Νότης Μηταράκης από τη Σάμο: «Κοινός μας στόχος, να κλείσει το Κέντρο στο Βαθύ, εντός της χρονιάς»

Νότης Μηταράκης από τη Σάμο: «Κοινός μας στόχος, να κλείσει το Κέντρο στο Βαθύ, εντός της χρονιάς»

Στη Σάμο βρέθηκε σήμερα για λίγες ώρες ο Υπουργός Μετανάστευσης και ΑσύλουΝότης Μηταράκης  προκειμένου να έχει ιδίοις όμμασι εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μετά τα πρόσφατα επεισόδια και τη φωτιά που ξέσπασε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης  προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Μηταράκης λίγο προτού παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο αμφιθέατρο της ΠΕ Σάμου, πήγε στο ΚΥΤ Σάμου όπου του έγινε ενημέρωση για το τι συνέβη τις δύο προηγούμενες ημέρες.

«Βρίσκομαι εδώ στη Σάμο που τις τελευταίες 2 ημέρες βιώσαμε ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες στο ΚΥΤ της Σάμου και ειδικά στην περιοχή γύρω, εκτός της περιμέτρου του ΚΥΤ Σάμου. Θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας τα βαθύτατα συγχαρητήρια μου στους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της υπηρεσίας ασύλου, των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά της τοπικής αυτοδιοίκησης, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στην περιοχή που γίνονταν τα επεισόδια και συνέβαλλαν καταλυτικά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των διαμενόντων στη δομή αλλά και των κατοίκων της Σάμου.

Η πρωταρχική μας υποχρέωση για την πολιτεία είναι απέναντι στους πολίτες της χώρας μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δε θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή σε έκνομες ενέργειες από άτομα που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας. Σίγουρα με τη συνθήκη της Γενεύης, οι αιτούντες άσυλο είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τους νόμους της χώρας της οποίας έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου. Έχουν γίνει όπως πληροφορούμαι από την Ε.Α 22 συλλήψεις κακουργηματικού χαρακτήρα, θα επιβληθούν όλες οι νόμιμες συνέπειες, οι ποινικές που προβλέπει η νομοθεσία μας αλλά και παράλληλα έχω δώσει ήδη εντολή στην υπηρεσία ασύλου να επιταχύνει τις σχετικές εξετάσεις ασύλου με το επιβαρυντικό στοιχείο της έκνομης συμπεριφοράς όπως αυτό αναφέρεται στην δικογραφία.

Η χώρα μας έχει κανόνες και όλοι είναι υποχρεωμένοι να τους σέβονται. Για την κυβέρνησή μας το μεταναστευτικό αποτελεί ένα πρόβλημα. Εμείς είμαστε απέναντι στις ανεξέλεγκτες ροές, ως πολιτική επιλογή και θέλω να σας πω ότι μετά από την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων που συνεχίζονται και θα συνεχιστούν που έλαβε το ΚΥΣΕΑ για την προστασία των θαλασσίων και των χερσαίων συνόρων , οι αφήξεις στη Σάμο είναι μηδενικές και γενικά στη χώρα μας είναι μηδενικές όλο τον μήνα του Απριλίου.

Η φύλαξη των συνόρων και το φρένο στις ροές αποτελούν το πρώτο ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Γιατί η λύση που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια να έχουμε αυξημένες ροές οι οποίες απλώς διαμοιραζόντουσαν σε όλη την επικράτεια ούτε καλό έκανε στα νησιά , ούτε καλό έκανε σε όλη την χώρα. Άρα τα πρώτο σημαντικό επίτευγμα συνολικά της προσπάθειας των ανδρών και των γυναικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας είναι ο περιορισμός των ροών.

Το δεύτερο ουσιαστικό μέτρο το οποίο ήδη εφαρμόζεται είναι η επιτάχυνση διαδικασίας Ασύλου αυτό το μήνα θα εκδώσουμε τετραπλάσιες αποφάσεις από το μέσο όρο του 2019 διαχωρίζοντας πλέον αποφασιστικά αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας με αυτούς που δεν δικαιούνται και για αυτούς θα εκδίδεται απόφαση απέλασης και θα απελαύνονται.

Ήδη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο πριν από την κρίση του κορωνοϊού από χαμηλή βάση, τριπλασιάσαμε τις επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Άρα το δεύτερο ουσιαστικό βήμα είναι ότι πρέπει πλέον αποφασιστικά να προχωρήσουμε και το κάναμε το δίμηνο πριν τον κορωνοϊό και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα μας επιτρέψει πολύ περισσότεροι να επιστραφούν στη χώρα τους.

Παράλληλα ξεκινήσαμε και ένα πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών για 5.000 μετανάστες με χρηματοδότηση της Ε.Ε. και θα εφαρμοστεί αυτό αποκλειστικά στα νησιά για να έχουμε εθελοντική αποσυμφόρηση πέραν των υποχρεωτικών.

Αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ αυξημένες ροές που βιώσαμε από 1η Ιουλίου του 2019 μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2020, που ήταν η αύξηση 86% δημιουργήθηκε αυτή η εκρηκτική κατάσταση στα νησιά μας. Η οποία και ως Υπουργός, αλλά και ως νησιώτης σας λέω ότι δεν είναι ανεκτή. Ξεκινήσαμε την χρονιά στη Σάμο με 8.100 διαμένοντες, με τις ροές που είχαμε θα είχαμε φτάσει στους 9.200, αυτή την στιγμή έχουμε φτάσει περίπου στους 7.100. ήμαστε 2.000 άτομα κάτω από 1η Ιανουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις ροές. Και κάθε μήνα θα συνεχίσουμε συστηματικά να κάνουμε αποσυμφόρηση λόγω και του κορωνοϊού αυτό δεν μπορεί να γίνει σε πολύ μεγάλα νούμερα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα .

Δημιουργήσαμε 2 δομές στην ενδοχώρα μέσα στην κρίση ώστε να φύγουν όλοι όσοι μπήκαν τον Μάρτη και αυτό έγινε σε όλα τα νησιά. Συνεχίζουμε και δημιουργούμε θέσεις σε όλη την χώρα, με τον κανόνα του 1% ανά περιφερειακή ενότητα να μπορέσουμε να μοιράσουμε τα βάρη των νησιών. Και αυτό θα γίνει και θα ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά παράλληλα κάνουμε και ουσιαστικές αλλαγές στο καθεστώς διαμονής καταργώντας το πρόγραμμα των ξενοδοχείων μέχρι το τέλος της χρονιάς και καταργώντας στα νησιά το πρόγραμμα των διαμερισμάτων. Δεν θεωρούμε ότι στα νησιά όπου υπάρχουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μπορούν να υπάρχουν παράλληλα και πολλαπλές άλλες εστίες διαμονής γιατί αυτό δημιουργεί θέμα στην υποχρεωτικότητα της διαμονής στη νέα δομή.

Συγκριμένα για τη Σάμο είναι κοινός μας στόχος να κλείσει στο Βαθύ εντός της χρονιάς. Αφού λειτουργήσει το νέο κέντρο, χωρίς παράλληλη λειτουργία, δεν είναι εφικτό να λειτουργήσουν παράλληλα 2 κέντρα, πέρα από 15-20 ημερών που θα χρειαστούν στην πράξη για την μετεγκατάσταση υπηρεσιών.

Χρειάζεται λοιπόν να συμβάλουμε όλοι ουσιαστικά να λειτουργήσει το νέο κέντρο, χάσαμε χρόνο, έχουμε και εμείς ευθύνη για αυτό και παράλληλα το κέντρο να μπορέσει να καλύψει, να έχει επαρκή χώρο ώστε να μη ξαναβιώσουμε ποτέ σε έκτακτα περιστατικά και στα επόμενα χρόνια αυτό που γίνεται σήμερα στο Βαθύ. Ότι έχει τόσο κόσμο εκτός οργανωμένης δομής και από εκεί ξεκίνησαν τα επεισόδια, από εκεί ξεκινούν οι ρευματοκλοπές , από εκεί ξεκινάει η βία, από εκεί ξεκινάν οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Δεν μπορεί να ξαναυπάρξουν ποτέ διαμένοντες εκτός δομής. Άρα πρέπει με ρεαλισμό να ολοκληρώσουμε την κλειστή ελεγχόμενη δομή στη ΖΕΡΒΟΥ, να έχει υπάρξει χώρος να καλύψει τις ανάγκες, να γίνει μια ουσιαστική αποσυμφόρηση πριν λειτουργήσει η ΖΕΡΒΟΥ , τουλάχιστον οι μισοί πρέπει να φύγουν.

Η Ζερβού πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον με τους μισούς και λιγότερους από ότι έχουμε σήμερα και αυτό σταδιακά να συνεχίσει νε μειώνεται. Ο δικός μου στόχος είναι να μην υπάρχει ούτε ένας στη Σάμο και για αυτό φυλάμε τα σύνορα. Δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης να μείνει ούτε ένας στο νησί. Ο κανόνας του 1% δεν ισχύει για τα νησιά μας , στα νησιά μας ο κανόνας είναι 0%, δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή εγκατάστασης μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα. Για λόγους εθνικούς όπως δεν υπάρχει και στα χερσαία σύνορα μας και πρέπει πλέον και το καταφέρνουμε, η μέση παραμονή στα νησιά να μην είναι 18 μήνες, να είναι 4.

Αυτός είναι ο στόχος μας το οποίο σημαίνει χαμηλές ροές και με ταχύτατη διαδικασία ασύλου. Θέλω να ελπίζω ότι με το σχεδιασμό που κάνουμε και μέσα στο 2020 θα φαίνεται αρκετά μεγάλος».

Δημοσιογράφοι, φορείς και κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στον κ. Μηταράκη. Ο Υπουργός έδειξε ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο όταν εμφανίστηκαν κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή πέριξ του ΚΥΤ. Δεν υποσχέθηκε άμεση αποσυμφόρηση αν και πιέστηκε από τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου και τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, προχωρούν οι διαδικασίες στη θέση Ζερβού και οι προσπάθειες είναι σε 4 μήνες να σαν ολοκληρωθεί το νέο ΚΥΤ μέχρι το τέλος του χρόνου, άλλωστε υπάρχει και η θετική γνώμη για κλειστή δομή καθώς το Δ.Σ Αν. Σάμου συμφώνησε. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Πανουράκης και ο δήμαρχος Αν. Σάμου κ. Στάντζος, τόνισαν ότι δεν θα συνδράμουν στον καθαρισμό του ΚΥΤ μετά και από τις νέες καταστροφές.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως κάπου πρέπει να μείνουν όσοι έχασαν τις σκηνές τους και ότι δεν μπορεί να δεσμεύσει νέο χώρο, ούτε να τους μεταφέρει στην Αθήνα, γιατί αν μαθευτεί ότι αυτοί που έκαψαν τις σκηνές τους θα μεταφερθούν στην πρωτεύουσα, θα γίνει και από άλλους απόπειρα πυρκαγιάς ή επεισοδίων. Σε περίπτωση νέων ροών, όλοι θα μπαίνουν σε καραντίνα και υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για αυτό από την κυβέρνηση.

Αδιέξοδη η συζήτηση με τον κ. Μηταράκη, μάλιστα κάτοικοι προσκάλεσαν τον κ. υπουργό να τον φιλοξενήσουν στα σπίτι τους για μία εβδομάδα για να καταλάβει τι βιώνουν όσοι διαμένουν κοντά στο ΚΥΤ Σάμου. Βέβαια, γεγονός παραμένει ότι πρέπει να βρεθεί χώρος για όσους δεν έχουν που να μείνουν μετά από τα επεισόδια. Για τον κ. Μηταράκη, προσωπικός στόχος είναι η Σάμος να μην έχει κανέναν μετανάστη, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος και όπως είπε χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν «μαγικά ραβδιά».

Εν μέσω καραντίνας δεν μπορούν να μετακινηθούν και πολλοί άνθρωποι και δεν όρισε χρονοδιάγραμμα για τους 500 που θα φύγουν. Θα δοθούν χρήματα στον δήμο για διάφορα έργα. Ζητήθηκε από τους τοπικούς φορείς να έρθει επιπλέον αστυνομική δύναμη, έστω προληπτικά ώστε να μην υπάρχει θέμα σε περίπτωση νέων επεισοδίων.

00MitarakisSamo01

Σε δήλωση του κατά την αναχώρηση του είπε:

«Ήρθα στη Σάμο για να ενημερωθώ για τα επεισόδια που γίνανε τις προηγούμενες ημέρες και την επίπτωση στο ΚΥΤ και την πόλη . Συναντήθηκα με τον Αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους, τους επικεφαλής των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας, συνομίλησα και με τους κατοίκους για να δούμε το μέγεθος του προβλήματος. Η κατάσταση στη Σάμο είναι ιδιαίτερα δύσκολη γιατί η ανοιχτή δομή στο Βαθύ, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι πρέπει να κλείσει άμεσα εντός της χρονιάς και να μεταφερθούν οι διαμένοντες μετά από μια πολύ ουσιαστική αποσυμφόρηση σε κλειστή ελεγχόμενη δομή στου Ζερβού. Ευχαριστώ το Δ.Σ της Ανατολικής Σάμου για τη στήριξή του για αυτή την προσπάθεια. Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα , δεν είναι ανεκτά τέτοια έκτροπα, έχουν γίνει 22 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ, θα ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι έρχονται στη χώρα μας και υποβάλλουν αίτημα ασύλου είναι υποχρεωμένοι από τη συνθήκη της Γενεύης να σέβονται την Ελληνική νομοθεσία. Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι, δεν δεχόμαστε εκδηλώσεις βίας στις δομές προσφύγων, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο και τις ζωές των διαμενόντων αλλά των κατοίκων της Σάμου».

Στη συνέντευξη τύπου τοποθετήθηκαν και οι Δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κ.κ. Γιώργος Στάντζος και Αλέξανδρος Λυμπέρης:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΝΤΖΟΣ

«Σίγουρα ο επαναπροσανατολισμός της εθνικής πολιτικής για το μεταναστευτικό είναι στη σωστή βάση και κατά απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και της τοπικής και σε επίπεδο εθνικό. Το σφράγισμα των συνόρων ως επιλογή μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες και της κυβέρνησης και του στρατού και του λιμενικού που μας αφορά άμεσα, νύχτα και μέρα, βάζοντας σε υπέρμετρη δοκιμασία το έμψυχο δυναμικό καθώς και τους ειδικούς χώρους που δεν ήταν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα να μηδενίσουμε τις εισροές. Στο βαθμό που έχουν μηδενιστεί οι εισροές το θέμα είναι σίγουρα καλύτερο διαχειρίσιμο. Κύριε υπουργέ νομίζω προσήλθατε στη Σάμο με το κλιμάκιο και τους ειδικούς συμβούλους σας λόγω της έκτακτης κατάστασης οποία έχει δημιουργηθεί στην πόλη. Η έκτακτη κατάσταση παραμένει, μπορεί να υπάρχει ύφεση της έντασης αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε ξανά εκτεταμένα επεισόδια τα οποία δεν μπορούν να τα διαχειριστούν , όχι λόγω έλλειψης διάθεσης αλλά κύρια λόγω μείωσης τους ανθρώπινου δυναμικού της ΕΛ.ΑΣ.

Το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. έχει μειωθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η ΕΛΑΣ είναι καλοδεχούμενη στη Σάμο γιατί διαφυλάσσει τις ζωές μας. Εμείς θέλουμε να ενισχυθεί άμεσα, υπάρχει τρόπος και έχω ζητήσει και εγώ από τον αρμόδιο υπουργό την ενίσχυση με συγκροτημένες δυνάμεις, αστυνόμευσης αλλά και καταστολής προκειμένου να διαφυλάξουν τις ζωές ανθρώπων μέσα στο ΚΥΤ, οικογενειών, έναντι των παραβατικών οι οποίοι όπως φαίνεται είναι πάρα πολλοί και ιδιαίτερα θερμόαιμοι και όπως βέβαια και τις ζωές μας.

Αυτή την στιγμή τελεί υπό κατάληψη και εκτός μέτρων κορωνοϊού ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης. Αυτό πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Εμείς αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να ξεκινήσει άμεσα και λόγω αυτού του δεδομένου, η αποσυμφόρηση της Σάμου. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια ισχυρή μονάδα 1.000-2.000 ατόμων».

Ο κ. Στάντζος ανέφερε επίσης ότι έχει γίνει αυθαίρετη κατάληψη ενός χώρου που έχει μισθωθεί από ΜΚΟ, που έδωσε μια λύση το βράδυ των συμπλοκών, ενώ ο καλύτερος τρόπος είναι η μεταφορά των προσφύγων με πλοίο, να μην γίνει αποκατάσταση του χώρου που καταστράφηκε στο ΚΥΤ, ώστε να γίνει μια αρχή.

Επίσης να αρθεί η επίταξη των χώρων πέριξ του νέου ΚΥΤ . Επίσης να γίνει καλύτερο χρονοδιάγραμμα και να αδειάσει το Βαθύ μέχρι τέλος Ιουνίου καθώς μπαίνει το νησί σε τουριστική περίοδο και ήδη υπάρχει πρόβλημα λόγω κορωνοϊού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ

«Το δράμα εκτυλίσσεται στην πρωτεύουσα αλλά όπως έχω πει η πρωτεύουσα είναι σημείο αναφοράς και η εικόνα του νησιού. Βέβαία αυτό δεν σημαίνει πως το υπόλοιπο νησί δεν έχει προβλήματα και θέματα, δεν σημαίνει ότι ο τουρισμός δεν έχει τρωθεί και από το μεταναστευτικό και δεν σημαίνει ότι ο επόμενος χειμώνας που έρχεται, θα είναι ένας χειμώνας σαν τους άλλους.

Ο επόμενος χειμώνας θα είναι ένας βαρύς οικονομικά χειμώνας, θα υπάρξει ανεργία στο νησί και είναι κάτι που πρέπει να το δούμε άμεσα.

Εγώ προσωπικά παρακολουθώ και έχω συμμετάσχει σε όλες τις κουβέντες. Μπορώ να πω ότι στο υπουργείο είναι όλα θετικά και ότι έχετε στοχεύσει και προγραμματίσει το υλοποιείται σχεδόν με ακρίβεια παρά τις συνθήκες».

Ο κ. Λυμπέρης ευχαρίστησε τον κ. Μηταράκη για τη αποστολή ενός κοντέινερ για το Κ.Υ Καρλοβάσου, ενώ τόνισε ότι άμεσα πρέπει να τελειώσει το ΚΥΤ στη «ΖΕΡΒΟΥ» και να κλείσει το ΚΥΤ στο Βαθύ και να μπει το νησί σε μια κανονικότητα.      

00CharismaMikro

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια,  του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ενός  πρωτόγνωρου για τα

Περισσότερα »