Ο Ανθρωπισμός της καραντίνας (Άρθρο του Μπάμπη Βουρλίδα)

Ο Ανθρωπισμός της καραντίνας (Άρθρο του Μπάμπη Βουρλίδα)

Τρίτη βδομάδα καραντίνας στη χώρα μας και το μυαλό και η ζωή μας έχουν γεμίσει αριθμούς: 600 – 700 – 800 κρούσματα, 10 – 15 – 21 θάνατοι, τόσοι γιατροί, τόσοι νοσηλευτές, τόσοι εργαζόμενοι, τόσοι – τόσοι – τόσοι …

Θεωρώ ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της καραντίνας, του αποκλεισμού, είναι η απανθρωποποίηση (αν δεν υπάρχει ήδη αυτή η λέξη, τότε μόλις την εφηύρα!): το φαινόμενο κατά το οποίο χάνουμε την ικανότητά μας να βλέπουμε γύρω μας τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους, αλλά αντιλαμβανόμαστε μόνο «περιπτώσεις», «περιστατικά», «στατιστικές», «αριθμούς», «ποσοστά», «κρούσματα» και «θανάτους».

Άνθρωποι σαν κι εμένα είναι αυτοί που νόσησαν. Άνθρωποι σαν κι εσένα αυτοί που δεν νόσησαν. Άνθρωποι σαν κι εμάς αυτοί που πέθαναν, άνθρωποι κι αυτοί που θα πεθάνουν. Άνθρωποι αυτοί που εργάζονται στην υγεία, γιατί αυτό προβλέπει το πόστο τους κι εκεί τους έταξαν η τύχη και το καθήκον. Άνθρωποι κι αυτοί που εργάζονται σε άλλους τομείς, εξίσου ή λιγότερο σημαντικούς. Άνθρωποι κι αυτοί που δεν εργάζονται, επειδή δεν τους επιτρέπεται, καθώς οι δουλειές τους έκλεισαν, ή επειδή δεν μπορούν, γιατί σάστισαν μπροστά στη χιονοστιβάδα των ανατρεπτικών και σαρωτικών αλλαγών.

Άνθρωποι όσοι βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, προσπαθώντας να φυλαχτούν ή/και να φυλάξουν άλλους. Άνθρωποι κι αυτοί που έχουν την πολυτέλεια να βιώνουν λιγότερο ασφυκτικό περιορισμό, γιατί απλά έτυχε να ζουν σε περιβάλλοντα που το επιτρέπουν. Άνθρωποι αυτοί που γνωρίζουν και καταλαβαίνουν με απόλυτη ακρίβεια τι συμβαίνει. Άνθρωποι κι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν ή που το σάστισμα τους κάνει να αντιδρούν. Άνθρωποι κι εμείς, κι εσείς, κι αυτοί που κρατούμε, κρατάτε, κρατούν σωστή ή σχεδόν σωστή στάση απέναντι στις περιστάσεις. Άνθρωποι κι εμείς, κι εσείς, κι αυτοί που κάνουμε, κάνετε, κάνουν περισσότερα λάθη.

Θα ολοκληρώσω τη σκέψη μου με (τι άλλο;) μια προτροπή, πρώτα απ’ όλους προς τον εαυτό μου. Θα προσπαθήσω από εδώ κι εμπρός να βλέπω πρόσωπα, ψυχές κι ανθρώπινες ιστορίες πίσω από κάθε αριθμό, καλό ή κακό, που ακούω, διαβάζω ή γράφω. Το μεγάλο στοίχημα, στο φτωχό μυαλό μου τουλάχιστον, είναι αυτός ο αποκλεισμός να μην ελαττώσει τον επί χιλιετίες κερδισμένο ανθρωπισμό μας. Γιατί, πέρα από τις άλλες επιπτώσεις της δύσκολης συγκυρίας που βιώνουμε, αυτό θα ήταν, φοβούμαι, ένα ανεπίστρεπτο πισωγύρισμα.

(Μπάμπης Βουρλίδας)

00Vourlidas

Ο Μπάμπης Βουρλίδας είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο Σορβόννης) και είναι πολύπειρος στο χώρο της Παιδείας. Γεννημένος και μεγαλωμένος στις Σέρρες, έκανε νέα πατρίδα του τη Σάμο.

Έχει υλοποιήσει πολυάριθμα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά προγράμματα, ενώ παράλληλα έχει στο παρελθόν διατελέσει και αθλητικός παράγοντας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δώσει τα τελευταία χρόνια σε δράσεις, συνεργασίες και προγράμματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρθρογραφεί περιστασιακά.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Κορονοϊός: Aρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων και 3209 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 2 νέα κρούσματα στη Σάμο

Σήμερα ανακοινώνουμε 3209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ

Περισσότερα »
Θετικό για πρώτη φορά το ισοζύγιο αποχωρήσεων-αφίξεων για τη χώρα μας – Αποσυμφόρηση δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα

Η Ελλάδα βάζει τέλος στη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει τον τερματισμό της φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, πρακτική η οποία εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια και για την

Περισσότερα »