Νότης Μηταράκης: «Τo σχέδιο θα προχωρήσει – Να μας υποδείξουν νέους χώρους για τα κλειστά κέντρα»

Νότης Μηταράκης: «Τo σχέδιο θα προχωρήσει - Να μας υποδείξουν νέους χώρους για τα κλειστά κέντρα»

Παράταση μιας εβδομάδας για την επίταξη των εκτάσεων – «Ξεκάθαρη η δέσμευση ότι τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν», είπε ο Νότης Μηταράκης – «Στο δεύτερο βαθμό εξέτασης ασύλου, το 10% έχει προσφυγικό προφίλ», ανέφερε  υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου 

«Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο για το μεταναστευτικό. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του σχεδίου. Έδωσα μια εβδομάδα διορία να προτείνουν άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά», είπε στον «Θέμα 104,6» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «θα συναντηθούμε Παρασκευή ή Σάββατο και περιμένω να μου υποδείξουν άλλους εναλλακτικούς χώρους. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε την ευθύνη να υπάρχουν λύσεις».

«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα ανοιχτά κέντρα θα κλείσουν. Θα έχει μια πρακτική διαδικασία, θα ξεκινήσουμε από τον Φεβρουάριο», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι «το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα κλειστά κέντρα. Όσο δεν λειτουργεί η λογική των κλειστών κέντρων, θα έχουμε και ροές οικονομικών μεταναστών».

«Πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι κακώς έρχονται, γιατί θα βρεθούν σε ένα κλειστό κέντρο και στη συνέχεια θα επιστρέφουν πίσω», είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος ο υπουργός στο προφίλ εκείνων που έρχονται στην χώρα μας, σύμφωνα με την εικόνα που έχει από την εξέταση ασύλου, είπε ότι «στο δεύτερο βαθμό εξέτασης ασύλου, είναι γύρω στο 10% αυτοί που έχουν προσφυγικό προφίλ. Στον πρώτο είναι περίπου μισοί – μισοί».
Ο υπουργός ανέφερε ότι «ζητάμε αναλογική κατανομή των βαρών και κοινούς κανόνες ασύλου στην Ευρώπη».

Μουτζούρης: Από μηδενική βάση ο διάλογος
Μιλώντας στο protothema.gr, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης είπε ότι αποδέχεται την πρόσκληση του υπουργού για διάλογο με την επιστροφή του κ. Μηταράκη από το Βερολίνο, τόνισε όμως ότι ο διάλογος θα γίνει από μηδενική βάση, δεν συζητούν μόνο για το ζήτημα της επίταξης. Όπως είπε, ο ίδιος θα συναντηθεί με τους δημάρχους του βορείου Αιγαίου προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση με την οποία θα προσέλθουν στον διάλογο με τον υπουργό Μετανάστευσης.

Πώς θα είναι οι κλειστές δομές

Οι νέες κλειστές δομές που θα κατασκευαστούν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα χωρίζονται σε τρία τμήματα.

Στο πρώτο θα βρίσκεται το τμήμα καταγραφής όπου θα παραμένουν μετανάστες ή πρόσφυγες για 25 ημέρες έως ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή και ο έλεγχος.

Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα μεταφέρονται στο τμήμα ύψιστης περιφρούρησης μέχρι να επαναπροωθηθούν. Στο ίδιο τμήμα θα κρατούνται και όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά.
Στο μεγαλύτερο τμήμα του κέντρου θα βρίσκονται κοιτώνες ενηλίκων και οικογενειών ενώ οι κοιτώνες ανηλίκων θα διαχωρίζονται.

Σε αυτό το γενικό χώρο θα υπάρχει σχολείο για τα παιδιά, χώροι άθλησης και λατρείας αλλά και ΑΤΜ, όπως μεταδίδει ρεπορτάζ του MEGA.

Βίντεο – γροθιά στο στομάχι από τη Σάμο

Τις εικόνες ντροπής που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Σάμο κατέγραψε η κάμερα του MEGA.

Σε αποκλειστικά βίντεο αποτυπώνεται καθαρά οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων.

Το καμπ έχει μετατραπεί σε αποθήκη 8.000 ψυχών, οι οποίες παραμένουν εγκλωβισμένες στα νησιά μέχρι να φτάσει η ώρα για τη συνέντευξη τους, η οποία θα κρίνει αν θα τους επιτραπεί στο άσυλο στη χώρα μας.

Σκηνές έχουν στηθεί σε όλους τους διαδρόμους εντός του hotspot με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη ακόμα και η διαδρομή για τις λιγοστές χημικές τουαλέτες.

Κανόνες υγιεινής ανύπαρκτες, το hot spot έχει μετατραπεί σε μία αποθήκη ψυχών. Είδη βασικής ανάγκης πεταμένα στο έδαφος, σκουπίδια, φαγητά ρούχα μπουκάλια οικιακές συσκευές θαμμένα στις λάσπες.

Ανάμεσά τους και μωρά, που μεγαλώνουν σε άθλιες συνθήκες, Το όνειρο για μία καλύτερη ζωή έχει μετατραπεί σε εφιάλτη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »