«Ω γλυκύ μου Έαρ…» στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων» (video)

Από άκρη σε άκρη, στις εκκλησίες όλης της χώρας, ακούγεται σήμερα ο θρήνος της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της.

Ο θρήνος της Παναγίας ακούστηκε σήμερα Μ. Παρασκευή νωρίς το απόγευμα στην εκκλησία του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», εκεί όπου τελέσθηκε η Ακολουθία του Επιταφίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου.

Μαζί του και όλοι οι ιερείς εφημέριοι των Ιερών Ναών της πόλεως Σάμου και του Άνω Βαθέος.

Ο Επιτάφιος με τη βοήθεια των πιστών, ανέβηκε στους δύο ορόφους του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, όπου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε όλους τους θαλάμους και ευχήθηκε τα καλύτερα στους ασθενείς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Την Ακολουθία του Επιταφίου παρακολούθησε ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Διοικητής και Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ.κ. Λάζαρος Θεόφιλος και Μιχάλης Καραβασίλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή – Λαθουρά και κ. Κυριάκος Πατσίδης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων κ. Δημήτρης Βογιατζής, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου και αρκετοί πιστοί.

00EpitafiosNosokomeio02

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η κατ’ εξοχήν πένθιμη μέρα του έτους. Οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν όλη τη μέρα πένθιμα ενώ, παλιότερα, στα σπίτια όπου θα περνούσε ο Επιτάφιος κρεμούσαν μαύρα υφάσματα στα μπαλκόνια.

Από άκρη σε άκρη, στις εκκλησίες όλης της χώρας, ακούγεται σήμερα ο θρήνος της Παναγίας για τον επίγειο θάνατο του μοναδικού υιού της. 

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας των Παθών της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλονται τα λεγόμενα Εγκώμια, που είναι μικρά τροπάρια εξόχως δημοφιλή. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το «Η ζωή εν τάφω…», το «Άξιον εστί», το «Αι γενεαί πάσαι…» και το «Ω γλυκύ μου Έαρ…»

Το «Ω γλυκύ μου έαρ» είναι ένα μοιρολόι – από τους πιο εξαιρετικούς ορθόδοξους βυζαντινούς ύμνους – που ακούγεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου και εκφράζει τον πόνο της Παναγίας. 

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα