Νότης Μηταράκης: «Παραμένουν μέχρι τις 10 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα στις δομές φιλοξενίας»

Νότης Μηταράκης: «Παραμένουν μέχρι τις 10 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα στις δομές  φιλοξενίας»

Μέχρι τις 10 Μαΐου ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα στην είσοδο και την έξοδο αιτούντων ασύλου στις δομές της χώρας ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ Νότης Μηταράκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ». Όπως διευκρίνισε σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το Υπουργείο Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα κριθεί αν χρειάζεται μετά τις 10 Μαΐου να εφαρμοστούν  ειδικά μέτρα για ομαλότερη μετάβαση στην αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν τα τεστ στις δομές.  «Για τον αριθμό των τεστ αυτό είναι κάτι το οποίο το καθορίζει ο ΕΟΔΥ και όσα τεστ πρέπει να γίνουν θα γίνουν. Εμείς έχουμε φροντίσει στις δομές να υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις ώστε όσοι θεωρούνται ότι πρέπει να δώσουν δείγμα να μπορούν να  το κάνουν» ανέφερε ο Υπουργός.  

Ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες αποσυμφόρησης και της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης «από εκεί και πέρα στο θέμα της αποσυμφόρφησης των νησιών, συνολικά το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοινώσαμε, είχαν φύγει 10.700 άτομα και για πρώτη φορά μετά από καιρό μειώσαμε τους διαμένοντες στις δομές το πρώτο τρίμηνο κατά 5,3%. Από εδώ και πέρα θα είναι σταθερή η αποσυμφόρηση. Παίζει καταλυτικό ρόλο αφενός η μείωση των ροών, αφετέρου η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου.  Ενώ πέρυσι βγάζαμε περίπου 4000 αποφάσεις το μήνα τον Απρίλιο βγάλαμε 16.000 αποφάσεις»  

Αύριο ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιταχύνει τη διαδικασία καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. «Βασική μας προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση που θα γίνει υποχρεωτικά για το θέμα της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, είναι να άρουμε το γεωγραφικό περιορισμό που ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το 2016 και να μπορεί η χώρα μας πλέον να επιστρέφει στην Τουρκία όσους μπήκαν στα νησιά, καταγράφηκαν στα νησιά ακόμα και αν η αίτηση ασύλου τελικά δεν διεκπεραιώθηκε στην νησιωτική Ελλάδα αλλά διεκπεραιώθηκε στην ηπειρωτική”. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι “βγάζουμε τις πρώτες αποφάσεις στις 27 ημέρες και όχι στις 185. Και έχουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή από αύριο που προσπαθούμε περεταίρω να επιταχύνουμε και τη διαδικασία ασύλου και τη διαδικασία καταγραφής» κατέληξε. 

StathisAndreas

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »