Νίκος Κατρακάζος στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ: Καταγγέλω την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τον σταθμό πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Σάμο

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) το μεσημέρι της Τετάρτης (12/06) στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι φορείς από Στρατό Ξηράς, Πυροσβεστική, Πολεμική Αεροπορία, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Δήμος, οι νέοι δήμαρχοι Αν. και Δυτ. Σάμου, Δασαρχείο, Εθελοντές και Πολιτική Προστασία.

00Sopp02

Στην εισαγωγή του ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στους νεοεκλεγέντες δημάρχους και καλωσόρισε τους νέους διοικητές στην 79 ΑΔΤΕ και στην Π.Υ. Σάμου, αναφέρθηκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης για την αντιπυρική προστασία, όμως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

00Sopp03

«Πραγματικά είναι λυπηρό σ’ έναν τόπο όπως η Σάμος, η οποία έχει μία μακρά ιστορία δασικών πυρκαγιών με καταστροφές που ακόμα και σήμερα είναι ορατές και φέρνουν αποτέλεσμα, σ’ έναν τόπο ο οποίος απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια δύο μεγάλες ασπίδες, πέρα της κρατικής δομής και αυτές οι ασπίδες ήταν ο εθελοντισμός, που εξακολουθεί με την ίδια όρεξη και ορμή παρά τα προβλήματα να αποτελεί ασπίδα και δεύτερη ασπίδα ήταν τα εναέρια μέσα, τα δύο CANADAIR τα οποία επί πολλά χρόνια σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Σάμου και αποτελούσαν το μέτρο για την πρώτη αντίδραση όχι μόνο στη Σάμο την Ικαρία και τους Φούρνους αλλά και το μεγαλύτερο κομμάτι του Αιγαίου.

Θεωρώ λοιπόν ότι, αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης και των αρμοδίων φορέων των υπουργείων, να μην συμπεριλάβουν τη Σάμο στα μέρη τα οποία θα υπάρχουν μόνιμα σταθμευμένα αεροπλάνα για άμεση επέμβαση, θεωρώ ότι αυτή η ενέργεια είναι «εγκληματική».

00Sopp04

Από τη στιγμή που έχουμε τον κίνδυνο που αφορά, όχι μόνο το δάσος ή την περιουσία αλλά και τις ανθρώπινες ζωές. Η αποστέρηση ενός τόσο σημαντικού μέσου από τον τόπο αυτόν πρέπει και να καταγγελθεί απ’ όλους μας αλλά θα πρέπει να αναδυθεί και η ευθύνη γι αυτούς που πήραν αυτή την απόφαση, διότι πραγματικά η απόφαση αυτή πιθανόν να οδηγήσει τον τόπο μας σε τραγικές συνέπειες, οφείλουμε λοιπόν και να τις καταγράψουμε και να τις αναδείξουμε ως τοπική κοινωνία».

00Sopp05

Ο κ. Κατρακάζος τόνισε δε πως «ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ αυτή την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τον σταθμό αεροσκαφών στη Σάμο, δεν έγινε σε όλα τα νησιά της περιφέρειας, θεωρώ σε ότι αφορά το έργο της Πολιτικής Προστασίας των τριών νησιών, είμαστε πλέον «κουτσοί», πρέπει να συνυπολογίσουμε αυτό που τόσα χρόνια ζούμε, την τεράστια έλλειψη σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό της Π.Υ. αλλά και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Πρέπει με απόφαση του συντονιστικού, να διαμαρτυρηθεί το ΣΟΠΠ προς κάθε αρμόδιο, για την απόφαση και να κοινοποιήσει αυτή την απόφαση και στην εισαγγελία Σάμου έναντι ευθυνών που δημιουργεί αυτή η απόφαση. Προφανέστατα κάποιοι πήραν αποφάσεις με πολύ ελαφριά την καρδίαν».

00Sopp06

Ο νέος Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζος, τόνισε πως «λειτουργούμε από κοινού οι Σαμιώτες ως νησιώτες και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και την περίοδο που έρχεται. Η μη ύπαρξη πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Σάμο, ουσιαστικά η άτυπη κατάργηση του πυροσβεστικού κλιμακίου, όπως και να εξωραΐζεται με ανακοινώσεις ότι τυπικά δεν καταργείται, η πραγματικότητα μας δείχνει άλλα. Θα είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, σαφώς και πρέπει να πάρει απόφαση το ΣΟΠΠ, εξάλλου είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ανατρέπει πλήρως τον αντιπυρικό σχεδιασμό του νησιού και του νομού ολόκληρου, είναι σαφέστατο ότι πρέπει να υπάρξει δική μας απόφαση καθοριστική και βέβαια επανακαθορισμός του σχεδιασμού της Π.Υ».

Ο κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, νέος δήμαρχος Δυτικής Σάμου εξέφρασε και εκείνος την αγωνία του, «Θα εκφράσω και εγώ την αγωνία μου, για τους πειραματισμούς επί των πειραματισμών. Είχαμε καταλήξει να έχουμε αυτό το σύστημα της κάλυψης από αέρος και δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο αυτό αναιρείται. Είναι όντως μια δύσκολη χρονιά που εύχομαι και ελπίζω να μην έχουμε προβλήματα, αλλά πρέπει να προβλέψουμε κάποια πράγματα. Και αν δεν έχουμε και την κάλυψη από αέρος τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ περισσότερο.

00Sopp08

Η κάλυψη από κεντρικά καθυστερεί ενώ και το τελευταίο λεπτό είναι κρίσιμο. Έχουμε αρκετά προβλήματα να λύσουμε όπως ο απεγκλωβισμός και έχουμε και αυτό τώρα. Πρέπει να πιέσουμε να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα στην περίπτωση της πυρασφάλειας της Σάμου και των νησιών».

Από την πλευρά τους οι φορείς της Ικαρίας και των Φούρνων, συνηγορούν με την εισήγηση του κ. Κατρακάζου ώστε να υπάρξει κάποια πίεση καθώς όπως τόνισαν θα βρεθεί μπροστά τους αυτό το πρόβλημα με την απομάκρυνση των πυροσβεστικών μέσων.

Από την πλευρά του Δήμου Σάμου, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Καζόγλου, καταγγέλλει αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση και όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι σαν να μας λέει ότι από την μια πλευρά έχουμε τους πρόσφυγες από την άλλη θα σας κάψουμε και από πάνω» ενώ συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Κατρακάζου.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου Πύραρχος Κων. Φράγκος αφού ευχαρίστησε όσους βοηθούν το νησί, επισήμανε κάποια πράγματα σχετικά με την πυροπροστασία.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι το αγροτο – οδικό δίκτυο με την βλάστηση που δημιουργεί επικινδυνότητα. Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο δασών με την σύμπραξη όλων των φορέων ενώ τόνισε δε, το πρόβλημα απεγκλωβισμού κατοίκων αν χρειαστεί από κάποια πιο απομονωμένα χωριά, τις κατασκηνώσεις, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεση να γίνουν διαλέξεις στα παιδιά για τρόπους πρόληψης και αντίδρασης σε πυρκαγιά. Για τα εναέρια μέσα, θα έρθει το ελικόπτερο αλλά στον σχεδιασμό είναι να έρθει και αεροσκάφος με προτεραιότητα τη Σάμο.

Ο Ταξίαρχος της 79 ΑΔΤΕ κ. Δημήτρης Βακεντής τόνισε την απαιτούμενη ανάγκη εγρήγορσης αντίδρασης και συντονισμού, ενώ η Ταξιαρχία δρα κατασταλτικά, προληπτικά και υποστηρικτικά στο σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

00Sopp09

Επίσης το ΣΟΠΠ ενημερώθηκε πως γίνεται συντήρηση κάποιων δρόμων, αλλά δεν επαρκούν τα μέσα για τις εργασίες, γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης κάποιων κομματιών, ενώ τα εθελοντικά κλιμάκια είναι καθόλα έτοιμα.

Ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε στη σύσκεψη είναι για την περιοχή Σεϊτάνι και την απαγόρευση κατασκήνωσης στην περιοχή, αλλά και για την προσπάθεια που γίνεται για το άνοιγμα ενός δρόμου, που όπως τόνισε ο πρόεδρος Κοσμαδαίων, κρίνεται απαραίτητος σε πιθανή εκκένωση του χωριού.

Ελένη Χατζηγεωργίου

00CharismaMikro

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιώργος Χατζημιχάλης: «Σχολείο είναι όπου πηγαίνουν τα παιδιά μας, δεν είναι δικό μας.. Είναι όλων μας το σχολείο»

Γιώργος Χατζημιχάλης: «Σχολείο είναι όπου πηγαίνουν τα παιδιά μας, δεν είναι δικό μας.. Είναι όλων μας το σχολείο»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Γιώργος Χατζημιχάλης, μέλος του Δ.Σ Γονέων και Κηδεμόνων

Περισσότερα »
Πλαίσιο αναγκαίων μέτρων και διεκδικήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη

Λαϊκή Συσπείρωση Μυτιληνιών: Με συμπάθεια, φιλοφρονήσεις, ντεμενάδες και φωτογραφίες δεν καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες, ούτε λύνονται προβλήματα

Η συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής να μην ενημερώνει, θεσμικά, το τοπικό συμβούλιο του χωριού για θέματα που αφορούν τους Μυτιληνιούς επαναλαμβάνεται και αγγίζει τα όρια

Περισσότερα »