Νότης Μαριάς από τη Σάμο: H Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, τα νησιά δεν αντέχουν άλλο

Με τις ευχαριστίες του στην επιτροπή αγώνα του «ΣΑΜΟΣ SOS», ο κ. Νότης Μαριάς, ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ξεκίνησε την ομιλία του για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, τη συνθήκη Σένγκεν και τη συμφωνία της ΕΕ – Τουρκίας, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Ο κ. Νότης Μαριάς μίλησε για την αντίστοιχη επιτροπή που υπάρχει στη Χίο, δίνοντας έτσι έναν αγώνα όλοι μαζί, για να σωθούν τα νησιά. «Δυνατά διαμορφώνεται ένα νέο μοντέλο παρέμβασης, οι πολίτες είναι πλέον στο προσκήνιο, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους με νόμιμο τρόπο, οργανωμένοι και παλεύουν. Αντίστοιχες κινήσεις πολιτών ετοιμάζονται και στη Λέσβο. Γίνεται προσπάθεια διαμόρφωσης ενός δικτύου συνεργασίας αυτών των κινήσεων των πολιτών, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ώστε να καταλάβουν οι κυβερνώντες πως οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν σε άλλους να παίρνουν αποφάσεις γι αυτούς».

Όπως είπε ο κ. Νότης Μαριάς «στο ευρωκοινοβούλιο θα βρεθούν οι επιτροπές της Σάμου και Χίου, σε συγκεκριμένη παρουσία μαζί με εκπροσώπους και της Ειδομένης. Βρισκόμαστε σ’ έναν πολύ καλό δρόμο, ο λαός πλέον δεν σιωπά τόνισε ο κ. Μαριάς. Οι πολίτες δρουν βάση του Συντάγματος που βασική αρχή του είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κάθε κράτος πρέπει να ενδιαφέρεται πρώτα για τον πολίτη και εν συνεχεία για την ευημερία του. Πράγμα που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει».

Αναφερόμενος στα «τερτίπια του Σουλτάνου» ο κ. Μαριάς είπε ότι «ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει μια κατάσταση με τετελεσμένα, να εμφανιστεί ως προστάτης των προσφύγων για να εγείρει στη συνέχεια διεκδικήσεις και αξιώσεις, ενώ παράλληλα οξύνεται η προκλητικότητά του, όταν στις 29 Ιανουαρίου, ουσιαστικά 21 χρόνια μετά την κρίση στα ΙΜΙΑ, προκαλεί και εμφανίζεται σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία του στήνοντας ένα θέατρο εντυπωσιασμού. Ο Ελληνικός λαός δεν ανέχεται τις προκλήσεις του Ερντογάν και η απάντηση είναι «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»».

Στη συνέχεια τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Νότη Μαριά ήταν τα εξής:

00NotisMariasSamosSos02

Πλέον δεν έχουμε πρόσφυγες πολέμου αλλά παράνομους μετανάστες.

→ Σε κάθε περίπτωση όταν υπάρχει πόλεμος, φτώχια, καταπίεση, πάντα θα υπάρχουν πρόσφυγες. Ένα παράδειγμα είναι η Αφρική όπου υπάρχει άνιση κατανομή πλούτου, οπότε είναι λογικό πως θα υπάρχουν πάντα μεταναστευτικά ρεύματα. Πρέπει να παλέψουμε ώστε να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση στη Συρία, μια τάξη στη Μέση Ανατολή.

→ Η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ βάση του πληθυσμού της Ελλάδας, μας αναλογούσε να μείνουν 12.000 πρόσφυγες, δέχτηκε να μείνουν 50.000.

→ Ο βαλκανικός διάδρομος έκλεισε διότι η κυρία Μέρκελ δεν επιθυμούσε άλλους μετανάστες στη χώρα της, λόγο των εσωκομματικών προβλημάτων που υπήρχαν και υπάρχουν.

→ Όπως είχε ενημερωθεί ο κ. Αβραμόπουλος, οι μετεγκαταστάσεις θα έπρεπε να γίνονται βάση κριτηρίων, δηλαδή των πληθυσμό μια χώρας, την έκταση, το Α.Ε.Π, την ανεργία. Κανένας από όσους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν επιθυμεί να παραμείνει εδώ. Ήδη 6.2012 άτομα μετεγκαταστάθηκαν σε άλλη χώρα της .Ε.Ε.

→Ο κ. Σόιμπλε να θυμηθεί πως η Γερμανία θα έπρεπε να είχε πάρει 17.209 άτομα,

ενώ πήρε μόλις 408 άτομα στη χώρα. Πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες της μετεγκατάστασης, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η περίφημη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας, είναι κοινή δήλωση των ηγετών της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Συμφωνία χωρίς νομική υπόσταση την χαρακτήρισε ο κ. Μαριάς. Σύμφωνα με έγγραφο της ευρωπαϊκής επιτροπής στις 19 Μαρτίου 2016, με ισχύ από της 20 Μαρτίου 2016, δέχτηκαν πως θα υπάρξουν 20.00 θέσεις βραχυχρόνιας φιλοξενίας στα Ελληνικά νησιά. Συμφωνία που απέκρυψε η κυβέρνηση.

Ειδική αναφορά ο κ. Νότης Μαριάς έκανε για τις Μ.Κ.Ο. «Ως προς το θέμα των Μ.Κ.Ο, ήταν και είναι κράτος εν κράτη, χάθηκαν ζωές, ενώ με τα τόσα χρήματα που διαχειρίζονται, οι πρόσφυγες θα έπρεπε να είναι σε άριστες συνθήκες διαβίωσης. Που πάνε τα χρήματα και ποιος είναι στο παιχνίδι που παριστάνει τον δήθεν ανθρωπιστή αλλά με γεμάτη τσέπη από τα χρήματα της Ε.Ε».

→ Ζητήθηκε από τους υπεύθυνους του οικονομικού προϋπολογισμού της Ε.Ε που είναι πλέον και ο ίδιος μέλος ο κ. Μαριάς, να γίνει έλεγχος και παρέμβαση και από την ειδική υπηρεσία της Ε.Ε. καταπολέμησης για τις απάτες (OLAF). Πρέπει πλέον να παρθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

→ Ένα άλλο θέμα που απασχολεί, είναι η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Στο ήδη υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι δυνατόν να σηκώσουμε επιπλέον βάρος. Η πρόταση του κ. Μαριά είναι πως η εκπαίδευση των παιδιών θα πρέπει να γίνει εντός των χώρων φιλοξενίας με χρήματα της Ε.Ε. Οι πρόσφυγες και κυρίως οι παράνομοι μετανάστες ήρθαν εδώ προσωρινά, ήρθαν για μετεγκατάσταση και όχι για εγκατάσταση. Εντάσσοντας κάποιον σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα, ο οποίος είναι προσωρινός, τότε στέλνεις ένα σήμα στους χιλιάδες απέναντι, ότι ελάτε γιατί θα έχετε εκπαίδευση και θα εγκατασταθείτε στην Ελλάδα.

→ Αναστολή της συνθήκης ΣΕΓΚΕΝ, φύλαξη των συνόρων , δεν μπορεί να συνεχιστεί η συμφόρηση, τα Hot Spot να γίνουν στην Τουρκία, οι αραβικές χώρες να ενεργοποιηθούν που έχουν ίδια κουλτούρα και θρησκεία, αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά. Χρειάζεται λοιπόν οι πολίτες να είναι στο προσκήνιο, οι πολίτες μπροστά, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, τα νησιά δεν αντέχουν άλλο.

Ο κ. Νότης Μαριάς στη συνέχεια δέχθηκε ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους πολίτες και τις απάντησε μία προς μία, ενώ σύμφωνα με παρότρυνση του μέλους της κίνησης πολιτών «Σάμος SOS» κ. Γιακουμή Αμυρσώνη, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους τρείς Αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια πρίν 21 χρόνια.

Ο κ. Μαριάς παρότι δεν κατάφερε να έρθει με την πρωϊνή αεροπορική πτήση του Σαββάτου 04/02 (λόγω κακοκαιρίας), εντούτοις από την ώρα που πάτησε το πόδι του στο νησί, είχε συναντήσεις με πολλούς φορείς της Σάμου και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης συζητώντας μαζί τους ειδικά το θέμα του μεταναστευτικού – προσφυγικού.

Στην ομιλία του κ. Νότη Μαριά στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος ο οποίος παίρνοντας για λίγο το λόγο μίλησε για το θέμα των παιδιών των μεταναστών και για το πού θα φοιτήσουν. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι θα γίνει εκδήλωση για ν’ αποδοθούν τιμές στους τρείς πεσόντες Αξιωματικούς στα Ίμια. Επίσης παρευρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Βασίλης Πανουράκης και Γιώργος Κυριαζής (πρόεδρος και του Επιμελητηρίου Σάμου), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή – Λαθουρά και Αντώνης Σίμος και φυσικά αρκετός κόσμος.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα