θα παρασκευάζουν την ονομαστή μουσταλευριά που θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ο καθένας μας.

Παράλληλα η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας θα παρασκευάσει από τον μούστο μοναδικές σύγχρονες δημιουργίες.

00EkthesiAntiperifereias02

2η ΜΕΡΑ Ο MASTER CHEF 2017 ΛΑΜΠΡΟΣ ΒΑΚΙΑΡΟΣ υπογράφει και παρουσιάζει το Σαμιακό πρωινό. Ο γνωστός Σαμιώτης chef παρουσιάζει αναλυτικά τη δημιουργία του που βασίζεται αποκλειστικά σε ντόπια ποιοτικά προϊόντα. Κεντρική επιδίωξη της δράσης η καθιέρωση του Σαμιακού πρωινού στα ξενοδοχεία και σημεία εστίασης του νησιού μας.

3η ΜΕΡΑ ΣΑΜΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ- ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΑΜΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ

Λαχταριστά Σαμιώτικα μπουρέκια παρασκευάζονται στην σκηνή από Σαμιώτισσες με παραδοσιακό τρόπο και όλοι οι παρευρισκόμενοι τα απολαμβάνουν.

00EkthesiAntiperifereia3

Παράλληλα, έκθεση αλλά και μεγάλος διαγωνισμός για τη πιο βαριά κολοκύθα (!!!) από τη μοναδική σε πλούτο και δυνατότητες Σαμιακή Γη. Καλούμε όλους να φέρουν τις κολοκύθες τους στο χώρο των εκδηλώσεων στις 19.30), να τις ζυγίσουμε, να βραβεύσουμε τις μεγαλύτερες και να τις εκθέσουμε στους επισκέπτες.

Το κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου:

00KatrakazosAntiperifereia

Φίλες και Φίλοι,

ο τουρισμός δεν είναι μόνο ο τόπος που θα κάνεις το πέρασμά σου ως επισκέπτης. Τουρισμός είναι όλα: το τοπίο, ο πολιτισμός και η παράδοση ενός τόπου, τα τοπικά προϊόντα και οι ιδιαίτερες γεύσεις, οι άνθρωποι. Αυτά τα στοιχεία δίνουν ταυτότητα στον τουρισμό.

Η σύνδεση του τουρισμού με την τοπική ανάπτυξη, τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία προσδίδει ποιότητα και προστιθεμένη αξία στον τόπο και ένα αίσθημα ευθύνης και περηφάνιας στους κατοίκους για εκείνο το μοναδικό που τους χαρακτηρίζει: τα προϊόντα και τις ποικιλίες της γης τους, την τοπική γαστρονομία, τη σύνδεση με την παράδοση και τη φιλοξενία – με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ποιότητα.

Όλοι εμείς στη Σάμο, την Ικαρία και τους Κορσαιούς νοιώθουμε περήφανοι για το τόπο μας, την μακραίωνη ιστορία του, τη μοναδική ομορφιά της φύσης αλλά και για την παραγωγή φημισμένων τοπικών προϊόντων. Σήμερα τα προϊόντα αυτά καλλιεργούνται με σύγχρονους τρόπους, με έμφαση στην βιολογική καλλιέργεια, συσκευάζονται και τυποποιούνται από σύγχρονες μονάδες και προσφέρονται για να τα απολαύσουμε με την τοπική κουζίνα αλλά και σε οποιοδήποτε τόπο επιθυμούμε.

Στηριζόμενοι ως Περιφερειακή Αρχή στο στρατηγικό μας στόχο για σύνδεση του πρωτογενή τομέα των νησιών μας με τον τουρισμό, και στο πλαίσιο ενός οργανωμένου πολυετούς σχεδίου με πολύπλευρες δράσεις, οργανώνουμε και φέτος έκθεση τοπικών προϊόντων των νησιών μας μαζί με μια σειρά εκδηλώσεων αλλά και δρώμενων. Αρωγός στην προσπάθεια μας αυτή το Επιμελητήριο της Σάμου. Οι εκδηλώσεις τελούν επίσης υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου

Νικόλαος Κατρακάζος

Terpsis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »