Νότης Μηταράκης από τη Σάμο: «Ανακτούμε με σχέδιο τον έλεγχο του μεταναστευτικού». Ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου (φωτογραφίες+video)

Νότης Μηταράκης από τη Σάμο: «Ανακτούμε με σχέδιο τον έλεγχο του μεταναστευτικού». Ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου (φωτογραφίες+video)

Παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (27/08) η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Κυρίαρχο και βασικό θέμα τι μέλλει γενέσθαι με το νέο ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, αλλά και την πρόοδο της αποσυμφόρησης του νησιού από τους πρόσφυγες και μετανάστες. Κατά την εισήγησή του ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις μηδενικές ροές, το χρονοδιάγραμμα αλλά και τα μέτρα που έχουν πάρει στις δομές φιλοξενίας.

«Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στο Δημοτικό συμβούλιο της Ανατολικής Σάμου, όπως είναι χαρά, να είμαι παρών στα δημοτικά συμβούλια όλων των περιοχών οι οποίες επηρεάζονται από την μεταναστευτική κρίση που τα τελευταία χρόνια βαρύνει την χώρα μας. Έχω την χαρά στην σημερινή μου παρουσία, η οποία είναι εφάμιλλη μετά την ίδρυση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου, να αρχίσουμε να συγκρίνουμε λεχθέντα και πεπραγμένα, το οποίο αποτελεί μια στέρεα βάση για την συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας που η κυβέρνηση έχει συνολικά με την Σάμο και την περιφέρεια των δύο δήμων.

00DimotSimvoulioMitarakis01

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερα ως στόχο της κυβέρνησης την ουσιαστική φύλαξη των συνόρων, ανέφερα ως βασικό στόχο της κυβέρνησης τον βασικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών που από το 2015 και μετά βάρυναν υπέρμετρα την χώρα μας και ειδικά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που σήκωσαν το μεγαλύτερο μέρος όλων των ροών της Ευρώπης την τελευταία 5ετία. Αναφορικά με τη Σάμο τον Αύγουστο η μείωση των ροών είναι στο 97%, πέρυσι είχαν φτάσει 1.788 πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο, φέτος φτάσανε μόνο 31. Τον Ιούλιο είχαν φτάσει 8, τον Ιούνιο 0, τον Μάιο 0, τον Απρίλιο 0. Συνολικά από την αρχή της χρονιάς έφτασαν στη Σάμο 1.267 πρόσφυγες και μετανάστες. Πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα ήταν 4661. Η μείωση λοιπόν των ροών στη Σάμο από την αρχή της χρονιάς είναι 73%.

Από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ την 1 Μαρτίου 2020 να αναβαθμίσει στο μέγιστο το καθεστώς προστασίας των θαλασσίων συνόρων υπερβαίνει το 95%. Άρα όταν λέμε ότι η κυβέρνηση αυτή έχει βάλει στόχο την μείωση των ροών, αυτό τον στόχο, τα αποτελέσματά του μπορούμε να τα δούμε. Ο δεύτερος στόχος που είχα παρουσιάσει στο Δ.Σ. ήταν η αποσυμφόρηση των νησιών και η επιτάχυνση των αποφάσεων της έκδοσης ασύλου. Σας θυμίζω ότι όποιος πάρει μια τελική απόφαση ασύλου φεύγει από το νησί. Είτε προς την ενδοχώρα αν είναι θετική η απόφαση, είτε ξεκινάει η διαδικασία απέλασης. Ως προς το θέμα της αποσυμφόρησης, κατά την ίδρυση του υπουργείου, στη Σάμο είχαμε περίπου 8.000 διαμένοντες, σήμερα έχουμε 4.900, έχει μειωθεί κατά 37% από την προηγούμενη επίσκεψή μου οι διαμένοντες στη Σάμο, αν λάβουμε υπόψη και τις νέες ροές ουσιαστικά έχουν φύγει οι μισοί από όσοι ήταν εδώ την πρωτοχρονιά.

00DimotSimvoulioMitarakis08

Ο στόχος μας είναι να συνεχισθεί η αποσυμφόρηση με ένα σταθερό ρυθμό το οποίο σημαίνει αν οι ροές παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, μετά τα Χριστούγεννα να μιλάμε για μερικούς εκατοντάδες ή ακόμα και λιγότερους που θα έχουν μείνει στη Σάμο. Αντίστοιχο στόχο έχουμε φυσικά και για τη Λέσβο και για τη Χίο και για τη Λέρο και ως προς την πράξη γίνεται περίπου με τον ίδιο ρυθμό σε όλα τα νησιά. Μετά τα τέλη Μαΐου κάναμε σημαντικές διοικητικές αλλαγές στην υπηρεσία ασύλου στη Σάμο με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί αυτή την στιγμή ο αριθμός έκδοσης αποφάσεων τον Ιούλιο σε σχέση με τον Μάιο.

00DimotSimvoulioMitarakis02

Έχουμε ενισχύσει και το προσωπικό από την Αθήνα, από την κεντρική υπηρεσία, αφού έχουν γίνει συνεντεύξεις ασύλου στη Σάμο για να επιταχύνουμε την αποσυμφόρηση της Σάμου κάνουμε την καθαρογραφή των αποφάσεων για την ανάρτηση στην Αθήνα στο σύστημα, ώστε το προσωπικό που είναι εδώ να επικεντρωθεί περισσότερο και να κάνει ταχύτερες συνεντεύξεις και να φεύγει ο κόσμος. 37% αποσυμφόρηση της Σάμου σε σχέση με την προηγούμενη παρουσία μου στο Δ.Σ. Στόχος μας είναι να πέσουμε τις μερικές εκατοντάδες και αυτό θα εξαρτηθεί και από τις ροές οι οποίες παραμένουν χαμηλές και από την δικιά μας προσπάθεια. Το τρίτο πράγμα που είχα πει ήταν το θέμα της στήριξης των κοινωνιών, δεν μιλάμε για ανταλλάγματα, αλλά για αποζημίωση για την επίπτωση που είχε το θέμα στην τοπική κοινωνία.

Από την 1 Ιανουαρίου έχουμε ενισχύσει τον δήμο Ανατολικής Σάμου με 1.700.000€, λεφτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τους δημότες της Σάμου. Έχουν ζητηθεί 2.000.000€ από το ταμείο αλληλεγγύης το οποίο το βλέπουμε θετικά και έχουμε εγκρίνει τα πρώτα ποσά αποζημίωσης των κατοίκων, θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ, ευελπιστώ μέσα στη επόμενη εβδομάδα προς το δήμο για να καταβάλει με αποφάσεις της δικιάς του οικονομικής επιτροπής τις αποζημιώσεις. Θεωρήσαμε πιο σκόπιμο οι αποζημιώσεις να καταβληθούν από τους δήμους που έχουν καλύτερη γνώση των τοπικών δεδομένων παρά από κάποια κεντρική υπηρεσία.

00DimotSimvoulioMitarakis07

Υπάρχει ένα 4ο στοίχημα, είναι η ασφάλεια όλων και των τοπικών κοινωνιών. Ένα μεγάλο στοίχημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα του κορωνοϊού και ευτυχώς δεν είχαμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής στην δομή φιλοξενίας. Γενικά δεν είχαμε απώλεια ζωής που να συνδέεται με το μεταναστευτικό μέσα στο 2020. Έχουμε επιβάλλει τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα για την προστασία όλων. Επιλέξαμε από την 1η Μαρτίου μία πολιτική 4 αξόνων: Οποιαδήποτε νέα άφιξη υπάρχει στη χώρα μας εξετάζεται αμέσως. Όλες οι αφίξεις μπαίνουν σε ειδικές δομές καραντίνας, επανελέγχονται και τότε μεταφέρονται στις γενικότερες δομές υποδοχής. Περιορίζουμε την κυκλοφορία και του προσωπικού και των φιλοξενούμενων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Στηρίζουμε υγειονομικές προσπάθειες και κοινωνικές προσπάθειες στις δομές. Επεκτείνουμε την ενημέρωση για τους διαμένοντες για τους κανόνες υγιεινής. Το επόμενο ζητούμενο είναι το κλείσιμο της δομής στο Βαθύ. Το χρονοδιάγραμμα παραμένει το ίδιο που είχα θέσει την προηγούμενη φορά, τέλος του χρόνου είναι ο στόχος μας».

00DimotSimvoulioMitarakis03

Ολοκλήρωση της δομής αρχές του νέου χρόνου και έναρξη λειτουργίας του νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού, η οποία θα είναι κλειστή δομή με εξοδούχους και προσωπικές κάρτες ελέγχου, διπλή περίφραξη με περιπολίες στον χώρο μεταξύ των δυο περιφράξεων, θα υπάρχουν κάμερες ασφαλείας σε όλο το ΚΥΤ. Το Ιατρείο θα είναι στελεχωμένο για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και θα υπάρξουν και χώροι αθλοπαιδιών.

Για το νερό, ένα πρόβλημα που είχε τεθεί επί τάπητος, υπάρχει έρευνα του ΙΓΜΕ και θα ξεκινήσει γεώτρηση εντός του χώρου που φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες, χωρίς να δημιουργηθεί θέμα στην γύρω περιοχή και στους κατοίκους. Η δομή θα έχει 3.000 κρεβάτια συνολικά, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της 2ης φάσης δημοπράτησης των εργασιών.

00DimotSimvoulioMitarakis04

Την διαφοροποίησή του από την απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις 3.000 θέσεις μεταναστών στη νέα δομή εξέφρασε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργιοσ Στάντζος προς τον Υπουργό κ. Μηταράκη λέγοντας ότι η απόφαση του Δ. Σ είναι για δομή 1.500 ατόμων. Δήλωσε ότι η δημοτική αρχή θέλει να αδειάσει το ΚΥΤ μέχρι το Δεκέμβριο. Ως θετική χαρακτήρισε τη δημιουργία επιτροπής για το κλείσιμο του ΚΥΤ στο Βαθύ και ζήτησε η έκταση να παραχωρηθεί στον Δήμο για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής. Επίσης αναφέρθηκε στη διαμαρτυρία των κατοίκων των Χαρουπιών αλλά και στα όσα βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού ζητώντας περισσότερη αστυνόμευση.

00DimotSimvoulioMitarakis06
Τέλος ζήτησε να δοθεί νέα παράταση στην απαγόρευση μετακίνησης των μεταναστών μετά τις 9 το βράδυ. «Το ΚΥΤ θα κλείσει, ήρωες οι κάτοικοι της Σάμου και ειδικότερα στη περιοχή του κέντρου που έχουν υποστεί το βάρος της ανομίας», ενώ πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει υποστεί βαρύ πλήγμα είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάντζος.

«Σήμερα μιλήσατε με την γλώσσα της αλήθειας, μας είπατε ακριβώς τι περιμένουμε και σε πόσο διάστημα. Διακρίνω σήμερα ένα κλίμα πανηγυρικό» δήλωσε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Δ.Σ Ανατολικής Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος. Αιτιολογώντας τη δήλωση αυτή αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ. Σ που έκανε λόγο για δομή 1500 ατόμων και όχι για 3000 ατόμων. Στο μόνο θετικό που εστίασε ήταν στην πραγματικότητα που είναι η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ωστόσο είπε ότι η λύση για το νησί δεν είναι να μεταφερθούν αλλού οι μετανάστες αλλά να μην υπάρχουν στα νησιά.

00DimotSimvoulioMitarakis05

«Οι κάτοικοι της Σάμου λόγω της αγωνίας τους να φύγουν οι μετανάστες από την πόλη έχουν συναινέσει σε πράγματα για τα οποία δυστυχώς θα μετανιώσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

00Groomers22

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου, έκανε την παρακάτω δήλωση στα ΜΜΕ:

«Βρέθηκα για άλλη μία φορά στο δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου για να συζητήσουμε την μεταναστευτική κρίση. Σε ένα διαφορετικό κλίμα από την προηγούμενη επίσκεψη. Η μείωση των ροών στη Σάμο υπερβαίνει το 95% τους τελευταίους μήνες, το 40% των διαμενόντων στο Βαθύ έχει φύγει, καθώς και ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε την δομή που λειτουργεί εντός αστικού ιστού. Με σχέδιο ανακτούμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού». 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, είχε σειρά συναντήσεων με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου, Iκαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιο, τον Λιμενάρχη Σάμου, Αντιπλοίαρχο Δημήτρη Τσινιά, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Πανουράκη και τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργο Στάντζο. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κοινή απόφαση των Δ.Σ. των φορέων υγείας με αφορμή τη σύσκεψη φορέων που κάλεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου

Ενισχύεται το Γ.Ν. Σάμου με δύο υπαλλήλους ΤΕ Νοσηλευτικής και ενός υπαλλήλου ΔΕ Νοσηλευτών/Βοηθών Νοσηλευτικής με σύμβαση ΙΔΟΧ

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου συνεχίζει να ενισχύεται με την τοποθέτηση δυο υπαλλήλων ΤΕ Νοσηλευτικής και ενός υπαλλήλου ΔΕ Νοσηλευτών/Βοηθών Νοσηλευτικής με σύμβαση ΙΔΟΧ για χρονικό

Περισσότερα »
Ποιος αφήνει νηστικούς εκατοντάδες ανθρώπους -ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά- αναγκασμένους να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, στη λάσπη και την παγωνιά, στο ΚΥΤ της Σάμου;

Ποιος αφήνει νηστικούς εκατοντάδες ανθρώπους -ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά- αναγκασμένους να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, στη λάσπη και την παγωνιά, στο ΚΥΤ της Σάμου;

Ο νόμος 4636/2019 «περί διεθνούς προστασίας» είναι σαφής: οι υλικές συνθήκες υποδοχής διακόπτονται μόνο «σε εξαιρετικές και ειδικώς αιτιολογημένες περιπτώσεις» (άρθρο 57, που αποτελεί ενσωμάτωση

Περισσότερα »
Γιώργος Χατζημιχάλης: «Σχολείο είναι όπου πηγαίνουν τα παιδιά μας, δεν είναι δικό μας.. Είναι όλων μας το σχολείο»

Γιώργος Χατζημιχάλης: «Σχολείο είναι όπου πηγαίνουν τα παιδιά μας, δεν είναι δικό μας.. Είναι όλων μας το σχολείο»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Γιώργος Χατζημιχάλης, μέλος του Δ.Σ Γονέων και Κηδεμόνων

Περισσότερα »