Νίκος Κακλαμάνης: Η κατάσταση στο Βαθύ έχει δύο στοιχεία, την ανθρωπιστική κρίση κι ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δημιουργεί προβλήματα στην τοπική κοινωνία

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Σάμου, κ. Νίκος Κακλαμάνης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις και φόβοι για την εξέλιξη της κινητοποίησης, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, ήταν μια επιτυχημένη μαζική συγκέντρωση, η οποία κινήθηκε μέσα σε ειρηνικά, δημοκρατικά πλαίσια, ενώ δεν υπήρξαν ρατσιστικές ή ξενοφοβικές ή προσβλητικές για τους πρόσφυγες – μετανάστες, αναφορές.

Είναι γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στο Βαθύ, η οποία έχει και τα δύο στοιχεία, αυτά της ανθρωπιστικής κρίσης και έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δημιουργεί προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

«Συμφωνούμε απολύτως, χωρίς καμιά επιφύλαξη, με την ανάγκη να απεγκλωβιστούν αυτοί οι άνθρωποι και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων – μεταναστών στο νησί, σε επίπεδα που να είναι διαχειρίσιμα».

Από την άλλη, το αίτημα να μην υπάρχει κέντρο υποδοχής και να γίνεται μόνο η ταυτοποίηση και να φεύγουν, είναι ένα θέμα που ακούγεται πολύ ωραίο , αλλά σηκώνει συζήτηση, όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης. Για να συμβεί αυτό, προϋποθέτει ότι σταματάμε να τηρούμε την κοινή δήλωση Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, χωρίς να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει. Υπάρχει ο φόβος με τη μη σωστή διαχείριση στα νησιά, ενδεχομένως να ανοίξει διάπλατα τις πύλες από την πλευρά της Τουρκίας και να υπάρξουν μεγάλες εισροές μεταναστών – προσφύγων.

Το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι, η Ε.Ε προσπαθεί να κρατήσει το θέμα μακριά από την Κεντρική Ευρώπη και προσπαθεί να δημιουργήσει αναχώματα στα σύνορα της ή στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Το νοσοκομείο Σάμου, δέχεται την μεγαλύτερη πίεση από το προσφυγικό, λόγω ελλείψεως ουσιαστικών υγειονομικών υπηρεσιών στο ΚΥΤ, οπότε χρειάζεται ενίσχυση του νοσοκομείου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτή την κατάσταση.

Αυτό που πρέπει να γίνει από τις αρχές, είναι ο εντοπισμός και εξάρθρωση των κυκλωμάτων που διακινούν τους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές. Σημαντικό όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, είναι ότι δεν χάνουμε την πίστη μας και την ανθρωπιά μας και αγκαλιάσαμε τα παιδιά που ξεκίνησαν σχολείο και το δικαίωμα των παιδιών να ζήσουν φυσιολογικά και καλύτερες ημέρες.

dreams3

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα