Νότης Μηταράκης: «Φρένο στις ροές – ασφάλεια στις δομές»

Νότης Μηταράκης: «Φρένο στις ροές - ασφάλεια στις δομές»

Σημεία από το άρθρο του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής»  

Ξεκινήσαμε με ξεκάθαρους στόχους: την δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Δεν θέλουμε μεταναστευτικές ροές, δεν θέλουμε να είμαστε δίοδος διακινητών. Βάζουμε κανόνες, βάζουμε τάξη, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Ζήσαμε μια εποχή που οι δικαιωματιστές θεωρούσαν ως θέσφατο ότι τα κράτη έχουν μόνο υποχρεώσεις και πρέπει να δρουν με τη λογική του κυνηγημένου. Αυτό το κλίμα πλέον αλλάζει, οι υποχρεώσεις των κρατών είναι πρωτίστως προς τους πολίτες τους. 

Για την προστασία της χώρα μας, η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε δραστικά τις ροές με ένα συνδυασμό δράσεων. Με αυστηρή φύλαξη συνόρων σε συνέχεια απόφασης ΚΥΣΕΑ, με τις ταχύτερες διαδικασίες ασύλου που διαχωρίζουν πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες, με τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και με διεθνοποίηση της κρίσης. Με περιορισμό της διάρκειας επιδομάτων και διαμονής για τους μετανάστες, την επικείμενη εντός του 2020 κατάργησης του προγράμματος ξενοδοχείων – και ειδικά στα νησιά – και του προγράμματος διαμερισμάτων.   

Κάναμε τα πρώτα ουσιαστικά βήματα, στον έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ, με την δημιουργία μητρώου στελεχών, με την πιστοποίηση των οργανώσεων, με την δημιουργία Ειδικής Γραμματείας. Κάναμε τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες Χώρες-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η  αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.  

Με αποφασιστικότητα  -παρά τις ροές έως αρχές Μαρτίου- αρχίσαμε την αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών κατά 5,3% (α’ τρίμηνο). Αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις στα σύνορα μας και μετακινήσαμε ταχύτατα σε νέες δομές τις αφίξεις του Μαρτίου. 

Πήραμε άμεσα μέτρα προστασίας των δομών φιλοξενίας από την κρίση της δημόσιας υγείας και δημιουργήσαμε χώρους καραντίνας στα νησιά, για να προστατέψουμε και την τοπική κοινωνία και τους ήδη διαμένοντες. Έχουμε κρούσματα σήμερα μόνο σε 3 από τις 93 δομές, κανένα κρούσμα στα νησιά και το πιο σημαντικό, καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. 

Και η ασφάλεια των πολιτών μας αποτελεί την πρώτιστη προτεραιότητα μας. Προχωράμε στην ανάληψη ευθύνης όλων των δομών της χώρας από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Την μετατροπή ανοικτών δομών σε κλειστές και ελεγχόμενες. Καθιερώνουμε τη χρήση κάρτας προσωπικής κάρτας εισόδου στις δομές φιλοξενίας που λειτουργούμε, όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά για όλους όσους εισέρχονται σε αυτές.  Και με νέο Αpp στα κινητά λύνουμε θέματα αμφίδρομης επικοινωνίας και επίδοσης αποφάσεων. 

Αλλάζουμε το νομικό πλαίσιο ασύλου, για να είναι πιο αποτελεσματικό στον διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών παράτυπων μεταναστών.  

Είναι δεδομένο ότι στο μεταναστευτικό, η επιτυχία είναι μια έννοια πολύ σχετική. Είναι μια κρίση που μπορείς να επηρεάσεις αλλά δεν μπορείς με ασφάλεια να ελέγξεις. Και στην αντιμετώπιση της κρίσης βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ανθρώπους οι οποίοι ξεκινάνε από διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές και από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. 

00CoffeeIsland

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ν. Μηταράκης: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των χωρών μας, των πολιτών μας και των νόμιμων κατοίκων μας»

Επιστολές Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και τον Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές εάν είχαν επέμβει όταν η λέμβος των μεταναστών ζήτησε βοήθεια εντός των τουρκικών

Περισσότερα »
Συνάντηση του Δημάρχου κ. Στάντζου με την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

Συνάντηση του Δημάρχου κ. Στάντζου με την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου μεταξύ του Δημάρχου, κ. Γεώργιου Στάντζου και μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση

Περισσότερα »