Νίκος Κατρακάζος: Στήνεται στον τοίχο ο πολίτης της Σάμου, για το οποίο δεν ευθύνεται αυτός (μεταναστευτικό-προσφυγικό)

Φεστιβάλ Ηραία-Πυθαγόρεια: Ομιλία με τον καθηγητή κ. Δημήτρη Νανόπουλο «Η προέλευση των Φυσικών Νόμων»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος.

Για τα τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται στο οδικό δίκτυο κατά τη διάρκεια των άσχημων συνθηκών που επικρατούν αυτές τις ημέρες, ο κ. Κατρακάζος τόνισε πως υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Σάμου για τη ρίψη αλατιού σε κάποια επικίνδυνα σημεία. Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο νησί εκτός από κάποια σημεία με πάγο.

Στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (04/01) παρουσία του Γ.Γ. Γραμματέα Υποδοχής στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ανδρέα Γκουγκουλή, το κύριο θέμα αφορούσε την εξεύρεση χώρων, ικανών για στέγαση των μεταναστών-προσφύγων. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν τη διαβίωση τους στο Κ.Υ.Τ Σάμου και τα «αυτονόητα ήρθαν σήμερα να τα ζήσουμε πράξη».

Ο κ. Κατρακάζος τόνισε πως: «Αυτή τη στιγμή στήνεται στον τοίχο ο πολίτης της Σάμου για το οποίο δεν ευθύνεται αυτός. Οι ανθρωπιστικοί λόγοι είναι μέγιστοι και η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι προτεραιότητα. Όμως, δεν μπορεί σήμερα να απολογείται ο Σαμιώτης γιατί αυτοί οι άνθρωποι εδώ, παρά τη θέληση τους, εγκλωβίζονται με απόφαση αυτών που μας κυβερνάνε και καταδικάζονται παρά τα μεγάλα λόγια και τις ωραίες ιδεολογίες, να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες».

Είναι παράλογο να ζητούν από τον Σαμιώτη να βρει λύση, όταν η κοινωνία της Σάμου έδειξε υπέρμετρο ανθρωπισμό και κανείς δεν θέλει να βλέπει ανθρώπους να ζουν έτσι, ειδικά με τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Δεν είναι θέμα προχειρότητας, αλλά μεθόδευσης, όπως είπε ο κ. Κατρακάζος.

Η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη, είναι να έρθει ένα πλοίο για μερικές ημέρες, να φιλοξενήσει τους μετανάστες-πρόσφυγες, μέχρι να βρεθεί ο τρόπος μεταφοράς στην ενδοχώρα. Από εκεί και πέρα, οι διάφοροι φορείς, Στρατός, τοπική αυτοδιοίκηση δεν διαθέτουν χώρους φιλοξενίας, θα πρέπει το κράτος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως το κέντρο είναι ανοιχτό και όσο συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κατρακάζο, οι ροές θα είναι μεγάλες, έστω και αν επικρατούν αυτές οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

«Οι υποσχέσεις (από την Κυβέρνηση), δίνονται για να κερδίσουμε χρόνο ή για να πούμε στην Ευρώπη ότι όλα πάνε καλά ή έχουμε χάσει την μπάλα από τα πόδια μας».

Η κοινωνία έχει ξεπεράσει κάθε έννοια ανοχής και αντοχής, διότι νιώθει πολλαπλά προδομένη. Αυτό που δεν έχουν κατανοήσει οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι ότι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για κάθε άνθρωπο, παιδί που ζει κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Γίνεται μια προσπάθεια από το Επιμελητήριο Σάμου, ένα κάλεσμα, για ένα πιο δυναμικό μήνυμα. Η Αντιπεριφέρεια, έχει ζητήσει ενημέρωση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και ειδικότερα τη διοίκηση του ΚΥΤ για τον υγειονομικό έλεγχο που γίνεται στους νεοεισερχόμενους μετανάστες-πρόσφυγες στο ΚΥΤ.

«Τη σκληρή εικόνα που συναντάμε κάθε μέρα στους δρόμους, τη δημιούργησαν αυτοί που κυβερνάνε και όχι οι Σαμιώτες».

00CharismaLogo

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »