Νίκος Παπαθανάσης (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Θέλουμε όλοι και όλες να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο βήμα για την οικονομία

Νίκος Παπαθανάσης (Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Θέλουμε όλοι και όλες να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο βήμα για την οικονομία

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Την Δευτέρα 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων εστίασης, μετά από το κλείσιμό τους με κυβερνητική απόφαση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Σήμερα είναι το τέταρτο βήμα, αλλά ίσως το μεγαλύτερο βήμα, διότι επανέρχονται στην εργασία τους 320.000 εργαζόμενοι, το 45% συνολικά των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε αναστολή με κρατική εντολή, επειδή οι επιχειρήσεις τους είχαν τεθεί σε αναστολή. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μεγαλύτερο και από τα τρία προηγούμενα βήματα μαζί.

Καθώς όμως πήγαμε πολύ καλά στα προηγούμενα στάδια και έχουμε μελετήσει τους κανόνες λειτουργίας πολύ καλά και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα σε αυτό το πρώτο βήμα. Δεν θα τρέξουμε, εδώ απλά περπατάμε, αρχίζουμε τον βηματισμό μας, καθότι δεν θα ανοίξουν και όλοι οι χώροι εστίασης, υπάρχουν χώροι εστίασης που έχουν εσωτερικούς χώρους. Αυτό είναι κάτι που το δουλεύουμε τώρα για να βρούμε τις λύσεις.

Οι υπόλοιποι όμως χώροι που ανοίγουν, είναι πράγματι μια αρχή η οποία θα είναι στην αρχή διστακτική, όμως καθώς μπαίνουμε στην εβδομάδα θα δούμε όλο και περισσότερη κίνηση και αυτό έχει σχέση και αυτό παρακολουθήσαμε και στα προηγούμενα βήματα. Στην αρχή ο κόσμος ήταν διστακτικός και πήρε 2-3 μέρες να βγουν και να αρχίσουν να κινούνται στα καταστήματα. Σήμερα θα είναι πιο διστακτικός ο κόσμος, αύριο θα βγει περισσότερο. Θα το δείτε και στο νησί σας, θα αρχίσουν να γεμίζουν σιγά –σιγά τα καταστήματα, θα πάρει λίγο χρόνο η διαδικασία αυτή.

Οι εικόνες αυτές (συνωστισμός έξω από μαγαζιά και πλατείες) μας προβλημάτισαν πολύ, όμως σήμερα που ανοίγει η εστίαση, η νεολαία, τα παιδιά, ο κόσμος που πήγε εκεί και πραγματικά υπήρξε συνωστισμός, θα μοιραστεί και θα μπει οργανωμένα στους χώρους της εστίασης και δεν θα ξαναδούμε τέτοια γεγονότα, τα οποία πράγματι μας προβληματίζουν.

Ο COVID-19 δεν έχει φύγει, είναι εδώ, επομένως μην το ξεχνάμε αυτό. Επειδή αρχίζουμε και επανεκκινούμε την οικονομία, δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούμε στενά, ειδικοί επιστήμονες δεν λαμβάνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν παρακολουθούν στενά το κάθε στάδιο και μην ξεχνάμε ότι πρέπει πάντα να λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας τα οποία έχουν ανακοινωθεί και να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Έτσι λοιπόν και σε αυτό το στάδιο και οι χώροι εστίασης έχουν τους κανόνες και τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθήσουν, θα πρέπει να φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι, ανάλογα εκεί που δουλεύουν, οι σερβιτόροι μπορούν να έχουν και ασπίδα προσώπου για να είναι πιο άνετοι. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να απολυμαίνεται και ο χώρος όταν αλλάζει από ένα πελάτη σε άλλον. Υπάρχουν κανόνες που είναι αυστηροί, αλλά έτσι πρέπει να βαδίσουμε.

Αυτή την στιγμή το καθετί καταγράφετε, παρακολουθείται, υπάρχει μια καταπληκτική ομάδα από επιστήμονες που τα έχουν πάει τόσο καλά. Εμείς θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, σαφώς πάντα υπάρχουν και πλάνα b,c, αλλά μέχρι σήμερα επειδή έχουμε μια καλή πορεία θέλουμε να σκεφτόμαστε θετικά, θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι όλα θα πάνε καλά και θα συνεχίσουμε και στο τέλος όλοι οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν πίσω στην εργασία τους. Καθότι ο χώρος της εστίασης ειδικά, στηρίζεται και με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, δηλαδή την στήριξη της εργασίας και κρατά και την δυνατότητα να συνεχίσουν σε αναστολή κάποιοι εργαζόμενοι έως ότου επανέλθουμε 100% με τούς πόρους που καλύπτουν 100% την δυναμικότητα της εστίασης.

Εδώ στηρίζεται η εργασία, επομένως στηρίζουμε τους επαγγελματίες για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας των εργαζόμενων, επίσης οι εργαζόμενοι να μην απολέσουν το εισόδημα του χρόνου που μειώνεται η εργασία τους, να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Είναι ένα πολύ θετικό μέτρο και αυτό δείχνει το πόσο σοβαρά λαμβάνει η κυβέρνηση το θέμα της εστίασης και γενικότερα όλων των κλάδων, έτσι ώστε να κρατηθούν, να θωρακιστούν οι θέσεις εργασίας. Νομίζω όλα τα προγράμματα εκεί στρέφονται, στο να μπορέσουμε να κρατήσουμε, ανοίγοντας και την περίμετρο των επιχειρήσεων, να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας όπως ήταν και να μην χάσει κανείς την δουλειά του.

Το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στον καφέ και τα αναψυκτικά ξεκινά την 1η Ιουνίου. Αναμένουμε λοιπόν να μετακυληθεί αυτή η μείωση στον καταναλωτή, είμαστε μέσα σε μία κρίση, νομίζω και οι επαγγελματίες το αντιλαμβάνονται αυτό, θα πρέπει να στηρίξουν την λειτουργία τους, να προσπαθήσουν να γίνουν και πιο ελκυστικοί και φθηνότερα αυτά τα είδη που μειώνεται ο ΦΠΑ, έτσι ώστε ο κόσμος να βγει έξω, να πάει να αρχίσει να πηγαίνει στους χώρους εστίασης.

Γιατί σας είπα στην αρχή θα υπάρχει μια διστακτικότητα, αναμένουμε όμως να διορθωθούν, αλλά εκείνο που πρέπει να δούμε είναι όλο τα πακέτο που δίδεται, όλη η δέσμη μέτρων. Είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα προγράμματα στήριξης της εργασίας , δεν έχουν αφεθεί οι επιχειρήσεις μόνες τους, ούτε οι επιχειρηματίες, ούτε οι επαγγελματίες, ούτε οι εργαζόμενοι που είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Είναι να στηρίξει την εργασία και να μην χάσει ο κόσμος την δουλειά του. Θέλουμε όλοι και όλες να γυρίσουν στην δουλειά τους».

Τα μέτρα της κυβέρνησης δίνουν την ασφάλεια και για τα δάνεια καθώς αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο 80% της αξίας των δανείων, ενώ θα ψηφιστούν νέα εξειδικευμένα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι. Θα υπάρξουν προγράμματα ανάπτυξης, ΕΣΠΑ έτσι ώστε να γίνουν επενδύσεις και η Σάμος είναι από τα νησιά που παίρνουν μεγαλύτερη επιδότηση λόγω της Περιφέρειας την οποία ανήκει. Στόχος η επιτάχυνση της οικονομίας και επίτευξη ανάπτυξης το 2021.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: Ο Μουτζούρης με τα λόγια. Εμείς προχωράμε σε πράξεις και καλούμε σε συστράτευση

Συμπαράταξη Πολιτών: Ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας

Αύξηση Προϋπολογισμού της Δράσης  ‘’Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου’’ κ.Περιφερειάρχη , αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές

Περισσότερα »
Παρεμβάσεις της ΛΑΣ Ανατολικής Σάμου για τη νέα σχολική χρονιά και Μεσόγειο

Ερωτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης για την πορεία της μελισσοκομίας

Κ. Αντιπεριφερειάρχη Το τελευταίο διάστημα οι μελισσοκόμοι της Σάμου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο Μάιο, γεγονός πού δεν επέτρεψε

Περισσότερα »