Ο Καδής στο Άνω Βαθύ έχει τη δική του ιστορία…

Μιχάλης Αγγελόπουλος: Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για δημιουργία 2ου Hοt spot και μαχόμαστε όλοι μαζί για αποσυμφόρηση των νησιών πριν την τουριστική σεζόν

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102,4 μίλησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς», κ. Μανόλης Φρατζής για το δρώμενο του Καδή, που θα πραγματοποιηθεί από το σύλλογο την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 στις 11:30.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Φρατζής, επί 28 συναπτά έτη παρουσιάζεται το δρώμενο στην κοινότητα Βαθέος κι έχοντας ο ίδιος το νευραλγικό σημαντικό ρόλο του Καδή. Γεννημένος και μεγαλωμένος με την παράδοση, συνεχίζει να μεταδίδει στις νέες γενιές τις γνώσεις του.

Ο πρόεδρος του «Καπετάν Λαχανά» κ. Φρατζής είπε ακόμη κάνοντας την αναδρομή στο παρελθόν:

00KadisAnoVathi034

«Ο Καδής προέρχεται ως πρόσωπο από την εποχή της Τουρκοκρατίας, είχε ως έδρα του στη Σάμο, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, την Χώρα. Στο «κονάκι» του Καδή γίνονταν οι δίκες. Μετά την απελευθέρωση της Σάμου, ο Καδής, σατιρίστηκε δεόντως από τους απελευθερωμένους Έλληνες. Παλαιότερα το δρώμενο λάβαινε χώρα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, στα νεότερα χρόνια όμως αυτό άλλαξε και γίνεται μια από τις δύο τελευταίες Κυριακές της αποκριάς. Η εμφάνιση του «Καδή» γινόταν πάνω σε ένα γαϊδουράκι, όπου καθόταν ανάποδα και κρατούσε την ουρά του σα ναργιλέ με την συνοδεία από τα «γκιζάνια», τους σωματοφύλακες. Στο πέρασμα του από το χωριό, ο κόσμος έκανε τεμενάδες και του έδινε φιλοδώρημα, ότι σάπιο κυκλοφορούσε. Φτάνοντας στο σημείο που τον περίμεναν, υπήρχε στρωμένο ένα τομάρι όπου έκανε την προσευχή του. Εν συνεχεία γίνονταν οι «δίκες» όπου επέβαλλε πρόστιμα, τον «τζερεμέ». Τα φιλοδωρήματα και τα πρόστιμα στο τέλος πήγαιναν για το κέρασμα του κόσμου.

Στα νεότερα χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει, η όλη διαδικασία έχει εμπλουτισθεί με διάφορα σατιρικά σκετς που καυτηριάζουν την επικαιρότητα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του «Καπετάν Λαχανά» κ. Μανόλης Φρατζής.

00KadisAnoVathi035

«Καφενείον η Ελλάς, λίγο απ΄ όλα», καθώς ο φετινός Καδής θα διαδραματιστεί στο «μικρό καφενέ» του χωριού απ’ όπου θα περάσουν «υψηλοί» επισκέπτες, λαμπρύνοντας με την παρουσία τους το χωριό. Ο αυτοσχεδιασμός, οι ατάκες, η εμπειρία δίνουν τον τόνο και το ύφος από το στόμα του Καδή που δικάζει και καταδικάζει τους προύχοντες. Σημαντικό η καλή γνώση των τοπικών και πολιτικών συμβάντων της επικαιρότητας ώστε να υπάρχει η άμεση απάντηση του Καδή.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 11.30 στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος, το δρώμενο του Καδή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς», με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου Βαθέος.

Αλέξης Κομνηνός

samostoday logo big

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δήλωση Κώστα Τζίχα για τη χθεσινοβραδινή φωτιά στο ΚΥΤ

ΔΗΛΩΣΗ του Κώστα Τζίχα, δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δήμο Ανατολικής Σάμου

Πρώτα απ’ όλα εκφράζουμε την οδύνη μας για τον χαμό 2 νέων παιδιών και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Επίσης εκφράζουμε τη συμπαράστασή

Περισσότερα »
Αναβολή προγραμματισμένων αγώνων βόλεϊ 31/10 και 01/11 λόγω σεισμού και πένθους

Αναβολή προγραμματισμένων αγώνων βόλεϊ 31/10 και 01/11 λόγω σεισμού και πένθους

Οι προγραμματισμένοι αγώνες βόλει για 31/10-1/11/20 αναβάλλονται λόγω σεισμού και πένθους. Πενθούμε όλοι για δυο όμορφα παιδιά που χάθηκαν τόσο απρόσμενα. Πενθούμε  για το άδικο του θανάτου αθλητές

Περισσότερα »