Νίκος Κατρακάζος: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ απ’ όλους τους φορείς, στους εθελοντές της Σάμου» κατά τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ

Πρόγραμμα 5ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2018 για το Δήμο Σάμου

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απ’ όλους τους φορείς, στους εθελοντές της Σάμου, είναι το κύριο συμπέρασμα όπως αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας), που συνήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας (10/12) στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου.

Στην εισαγωγή του ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της αντιπυρικής περιόδου αλλά και στον προγραμματισμό για τη χειμερινή περίοδο.

«Οφείλω να πω ότι και φέτος με χαρά, μετράμε πολύ λίγες απώλειες. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για εμάς. Με τη συνεργασία όλων, φορέων, πολιτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να έχουμε σήμερα, έναν απολογισμό με τις λιγότερο δυνατές ζημιές. Το ευχαριστώ είναι προς όλους, στο βαθμό της εμπλοκής του, στο βαθμό της αρμοδιότητάς του, προσπάθησε με τον καλύτερο τρόπο (Π.Υ., Στρατός, Δήμος Σάμου, Λιμενικό, Αστυνομία, Δασαρχείο, Πολίτες, Ο.Τ.Α.).

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ στους εθελοντές για την πολύτιμη προσφορά τους, ξεχασμένοι από το κεντρικό κράτος, παρ’ όλο που σαν τοπική αυτοδιοίκηση κάνουμε προσπάθειες και οι Δήμοι Ικαρίας – Φούρνων, βρίσκουμε μπροστά μας τη δημοσιονομική σκληρότητα, όμως δεν θα το βάλουμε κάτω».

Ο κ. Νίκος Κατρακάζος αναφέρθηκε και στην απαγόρευση κυκλοφορίας γύρω από το Κ.Υ.Τ. Σάμου που δεν εφαρμόστηκε και φέτος, ενώ «τρέχει» πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για την αγροτική οδοποιία. Για την πρόληψη του χειμώνα γίνεται καθαρισμός ρεμάτων, ενώ υπάρχει σχέδιο προτεραιοτήτων καθαρισμού ρεμάτων. Ένα σημαντικό πρόβλημα που τόνισε ο κ. Κατρακάζος είναι, η μη έγκριση επιχείρησης εθελοντικών κλιμακίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ η καλή συνεργασία με φορείς και συλλόγους είχε αντανάκλαση στα επεισόδια και στα γεγονότα που υπήρξαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

00Sopp02

Ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ κ. Γιώργος Κουρής, αναφέρθηκε στη βοήθεια του Στρατού στην αντιπυρική περίοδο, συμμετέχοντας με προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια αυτής.

«Τα οχήματά μας έκαναν 35.000χ.λ.μ, το κόστος των οχημάτων, αποζημιώσεις προσωπικού, συντήρηση οχημάτων, καύσιμα, ανήλθε στις 36.000€ για την αντιπυρική περίοδο, από τέλη Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου. Στη μεγάλη πυρκαγιά που είχαμε, το πιο σημαντικό για εμάς, ήταν το σχέδιο εκκενώσεως Παλαιομύλου για να σωθούν οι εγκαταστάσεις».

Για το θέμα του μεταναστευτικού, αν και εγκρίθηκαν 8.910€ για τον καθαρισμό των ρεμάτων πέριξ του Κ.Υ.Τ. δεν προχώρησε το θέμα. Η συνεισφορά του στρατού στο Κ.Υ.Τ. είναι μεγάλη, καθώς προσφέρει συσσίτιο 4.000 μερίδων καθημερινά επί 3 φορές, ενώ υπάρχει και γιατρός που συνδράμει.

Ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου Πύραρχος κ. Δημοσθένης Ραγκαβάς, αφού ευχαρίστησε όλες τις αρχές και τους φορείς του τόπου για τη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, είπε:

«Στην αντιπυρική περίοδο από 01 Μαίου -31 Οκτωβρίου είχαμε περί τα 20 περιστατικά αγροτοδασικών πυρκαγιών που μας απασχόλησαν, αν βάλουμε και την περίοδο απαγόρευσης καύσης είχαμε 24 περιστατικά, τα οποία έκαψαν πάρα πολύ λίγα στρέμματα. Ένα ήταν το περιστατικό που μας απασχόλησε. Αυτό το ένα περιστατικό στα 24, δημιούργησε το 95% των καμένων εκτάσεων. Συνολικά ήταν 1.300 στρέμματα, εκ των οποίων τα 1.266 είναι σ’ αυτή την πυρκαγιά».

Ο κ. Ραγκαβάς αναφέρθηκε και σε πολλά περιστατικά που υπήρξαν πέριξ του Κ.Υ.Τ, που αντιμετωπίστηκαν με την ύπαρξη μόνιμου οχήματος στην περιοχή. Το βασικό όπως τόνισε, είναι να γίνουν έργα πρόληψης αλλά και μια ομάδα μόνιμης πυρασφάλειας, πράγμα που δεν έχει καταστεί εφικτό.

00Sopp03

Ο εκπρόσωπος του Δήμου και Αντιδήμαρχος κ. Πάρης Παπαγεωργίου, τόνισε ότι ήταν μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος. Ο στόχος είναι ο εξοπλισμός των εθελοντικών κλιμακίων με αντλίες σε όλα τα οχήματα και μέτρα προσωπικής προστασίας για τους εθελοντές. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις για τις οποίες θα έπρεπε να συνδράμει το κράτος, ενώ για το θέμα του μεταναστευτικού ο Δήμος Σάμου θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί σε ότι προκύψει.

Το Δασαρχείο Σάμου συνεχίζει τις περιπολίες και τα μέτρα πρόληψης και κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τη συνδρομή της Π.Υ. Σάμου ενώ ετοιμάζονται νέες μελέτες και συμμετοχή σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από την Π.Ε. Ικαρίας, που και εκείνοι με την σειρά τους εξήραν τους εθελοντές, ενώ από τους Φούρνους ζήτησαν ένα μικρό σκάφος με μόνιμες αντλίες κατάσβεσης, πράγμα που όπως είπε ο Λιμενάρχης Σάμου κ. Νίκος Κωνσταντέλλης, έχει ήδη δρομολογηθεί. Ο αντιπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου και ο Λιμενάρχης Σάμου με τη σειρά τους μίλησαν για τα μικτά περίπολα και για τον έλεγχο και φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων που γίνεται και θα γίνεται.

00VKDGROUP

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα