Νίκος Κατρακάζος: Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και πιο νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στο νησί και ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα

Πρόγραμμα 5ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2018 για το Δήμο Σάμου

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά  ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος με την ευκαιρία της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, με θέμα «Τα αγαθά της φύσης μας».

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, πραγματοποιεί τον τελευταίο χρόνο επισκέψεις σε μονάδες και παραγωγούς του πρωτογενή τομέα σε όλο το νησί.

«Η προσπάθεια ανάπτυξης πρωτογενή τομέα στα νησιά μας και η σύνδεση του με τον τουρισμό, είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται στη βασική επιδίωξη που έχουμε γι’ αυτό. Και δεν θα έλεγα μόνο τον τελευταίο χρόνο, θα έλεγα πολύ νωρίτερα, από την στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντα μας, προσπαθούμε να έχουμε τέτοιου είδους δράσεις ώστε να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα.

Εκτός λοιπόν από την εξωστρέφεια και τις δράσεις που αφορούν την προώθηση των προϊόντων  μέσω εκθέσεων και οτιδήποτε άλλων δράσεων, αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να μπορούμε να τους βοηθάμε επιστημονικά. Εννοώ π.χ. τους μελισσοκόμους, είμαστε στη φάση αυτή τη στιγμή, μετά από σύμβαση που κάναμε,  να τους παρέχουμε κτηνιατρική  βοήθεια  και παράλληλα να τους φτιάξουμε το φάκελο γεωγραφικής ένδειξης για το προϊόν του μελιού.

Η Περιφέρειά μας συνολικά, για τα δέκα νησιά έχει έρθει σε επαφή με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και έχουμε συνάψει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικές συμβάσεις μαζί τους και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά μαζί τους,  όσον αφορά την επιστημονική εξέταση όλων αυτών των προϊόντων».

Όπως είπε ο κ. Κατρακάζος, οι παραγωγοί τροφοδοτούν τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τα προϊόντα τους ώστε να γίνονται μετρήσεις. Αυτό που ζητά η Περιφέρεια,  πλέον, είναι συγκεκριμένες παραδοχές επιστημονικές, που τα προϊόντα μας τα κάνουν πιο δυνατά, τα οπλίζουν με επιστημονική τεκμηρίωση για την υπεροχή που έχουν και για τις ιδιότητες που έχουν.

Τα αποτελέσματα για το Σαμιώτικο λάδι, που θα παρουσιάσουν οι αρμόδιοι επιστήμονες, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά και από την άλλη πλευρά, υπάρχει μία πολύ σημαντική μελέτη που αφορά φυτά που υπάρχουν στον τόπο μας, στην Σάμο. Φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο ως αρωματικά, αλλά και να χρησιμοποιηθούν στη φαρμακοβιομηχανία, με συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένους δρόμους για να πάνε.

00AgathaFisis02

«Φυτά που ίσως εμείς να μην τους έχουμε δώσει μεγάλη σημασία, αλλά μπορούν να αποτελέσουν μορφές εναλλακτικές του τόπου μας που μπορούν να φέρουν σημαντικό εισόδημα. Η προσπάθεια αυτή είναι μια συνολική προσπάθεια και πολυεπίπεδη. Έχει  πολλές δράσεις, μία από αυτές είναι η συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι  μελετούν σε βάθος τα προϊόντα μας και το αποτέλεσμα που μας δίνουν μας οπλίζει με τη δυνατότητα να έχουμε και προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης να κατοχυρώνουμε αλλά και ακόμα περισσότερο να ανοίγουμε νέους δρόμους όπως π.χ. για τα φαρμακευτικά φυτά».

Για τις αναπτυξιακές δράσεις που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, έχουν δεσμευθεί πόροι που ως τώρα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι ενθαρρυντικά και ανοίγουν πάρα πολλούς δρόμους για νέες καλλιέργειες, δυναμικές καλλιέργειες που φέρνουν εισόδημα και θα αλλάξουν την αντίληψη που υπάρχει για τον πρωτογενή τομέα.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλο και πιο νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στο νησί και ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, καθώς ανοίγονται νέοι ορίζοντες προώθησης και διαφήμισης της Σάμου. «Μπορεί πολύ άνετα να ζήσει κάποιος από τον πρωτογενή τομέα, αρκεί να έχει μία άλλη αντίληψη και να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που μπορεί να του δοθεί».  

00VKDGROUP

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Νότης Μαριάς: Και νέο «δωράκι» στον Ερντογάν από τη Γερμανική  Προεδρία της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης παραμονές των κυρώσεων

Μήνυμα του Προέδρου του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Καθηγητή και πρώην Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

«Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Με αυτή τη φράση αποδόθηκε η γενναία υπεράσπιση της Πατρίδας μας από τον λαό μας όταν στις 28 Οκτωβρίου 1940

Περισσότερα »
Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 1547 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώνουμε 1547 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 78 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »
Μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την 28η Οκτωβρίου

Μήνυμα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη για την 28η Οκτωβρίου

Στον Πολιχνίτο και στις  εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου  του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940,  παραβρέθηκε το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρουσία του  Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου και

Περισσότερα »