Νότης Μαριάς: H Frontex δεν παίζει κάποιο σοβαρό ρόλο. Διευκολύνει μετανάστες να έρχονται, παρά να τους αποτρέπει

Στο πρωϊνό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, μίλησε τηλεφωνικά ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς και επικεφαλής του κόμματος «Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος». Ο κ. Νότης Μαριάς αναφέρθηκε στις επισκέψεις που είχε σε Αστυνομία, Λιμενικό, Αστυνομία, έθιξε το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού, αναφέρθηκε στον περίεργο ρόλο της Frontex και σχολίασε θέματα της Ελληνικής επικαιρότητας. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Νότη Μαριά:

Radio Café 102.4: Είστε κάποιες μέρες εδώ έχετε κάποιο κύκλο επαφών, επισκεφθήκατε τα σώματα ασφαλείας, την αστυνομία, την πυροσβεστική, το λιμενικό, πως είναι τα πράγματα, τι σας είπαν αυτοί οι άνθρωποι;

Νότης Μαριάς: Το βασικό θέμα που υπάρχει στα σώματα ασφαλείας είναι με την Πυροσβεστική διότι έχει αποψιλωθεί. Τουλάχιστον 35 – 37 πυροσβέστες έχουν πάει στην δύναμη του αεροδρομίου στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Fraport. Κι ενώ έπρεπε να γίνουν οι αντίστοιχες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά δεν έγιναν. Σε μια φάση που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές. Απ’ ότι φαίνεται είναι γύρω στα 50 άτομα για να εξυπηρετούν 50 οχήματα. Αυτή η αποψίλωση δεν είναι κάτι το θετικό ούτε η λύση είναι να μετατίθενται κάποιοι οικογενειάρχες από την Βόρεια Ελλάδα να έρχονται εδώ. Νομίζω ότι όλη η διαδικασία σε σχέση με την Fraport ήταν λάθος, άρπαξε τα περιφερειακά αεροδρόμια όφειλε να ρυθμίσει και τα θέματα της πυρόσβεσης και όχι να γίνει αυτό εις βάρος της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Από ότι μου είπαν τα παιδιά εδώ στην Σάμο το βράδυ έχει 2-3 άτομα βάρδια και είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είχα και ενημέρωση από τον κ. Λιμενάρχη και τον κ. Αστυνομικό Διευθυντή, το βασικό θέμα είναι η αστυνόμευση και το μεταναστευτικό.

Radio Café 102.4: κ. Μαριά σήμερα στο λιμάνι του Μαλαγαρίου είχαν έρθει 2 σκάφη της Frontex και είχαν γύρω στα 60-70 άτομα μετανάστες. Ανοίγοντας την καρτέλα του Υπουργείου την χθεσινή, μέτρησα 2562 στη Σάμο, με 0 άτομα να φιλοξενούνται εκτός. Αυτό βέβαια δεν ισχύει, γιατί ξέρω ότι φιλοξενούνται πάρα πολλά άτομα εκτός. Εσείς τώρα έχετε την αίσθηση και αναφέρομαι στα τρία νησιά στην Λέσβο, Χίο, Σάμο, ότι είναι πλέον το ανάχωμα τόσο για την Ηπειρωτική Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, έχουν θυσιαστεί όπως λέμε; Ήθελα να σας ρωτήσω ότι σύμφωνα με τα στατιστικά που έχω το 70% όλοι οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται πάντα είναι από σκάφη της Frontex  και όχι του Λιμενικού.

Νότης Μαριάς: Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να μας πει η Frontex από που τους έχει συλλάβει αυτούς και γιατί δεν αντιμετώπισε το συμβάν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Το καλαμπουράκι όπως η Frontex έχει μετατραπεί σε τουριστικό πρακτορείο για να μεταφέρει τους  πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, στην ουσία δεν παίζει και κάποιο σοβαρό ρόλο, μάλλον τους διευκολύνει να έρθουν, παρά να τους αποτρέπει με διαδικασίες έγκαιρης αναγνώρισης ώστε να ειδοποιηθεί η τουρκική ακτοφυλακή.

Να μας πει λοιπόν αυτούς τους συγκεκριμένους που τους βρήκαν, αν ήταν εντός των Ελληνικών υδάτων και αν ήταν γιατί δεν πήραν είδηση ότι έφτασαν μέχρι εδώ. Να σταματήσει αυτό το καλαμπουράκι τώρα όπου η Frontex ξέρει μόνο να κάνει παράνομους ελέγχους σε Έλληνες εντός του Ελληνικού εδάφους, παρουσία αστυνομικών. Αυτά τα είχα καταγγείλει και στον κ. Αβραμόπουλο και μου έστειλε μια απαντητική επιστολή ότι δεν συνέβησαν έτσι τα γεγονότα, ενώ έχουμε μάρτυρες. Είναι ένα σοβαρό θέμα, η Frontex πρέπει να παίξει σοβαρό ρόλο και αυτός είναι ν’ αναγνωρίζει έγκαιρα μέσα από το στίγμα ποιοι επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα ούτως ώστε να παίρνει μέτρα να παραμείνουν εντός των Τουρκικών υδάτων.

Όπως βέβαια και με το παραμύθι του ΝΑΤΟ που έφερε τα πλοία εδώ και το μόνο που κάνουν είναι να κόβουν βόλτες και να έχει γεμίσει παράνομους μετανάστες. Άσε που και τα πλοία του ΝΑΤΟ ήταν και από την μεριά της Ελλάδας και όχι από την Τουρκία. Αυτά είναι παραμυθάκια που στην ουσία έχουν  μετατρέψει την λειτουργία του Λιμενικού Σώματος το οποίο προσπαθεί να κάνει την δουλειά του με τον καλύτερο τρόπο.  Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να αρχίσει μια σοβαρή εξέταση. Ιδίως σε αυτό το περιστατικό που μας είπατε σήμερα έπρεπε να ελεγχθεί και μιλάω έτσι γιατί ο κόσμος έχει  εκνευριστεί με την παρουσία της, η οποία δεν κάνει τίποτα.

00Marias02

Radio Café 102.4: Τα δελτία τύπου που έρχονται και αφορούν συλλήψεις αλλοδαπών, αναφέρονται πάντα σε σκάφος της Frontex και περιοχή βόρεια ή νότια νήσου Σάμου, χωρίς να αναφέρει σε ποια ύδατα γίνεται η επιχείρηση. Προφανώς θα γνωρίζεται και ότι έγινε επίσκεψη των αξιωματικών από την Π.Ο.ΑΞΙ.Α (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας), πήγαν επισκέφθηκαν το κέντρο πρώτης υποδοχής και οι ίδιοι αστυνομικοί είπαν ότι αν γίνει εδώ το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. δεν είναι σωστό, προφανώς θα υπάρξουν προβλήματα. Όταν οι αρμόδιοι, οι υπεύθυνοι που θα φυλάξουν το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. λένε αυτό, εφιστούν την προσοχή, το κράτος δεν ακούει;

Νότης Μαριάς: Αυτό το έχω πει σε δηλώσεις μου εδώ και μήνες και προκύπτει από λογική αντίληψη των πραγμάτων όταν θα έχεις χώρος κράτησης φυλακές και χώρο ελεύθερο, μόνο και μόνο που θα βλέπουν οι μεν τους δε σε διαφορετική κατάσταση αυτό ήδη οξύνει τα προβλήματα.

Όταν από το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. πάρουν 10 λαθρομετανάστες και τους πάνε για την Τουρκία να είστε σίγουρος ότι οι υπόλοιποι που θα είναι στο Hot Spot θα βγούνε και δεν θ’ αφήσουν την αστυνομία να τους πάει ούτε μέχρι το λιμάνι. Θα γίνουν επεισόδια όπως είδαμε στην Χίο και σε άλλες περιοχές, είναι δεδομένα αυτά τα πράγματα και οι αστυνομικοί που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία έθεσαν τα ζητήματα αυτά. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη των κυρίων αυτών που εμφανίζονται ότι ασκούν υπεύθυνη πολιτική να ρυθμίσουν τα θέματα αυτά. Το βασικό βέβαια είναι να αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις,  διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν δικαιούνται ασύλου και πρέπει να ρυθμίσουμε και τέτοιες διαδικασίες ασύλου που να μην κρατάνε 5 χρόνια. Γιατί ο καθένας από απέναντι που έχει ότι εδώ το σύστημα θα του δίνει μια κάρτα που θα εισπράττει 400 ευρώ το μήνα, να έχει σπίτι καθαρίστρια να του καθαρίζει το σπίτι, θα έρθουν πολύ περισσότεροι.

Radio Café 102.4: Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι γυρνά στην Αθήνα και βλέπει χαμογελαστά πρόσωπα, εσείς πάτε περιοδείες και είμαι σίγουρος ότι το 60-70% των πολιτών σας κάνουν παράπονα για την οικονομική κρίση. Εσείς βλέπετε χαμογελαστά πρόσωπα;

Νότης Μαριάς: Οι άνθρωποι που βλέπει ο Πρωθυπουργός γελούν με την κατάντια του, του ίδιου και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  αυτή είναι η πραγματικότητα, έχουν διαλύσει την Ελληνική κοινωνία. Γνωρίζουμε πως περνάει ο Ελληνικός λαός, έχουμε αύξηση της φτώχειας και Ελληνικός λαός δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτή την κατάσταση. Εκτός και αν ο κ. Τσίπρας βλέπει μόνο τον κομματικό του στρατό οι οποίοι χαμογελούν ευχαριστημένοι εφόσον εισπράττουν παχυλούς μισθούς, έχουν προσληφθεί οι περισσότεροι από αυτούς σε Hot Spot και γενικώς όλα αυτά διαλύουν την χώρα.

Radio Café 102.4: Επί 8 χρόνια η Ελλάδα και οι πολίτες της στενάζουν είναι δύσκολα τα πράγματα, οι σοφοί και οι διάφοροι ειδικοί λένε ότι έχουμε ορυκτό και φυσικό πλούτο, τουρισμό κλπ. δεν  υπάρχουν οι τεχνοκράτες που θα την βγάλουν από το αδιέξοδο; Γιατί διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο γίνονται λάθη και δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση;

Νότης Μαριάς: Τα λάθη τα έχουν κάνει οι τεχνοκράτες ο κ. Τόμσεν, η κα Λαγκάρντ υποτίθεται αυτοί ήταν οι ειδικοί που θα έβγαζαν την Ελλάδα από την κρίση. Ενώ οι ίδιοι έφτιαξαν ένα πρόγραμμα που θέλει να οδηγήσει στην υπερχρέωση της χώρας και μετά από αυτό θα ακολουθήσει η αρπαγή του φυσικού πλούτου  κυρίως των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Γι’ αυτό και το μνημόνιο από την πρώτη στιγμή φτιάχτηκε έτσι για να μην μπορεί να βγει.

Νομίζω είναι πολιτικές οι αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε και η βασική πολιτική απόφαση είναι να απαλλαγούμε από την τρόικα και τους δανειστές οι  οποίοι είναι θρασύτατοι. Βλέπετε ότι καταδικάστηκε από απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου ο κ. Γεωργίου και οι Ευρωπαίοι που περήφανα σκίζουν τα ιμάτια τους για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αυτοί οι οποίοι παραπέμπουν σε ψηφίσματα συνεχώς σε διάφορες χώρες οι οποίες η δικαιοσύνη επηρεάζεται από τους πολιτικούς, τώρα οι ίδιοι θέλουν να καταθέσουν το θέμα της δικαστικής απόφασης και καταδίκης του κ. Γεωργίου στο Eurogroup. από που και ως που, με ποιο δικαίωμα, ποια η αρμοδιότητα τους; Αποδεικνύει ότι είναι μια αποικία, απλά δεν τους βγήκε η δικαστική απόφαση να τους χειροκροτήσουν, τώρα που είναι καταδικαστική δεν ανέχονται στην αποικία μέσα να λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες δεν τους είναι αρεστές. Δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο στο Eurogroup, ένα αντιδημοκρατικό αποικιακό όργανο το οποίο θέλει να κάνει ότι γουστάρει. 

Radio Café 102.4: Επειδή σαν κράτος έχουμε “λύσει όλα μας τα προβλήματα”, έχουμε το προεδρικό διάταγμα που ορίζει ότι η επιλογή των σημαιοφόρων θα γίνεται με κλήρωση και όχι βάσει της βαθμολογίας. Η δική σας άποψη ποια είναι;

Νότης Μαριάς: Καταρχάς το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι θα γίνονται παρελάσεις γιατί ήθελε να τις καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα εθνικά στην Ελλάδα ο σημαιοφόρος ήταν αυτός ο οποίος μέσα σε μια άμιλλα με τους συμμαθητές του και αναδεικνυόταν ο καλύτερος. Τώρα θα το κάνουμε με κλήρωση, προφανώς θέλουν να καταλήξουν ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει μια άμιλλα στα σχολεία, να υπάρχει αριστεία και γι’ αυτό οδηγούμαστε στην διαδικασία της κλήρωσης. Εγώ θα ήθελα να πω αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αρέσκεται στην κλήρωση τότε θα πρέπει να πάμε στην  κληρωτή δημοκρατία θα έχουμε μια Βουλή που θα βγαίνει με κλήρωση. Εμείς πιστεύουμε στην κληρωτή δημοκρατία ως τρόπο λειτουργίας και από εκεί και πέρα θα μπορούσε το 50% των δημοτικών συμβουλίων, βουλευτών να βγαίνει με κλήρωση, και να έχουμε ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας εκλεγμένο απευθείας από τον λαό ο οποίος θα διορίζει και θα ορίζει την κυβέρνηση του και ένα μέρος της βουλής θα είναι κληρωτό. Να μπορεί ο καθένας πολίτης να έχει το δικαίωμα αν το επιθυμεί για ένα διάστημα 6 μήνες, ένα χρόνο να είναι μέλος του εθνικού κοινοβουλίου. Θα το ψηφίσουν αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

00Marias03

Radio Café 102.4: Μου δίνεται το δικαίωμα να κάνω την εξής ερώτηση, αν χρειάζονται οι 300 βουλευτές για το Ελληνικό κοινοβούλιο; Είναι ένα ερώτημα που τίθεται χρόνια. 

Νότης Μαριάς: Νομίζω ότι χρειάζονται ίσως και παραπάνω βουλευτές απλά πρέπει να παίρνουν πιο λίγα χρήματα. Το θέμα δεν είναι ο αριθμός των βουλευτών, αλλά το κόστος του Ελληνικού κοινοβουλίου κυρίως είναι ένας τεράστιος κομματικός στρατός υπαλλήλων οι οποίοι βρίσκονται στην Βουλή. Υπάρχει ένας κομματικός στρατός βουλευτών και αποσπασμένων και αν τους υπολογίσετε αυτούς ως κοστολόγιο είναι τεράστιο ποσό το οποίο υπερβαίνει και τους μισθούς τους οποίους μπορεί να υπολογίσει κανείς των βουλευτών και επί 300 και επί 500 να το κάνεις βγαίνουν πολύ λιγότερα από τον κομματικό στρατό που υπάρχει γύρω – γύρω.

Άρα λοιπόν θεωρώ ότι ο αριθμός 300 είναι ένας αριθμός που δίνει την ευκαιρία και σε μικρά κόμματα να έχουν εκπροσώπηση. Το 3% που είναι όριο, σου δίνει 9-10 βουλευτές, άρα με την ταχύτητα που τρέχουν τα γεγονότα και την σύνθεση των προβλημάτων και τις πολλές επιτροπές, άμα έχεις μια κοινοβουλευτική ομάδα κάτω από 5 άτομα δεν μπορείς να κάνεις δουλειά.

Περίπου στα 10 άτομα είναι  μια καλή κοινοβουλευτική ομάδα για να παρακολουθείς τα νομοσχέδια. Άρα το πρόβλημα για μένα δεν είναι ο αριθμός.  Ο αριθμός σωστά υπάρχει γιατί δίνει την δυνατότητα έκφρασης και των μικρών κομμάτων. Το θέμα είναι τα  προνόμια που υπάρχουν και το κόστος που υπάρχει.

Μια και μιλάμε για όλα αυτά να πω ότι το κόστος της Ελληνικής βουλής είναι ελάχιστο με το κόστος των Υπουργείων. Διότι ο κάθε υπουργός έχει γύρω στους 30 συνεργάτες, ο κάθε πρωθυπουργός έχει άπειρους επίσης συνεργάτες. Άμα βάλετε τα κοστολόγια μαζί με τις υπερωρίες τις οποίες εγκρίνουν, καταλαβαίνετε ότι εκεί πρέπει να πέσει το μαχαίρι. Δεν χρειάζεται οι Υπουργοί να έχουν συνεργάτες, ούτε ειδικούς γραμματείς, υπάρχουν ικανοί δημόσιοι υπάλληλοι που μπορούν ν’ ανέρχονται στην ιεραρχία και να εκτελούν και το ρόλο του γενικού γραμματέα.

Radio Café 102.4: Θα είστε στις εορταστικές εκδηλώσεις 5-6 Αυγούστου;

Νότης Μαριάς: Ναι, θα είμαι στο Πυθαγόρειο κι ελπίζω να τα πούμε και από κοντά…

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Συνάντηση εργασίας σχετικά με την συνεργασία Πανεπιστημίου Αιγαίου και Π.Β.Α

Συνάντηση εργασίας σχετικά με την συνεργασία Πανεπιστημίου Αιγαίου και Π.Β.Α

Συνάντηση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε σήμερα 03.12.2020 μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας κ. Χριστόφα και του  Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Αλατζά με

Περισσότερα »
Το 2ο Δημοτικό σχολείο πόλεως Σάμου και πάλι στην έδρα του. Σχολικό συγκρότημα πρότυπο

Ενημέρωση για την ασφάλεια και την καταλληλότητα των Σχολικών Μονάδων του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Έπειτα  από συναντήσεις και κατ’ ιδίαν συζητήσεις με αρμόδια στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών και της ΚΤΥΠ σχετικά με την ασφάλεια και την καταλληλότητα των Σχολικών

Περισσότερα »
Κορονοϊός: 1388 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 100 θάνατοι και νέο ρεκόρ διασωληνωμένων. 2 νέα κρούσματα στη Σάμο

Σήμερα ανακοινώνουμε 1.882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111.537, εκ

Περισσότερα »