Νότης Μηταράκης: Τους άκουσε όλους, έδωσε υποσχέσεις, αλλά η δυσπιστία παραμένει…

Νότης Μηταράκης: Τους άκουσε όλους, έδωσε υποσχέσεις, αλλά η δυσπιστία παραμένει…

Υποσχέσεις για ταχύτερες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, για καλύτερη φύλαξη των συνόρων και απέλαση όσων δεν δικαιούνται άσυλο, έδωσε για άλλη μια φορά ο Yπουργός Μετανάστευσης και Aσύλου κ. Νότης Μηταράκης  κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στην Σάμο τη Δευτέρα (27/01), συνοδευόμενος από τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής κ. Μάνο Λογοθέτη και τον Διευθυντή του πολιτικού του γραφείου κ. Κωνσταντίνο Κωστάκη.

Ο Υπουργός  μόλις έφτασε στο νησί επισκέφτηκε το Δημαρχιακό  Μέγαρο όπου είχε συνάντηση με τους δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κκ. Γιώργο Στάντζο και Αλέξανδρο Λυμπέρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη. Άκουσε τις θέσεις  των αιρετών και τα αιτήματά τους.

O Υπουργός  δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος της Ανατολικής Σάμου θα λάβει αποζημίωση 1,5 εκ. ευρώ περίπου για τους μετανάστες που εισήλθαν το 2019 στην Σάμο.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Όπως είχα υποσχεθεί στην προηγούμενη επίσκεψη μου, βρέθηκα εντός 10 ημερών στη Σάμο, για να συμμετάσχω στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει σε λίγη ώρα, για να συζητήσουμε την μεταναστευτική κρίση. Είχα τη δυνατότητα το πρωί να συναντηθώ με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους δύο Δημάρχους και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις βέλτιστες λύσεις που υπάρχουν. Όπως έχω τονίσει, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δύο κύριες προτεραιότητες: να συμβάλει με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τις επιστροφές όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας στη μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που αποτελεί σημαντικό μας στόχο για το 2020.

Επίσης, στόχος μας είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Συζητήσαμε για την ανάγκη το κέντρο, το οποίο δημιουργείται στη Σάμο, να λειτουργήσει με ασφάλεια και για τους διαμένοντες σε αυτό, αλλά και για τους κατοίκους του νησιού. Να μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε τη νέα διαδικασία ασύλου, που ήδη –από χθες- εφαρμόζεται στην Κω, με την κράτηση όσων εισέρχονται στη χώρα μας για 25 ημέρες, μέχρι να ολοκληρώνεται η διαδικασία ασύλου. Να είναι επαρκές, ώστε να μας βοηθήσει στον περιορισμό των ροών και, επίσης, να μας επιτρέψει να κάνουμε τις επιστροφές προς την Τουρκία. Αυτά θα παρουσιάσω, σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

00MitarakisSamo02
Παραμένει η θέση της Κυβέρνησης για μηδενική μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα. Αυτά τα κέντρα θα έχουν στόχο να εξετάζουν τα θέματα ασύλου και από εκεί και πέρα, όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας να μεταφέρονται στην ενδοχώρα και όσοι δε δικαιούνται να επιστρέφονται προς τη Τουρκία».

Στη συνέχεια  ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση με τον Πρόεδρο και τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Μυτιληνιών καθώς και τους εκπροσώπους φορέων και επαγγελματικών συλλόγων του νησιού.

“Συμφωνήσαμε στην ανάγκη φύλαξης των συνόρων, να μην υπάρχει μόνιμη παραμονή, να μην επηρεάζονται τα νοσοκομεία. Διαφωνήσαμε στο ότι οι κοινωνίες ζητάνε μικρότερες δομές, κάτι που είναι λογικό γιατί ένα μεγαλύτερο νούμερο τρομάζει. Η μικρή δομή πρέπει να καλύπτει την ανάγκη των πραγματικών ροών. Διαφωνήσαμε στο πόσο διάστημα θα μένουν. Οι  κοινωνίες λένε να γίνεται καταγραφή και να φεύγουν. Αυτός που έρχεται και μετά πάει Αθήνα, επιβραβεύεται» δήλωσε ο κ. Μηταράκης  μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης έλαβε μέρος στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου, όπου και επανέλαβε ότι προτεραιότητες του Υπουργείου αποτελούν «ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών μέσω των μαζικών επιστροφών, των νέων διαδικασιών ασύλου και της καταπολέμησης των δικτύων διακινητών, αλλά και η μείωση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία».

«Δεν πιστεύουμε στην πολιτική ανοιχτών συνόρων και δεν δεχόμαστε να μένουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο. Γνωρίζω πως υπάρχει δυσπιστία και θα αποδείξουμε ότι θα γίνουν αυτά που λέμε” είπε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον βουλευτή  Σάμου κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη.

«Το πρόβλημα δεν πάει άλλο, υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, το παράπονο του κόσμου είναι ότι η Σάμος δεν μπορεί να επωμιστεί τις πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης.  Απαιτείται συνέπεια λόγων ώστε να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Κύριε Υπουργέ με απόλυτο σεβασμό αντιμετωπίσατε την τοπική αυτοδιοίκηση και μας ενημερώσατε άμεσα. Το πρώτο κρίσιμο ζήτημα είναι η εμπιστοσύνη. Η τήρηση των εξαγγελθέντων” . 

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος είπε “Σας τονίσαμε τα κόκκινα σημεία και τις διαφορές μας δεν χρειάζεται να τις επισημάνω πάλι. Χρειαζόμαστε άμεση δράση με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Διαφωνούμε στο ότι ο Δήμος μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλη δομή και θα προβούμε σε προσφυγή στο ΣτΕ. Με ανατροπή των σχεδίων το νησί θα βρεθεί με τεράστιο αριθμό εν μέσω τουριστικής σεζόν”.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος είπε ότι “το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι  η εμπιστοσύνη  προς την κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει  αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Ζητάμε  ως απαραίτητο όρο τον άμεσο απεγκλωβισμό των μεταναστών” τόνισε.

Ο επικεφαλής της Παράταξης “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟ” κ. Νίκος Κατρακάζος  απευθυνόμενος στον υπουργό δήλωσε ότι ανήκει στην ομάδα των δύσπιστων καθώς έχει ακούσει από τους προκατόχους πολλές δεσμεύσεις που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν. “Ζω την αποτυχία της διαχείρισης της  μεταναστευτικής  κρίσης  εδώ και χρόνια και ως  πρώην Αντιπεριφερειάρχης ” είπε.

Ο επικεφαλής της “ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ” κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου  επίσης δήλωσε απογοητευμένος  με τις υποσχέσεις και την κοροϊδία για δήθεν αποσυμφόρηση του νησιού. “Θέλουμε χειροπιαστά πράγματα. Δεν μπορούν να μένουν χιλιάδες μετανάστες στην Σάμο” τόνισε  με έμφαση. 

00MitarakisSamo03

Τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης επανέλαβε ο επικεφαλής της κ. Κώστας Τζίχας.

“Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spot στα νησιά, να μην ανοίξουν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά.

Να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους”.

Τέλος ο κ. Νίκος Ζάχαρης  επικεφαλής της Παράταξης “Η Σάμος αλλάΖΕΙ” κατηγόρησε την κυβέρνηση  για προεκλογικές εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν και για προχειρότητα  στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Άλλα λέγατε προεκλογικά και άλλα κάνετε. Πρέπει να κάνετε άμεσα αποσυμφόρηση και να ισχύσει η ισοκατανομή» δήλωσε χαρακτηριστικά. Τον λόγο στην συνέχεια πήραν δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων και απλοί πολίτες οι οποίοι  ζητούσαν  κυρίως τη δέσμευση από τον Υπουργό με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  για την αποσυμφόρηση  όσο και για τον έλεγχο των ΜΚΟ. Ο Υπουργός προσπαθώντας να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα  επανέλαβε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει, ήδη έχουν ξεκινήσει οι επιστροφές ενώ φάνηκε αμετακίνητος στη θέση της κυβέρνησης για τη δημιουργία της δομής στη θέση Ζερβού χωρητικότητας 5.000 μεταναστών.

Δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης “Η ΣΑΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ” οι κ.κ. Γιάννης Βέττας και Γιάννης Αρχοντούλης  υπέβαλλαν παραίτηση καθώς δεν τους ικανοποίησαν οι δηλώσεις του υπουργού κυρίως  για την χωρητικότητα του νέου ΚΥΤ.

Η συνεδρίαση έληξε   χωρίς κάποιο ψήφισμα αλλά με τον Υπουργό να έχει ενημερωθεί για τα σημεία διαφωνίας και τις ενστάσεις από την πλευρά του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο  αναμένεται τι θα αποφασίσει στην συνέχεια με τα νέα δεδομένα  κυρίως για την επίσημη πλέον αποδοχή του υπουργείου για την  χωρητικότητα των 5.000  στο ΚΥΤ στη Ζερβού  εν όψη και των κινητοποιήσεων  που έχουν προγραμματιστεί για την Αθήνα τον Φλεβάρη. Μεταξύ των άλλων ο Υπουργός τόνισε ότι για την ασφάλεια των πολιτών, περίπου 100 συνοριοφύλακες θα τοποθετηθούν στη Σάμο και μάλιστα θα ληφθεί υπ’ όψη και η εντοπιότητα…

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ευθύμιος Λέκκας στο "Radio Cafe 102,4" - 7 ρίχτερ ο σεισμός, πάνω από 3 χιλιάδες μετασεισμοί

Ευθύμιος Λέκκας: Κάναμε παρατηρήσεις κατά πόσο είναι ανθεκτικές οι κατασκευές ή δημιουργήθηκαν προβλήματα σ’ αυτήν την καθυστερημένη σεισμική δόνηση

Τη Σάμο επισκέφτηκε μετά τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο νησί μας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας,

Περισσότερα »
O ιατρός Εμμανουήλ Κιάσσος εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Αν. Σάμου για θέματα κορονοϊού

Ορίσθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Εμ. Κιάσσος ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Αν. Σάμου στο Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας

Σύμφωνα με την υπ΄αριθ. 59/25-01-2021 απόφαση Δημάρχου, ορίσθηκε ο κ. Εμμανουήλ Κιάσσος, Δημοτικός Σύμβουλος, ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Σάμου και του μεταβιβάζει καθ’ ύλην

Περισσότερα »