Ο Πρωθυπουργός του Καναδά στην παρέλαση της Εθνικής Παλιγγενεσίας στο Μόντρεαλ. Εκεί βρέθηκε και η Σαμιακή αντιπροσωπεία

Μεγαλειώδεις ήταν οι παρελάσεις των Ελλήνων στις διάφορες πόλεις του Καναδά, ιδιαίτερα όμως στο Μόντρεαλ και το Τορόντο.  Δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων, αλλά και Εβραίων και Αρμενίων και άλλων φυλών, παρήλασαν στην οδό Jean-Talon του Μόντρεαλ. Ο πρωθυπουργός του Καναδά κ. Τριντό τίμησε την παρέλαση από την αρχή και έμεινε μέχρι το τέλος, παρουσία τουλάχιστον 30.000 χιλιάδων Ομογενών, Γερουσιαστών και άλλων επιφανών παραγόντων.

Η παρέλαση στο Μόντρεαλ άριστα οργανωμένη όπως κάθε χρόνο. Οι χιλιάδες των συμμετεχόντων, με πολλές σημαίες Ελληνικές, Καναδικές και του Κεμπέκ, αλλά και με το αστέρι της Βεργίνας (της Μακεδονίας) και πολλά πανό, διακηρύσσοντας την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ζητωκραύγαζαν και όταν περνούσαν οι επίσημοι με τον πρωθυπουργό στη μέση, γινόταν παραλήρημα.

Στην επίσημη εκδήλωση πριν την πανηγυρική παρέλαση ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος δήλωσε: 

00SamosKanada01

“Εφέτος συμπληρώνονται εκατόν ενενήντα επτά χρόνια από την ιστορική 25η Μαρτίου του 1821, την ημέρα που το υποδουλωμένο ελληνικό έθνος ξεκίνησε τον πιο οργανωμένο ως τότε και ευτυχώς, νικηφόρο, επιτέλους, αγώνα του για να γίνει ανεξάρτητο κράτος. Αυτή η ημερομηνία-ορόσημο γενναιότητας, αποφασιστικότητας και ατσάλινης θέλησης για ελευθερία, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων, που είναι, άλλωστε, γεμάτη από στιγμές ηρωισμού και αυταπάρνησης σε μια πορεία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

00SamosKanada03

Στις δύσκολες εποχές που βιώνει η Ελλάδα μας τα τελευταία χρόνια, αυτή η άρρηκτη σχέση του απανταχού ελληνισμού με τη γενέτειρα και όλα όσα αυτή αντιπροσωπεύει ιστορικά και πολιτιστικά, στέλνει το πιο σημαντικό και κατάλληλο μήνυμα ενότητας και συνοχής. Μήνυμα που γίνεται ακόμη πιο ηχηρό, όταν εκπέμπεται από πόλεις-υποδείγματα του Δυτικού κόσμου, όπως το Μόντρεαλ και μάλιστα από μια τόσο ενεργή και δυναμική κοινότητα Ελλήνων που αποδεικνύουν κάθε μέρα, στην πράξη, την πίστη και την αφοσίωσή τους σε όσα συμβολίζει η σημαία και είναι συνυφασμένα με το λαμπρό όνομα της πατρίδας μας.

00SamosKanada04
Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει στη μακραίωνη ιστορία μας ότι διαθέτουμε τεράστια αντοχή και αναγεννητική ικανότητα, καθώς και δύναμη προσαρμογής. Η Ελλάδα δεν έχει λυγίσει και δεν θα λυγίσει κάτω από το βάρος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει. Να είστε βέβαιοι ότι στα χρόνια που έρχονται θα ξαναδούμε την πατρίδα όρθια κι ακμάζουσα. Εύχομαι σε όλους σας να είστε πάντα δυνατοί και να κρατάτε με την ίδια ζέση, με την ίδια πίστη, την ελληνική σημαία ψηλά στο νου και στην καρδιά σας!”

Στην παρέλαση πήραν μέρος η Σαμιακή αντιπροσωπεία, αλλά και μέλη του Συλλόγου Σαμίων του Μόντρεαλ «Πυθαγόρας (Pythagoras SamianAssociation)».

00SamosKanada05

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα