Νίκος Κατρακάζος: Δεν είμαστε ήσυχοι, αγωνιζόμαστε για το καλύτερο στο θέμα της δασοπυρόσβεσης

Σύσκεψη του Σ.Ο.Π.Π. (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου την Τετάρτη (12/07), εκεί όπου ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τ’ αποτελέσματα της συνάντησης που είχε μαζί με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Τόσκα για τα θέματα της δασοπυρόσβεσης των τριών νησιών και των εναέριων μέσων.

Ο κ. Νίκος Κατρακάζος είπε:

«Μετακινήθηκε ικανός αριθμός πυροσβεστών στο αεροδρόμιο και δεν αναπληρώθηκε. Ποσοτικά είμαστε μείον περίπου 10 άτομα σε σχέση με πέρσι. Ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με προσωπικό και ο οποίος είπε ότι θα προσπαθήσει. Υπάρχει μια σπουδή να είναι επανδρωμένο το Αεροδρόμιο αλλά όχι η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μπορώ να σας πω ότι δεν επέστρεψα ήσυχος».

Ο κ. Νίκος Κατρακάζος αναφέρθηκε και στο θέμα των πυροσβεστικών αεροπλάνων. «Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα απουσιάζουν από τις 30/06 και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιστρέψουν και αν θα επιστρέψουν. Διέκρινα τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να βρίσκονται εκεί που πραγματικά είναι ο μεγάλος βαθμός επικινδυνότητας. Τα Canadair γεράσανε και υπάρχουν προβλήματα σχετικά με τα ανταλλακτικά τους. Αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Σάμου υπάρχει ένα ελικόπτερο CHINOOK το οποίο αν χρειαστεί θα επιχειρήσει μ’ έναν κάδο χωρητικότητας 5 τόνων και αυτό θα μείνει στη Σάμο μέχρι την Παρασκευή 14/07».

Ο κ. Νίκος Κατρακάζος αναφέρθηκε στο ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Τόσκας έθιξε και το θέμα των πυροσβεστικών ελικοπτέρων λέγοντας ότι εκκρεμεί διεθνής διαγωνισμός για τρία τουλάχιστον πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία ελπίζει ότι θα επιχειρούν μέχρι τέλος Ιουλίου 2017, αλλά δεν γνωρίζει σε ποιες περιοχές.

00Sopp02

Ο Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο των εθελοντών. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θα πρέπει να κάνουμε ανάταξη δυνάμεων. Οι Εθελοντές πρέπει να καλούνται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι οδηγοί πρέπει να οδηγούν τα οχήματα. Δεν θα επιστρέψουμε σε κανέναν πλέον να κλάψει επάνω στα καμένα των νησιών μας. Αξιοποιείστε τους Εθελοντές, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η σημερινή φωτιά στην περιοχή της Γλυφάδας Πυθαγορείου δεν ήταν από τσιγάρο. Δεν θα επιτρέψουμε να κάψουν τα νησιά μας ανέφερε με έντονο τρόπο. Πρέπει όλοι οι εθελοντές να πηγαίνουν στις φωτιές και σ’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε όλοι».

Ο εκτελών χρέη Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Αντιπύραρχος κ. Σωκράτης Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις δυνάμεις και τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και τις περιπολίες που γίνονται από κοινού με την Αστυνομία και την 79 ΑΔΤΕ. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία.

00Sopp03

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος ζήτησε την έγκριση του Σ.Ο.Π.Π. ώστε να αγορασθούν 300 στολές και να διατεθούν στα πυροσβεστικά κλιμάκια των τριών νησιών και επίσης θα δοθούν από ανάλογο κωδικό της ΠΕ Σάμου, 5.100€ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου για αγορά λαδιών και ελαστικών για τα πυροσβεστικά οχήματα, κάτι που έγινε αποδεκτό.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος Σάμου και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου, ανακοίνωσε ότι και ο Δήμος Σάμου θα προβεί στην αγορά 133 στολών για τους εθελοντές δασοπυροσβέστες της Σάμου.

Επίσης πήραν μέρος στη σύσκεψη και τα Εθελοντικά Κλιμάκια (με τηλεδιάσκεψη) της Ικαρίας και των Φούρνων.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα