Νίκος Χαρδαλιάς: Δεν θα ανοίξει η Ελλάδα για όλους τους τουρίστες από την 1η Ιουλίου

Νίκος Χαρδαλιάς: Δεν θα ανοίξει η Ελλάδα για όλους τους τουρίστες από την 1η Ιουλίου

Στην επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρθηκε, ο Yφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Αναφερόμενος και στην προχθεσινή αποκάλυψη του σχεδίου της Ελλάδας για τον τουρισμό, ο κ. Χαρδαλιάς κατέγραψε τους τέσσερις σταθμούς του χρονοδιαγράμματος εκκίνησης τουρισμού:

– Στις 25 Μαΐου θα επιτρέπεται το yachting.

– Την 1 Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία.

– Στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα υπόλοιπα καταλύματα και η Αθήνα θα αρχίσει να υποδέχεται ταξιδιώτες.

– Την 1η Ιουλίου θα γίνει πλήρη απελευθέρωση για τους ταξιδιώτες στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας Ο υφυπουργός επισήμανε ότι θα εξαιρεθούν ταξιδιώτες από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού. Ο κατάλογος των χωρών που δεν θα μπορούν να αποστείλουν τουρίστες θα ανακοινωθεί σύντομα.

Μάλιστα, σε μετέπειτα ερώτηση δημοσιογράφου, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε χαρακτηριστικά:

«Δεν είπαμε ποτέ ότι 1η Ιουλίου θα ανοίξουμε σε όλους». Ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις στις ξένες χώρες, μέσω του παρατηρητηρίου που υπάρχει στη χώρα μας, η κυβέρνηση θα προχωρά και σε αντίστοιχες κινήσεις όσον αφορά στην υποδοχή επισκεπτών.

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα επίσκεψης με πρώτο στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε ότι είναι δυνατόν η υγειονομική ενίσχυση να γίνει από τα σώματα ασφαλείας και το στρατό, εφόσον χρειαστεί. «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην υπάρχει πρόβλημα στα νησιά και σε οποιαδήποτε είσοδο της χώρας», διαβεβαίωσε.

Αναφορικά με τις πτήσεις yπογράμμισε επίσης ότι θα γίνει πλήρης και ενδελεχής έλεγχος όλων των ταξιδιωτών με ερωτηματολόγια και δειγματοληπτικά τεστ.

Η Πολιτική Προστασία συνεχίζει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων πτήσεων προς την Ελλάδα και τα εισερχόμενα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 13 Μαΐου μόνο ένα τεστ ταξιδιώτη από το εξωτερικό ήταν θετικό σε 21 πτήσεις και συνολικά 2.236 επιβάτες. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έφτασαν τρεις πτήσεις από Γερμανία με 548 επιβάτες, αρκετοί εκ των οποίων ήταν τράνζιτ από πιο βαριά πληγείσες χώρες. Τα τεστ όλων τους ήταν αρνητικά. Όσον αφορά στα νησιά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει μεριμνήσει για σχέδιο σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα Covid-19 σε τουρίστα.

Στα επιπλέον μέτρα, εντάσσεται η υποχρεωτική συνεργασία των καταλυμάτων με γιατρό και η ύπαρξη συντονιστή για τον κορονοϊό σε κάθε κατάλυμα. Σε κάθε περιφέρεια και νησί θα υπάρχουν ειδικοί χώροι καραντίνας. Μάλιστα, θα προβλέπεται και η διακομιδή ασθενούς αν χρειαστεί, με βάση το σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί το προηγούμενο διάστημα σε περίπτωση κρούσματος σε κατοίκους νησιών.

Στόχος είναι ο χρόνος μεταφοράς ασθενών σε μεγαλύτερες δομές υγείας να είναι μικρότερος των δύο ωρών. Για αυτό το λόγο, αναβαθμίζονται και οι δομές υγείας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Για τα μικρά νησιά έχει προβλεφθεί ενίσχυση των υπαρχουσών δομών υγείας, επιπλέον κλίνες και δομές για τεστ. 

Πηγή: www.tanea.gr

00AutoUnion

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα